Τετάρτη 11 Απριλίου 2007

Ο Έλλην μαλάκας



Σε πετάνε σε ένα δημοτικό για να μάθεις γράμματα. Εκεί βρίσκεται ένας δάσκαλος που συνήθως είναι ήδη θύμα της δικής του εκπαίδευσης. Κάθεται και σε μαθαίνει μισόλογα και ανάπηρες γνώσεις περιμένοντας να περάσει η μέρα για να πάει σπίτι του. Πας γυμνάσιο και βρίσκεσαι αντιμέτωπος με τον καθηγητή που σου λέει ότι ο "στίχος αυτού του ποιήματος σημαίνει αυτό" και με λίγα λόγια βούλωσε το γιατί μας καθυστερείς. Φιλολόγοι που λύνουν τα ποιήματα σαν εξισώσεις και που έχουν για Βίβλο τον Πατάκη.
Θρησκευτικοί που δε μου απάντησαν ποτέ στα θεολογικά μου ερωτήματα αλλά επέμεναν να μου μάθουν πως ονομάζεται αυτό που μπαίνει κάτω από το καλυμμαύχι. Αυτό που μπαίνει κάτω από το καλυμμαύχι είναι ο παπάς και τα πανωφόρια, κατωφόρια και τα σώβρακα του, χέστηκα να μάθω πια είναι. Ελλάς, Ελλήνων Χριστιανών! Οι Βουδιστές πιστεύουνε στον Βούδα που είναι ένα χοντρό άγαλμα, οι καημένοι. Εμείς που είμαστε Ελληνορθόδοξοι Χριστιανοί είμαστε οι καλύτεροι από όλους και πιστεύουμε σε εικόνες που είναι θαυματουργές και το τζάμι τους είναι γεμάτο από κραγιόν. Οι Εβραίοι είναι οι χειρότεροι από όλους. Τι εννοείς ότι ο Χριστός ήταν εβραίος? Ο Χριστός ήταν Χριστιανός, το λέει και το όνομα του. Οι μουσουλμάνοι είναι οι εχθροί μας. Διάβασε και λίγη Ιστορία να μάθεις.
Ιστορικοί ανιστόρητοι που ποτέ δεν προλαβαίνουν (τι βολικό) να σου πουν για την Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας. Σε εξετάζουν για να δουν αν έχεις μάθει όλες τις ημερομηνίες. Μια καλή εξάσκηση για όλα αυτά τα pin που πρέπει να αποστηθίσεις σαν καλός καταναλωτής.
Πάνω απ’ όλα μας μαθαίνουνε να είμαστε περήφανοι γιατί είμαστε οι καλύτεροι, οι πιο συμπονετικοί και κυρίως τα θύματα που επιζήσανε της βαρβαρότητας του υπόλοιπου πλανήτη. Δεν φταίξαμε σε τίποτα, οι κακοί είναι οι άλλοι. Εμείς το μόνο που κάναμε ήταν να προσφέρουμε τα πιό μεγαλειώδη πράγματα στην ανθρωπότητα. Τη Δημοκρατία, τη Φιλοσοφία, το Θέατρο και για να μη γινόμαστε και υπερόπτες τα πάντα τα χρωστά η Ανθρωπότητα σε εμάς. Δηλαδή ποια Ανθρωπότητα, η Μαιμουδότητα, αφού όταν τα κάναμε εμείς αυτά οι άλλοι ήταν ακόμα στα δέντρα. Αν δεν ήταν οι Τούρκοι να μας καθυστερήσουν ώστε και να προλάβουν οι άλλοι να κατεβούν από τα δέντρα, εμείς θα είχαμε φτάσει μέχρι τον Αλφα του Κενταύρου. Απο εκεί δεν προερχόμαστε εξάλλου?
Διδαχθήκαμε Μαθηματικά από Μαθηματικούς πιο βαρετούς και από σαλιγκάρι σε 10λεπτο μονοπλάνο του Αγγελόπουλου και δεν ξέρουμε καλά-καλά ούτε προπαίδεια. Ευτυχώς που είναι οι Αμερικάνοι πιο αμόρφωτοι και ανιστόρητοι και αισθανόμαστε καλά.
Μας μάθανε να μιλάμε ελληνικά αλλά μας κατηγορούν οτι το καθημερινό μας λεξιλόγιο δε ξεπερνά τις 100 λέξεις. Δεν κατηγορούν όμως αυτούς που κλείσανε τη ζωή μας σε 100 λέξεις.
Ύστερα, μια που δε σου φτάνουν 12 χρόνια στα θρανία, πας και πανεπιστήμιο. Ελπίζεις να γίνεις ένας σωστός άνθρωπος, δημόσια βολεμένος/διορισμένος καθώς πρέπει και με το πτυχίο σου. Μα δε αφήνουν να αγιάσεις. Βγαίνεις στο δρόμο γιατί όλα είναι σκατά και σε δέρνουν και οι μπάτσοι (αυτοί είναι διορισμένοι/βολεμένοι και σε γαμανε και άμα λάχει) Σου πετάνε δακρυγόνα, νεας τεχνολογίας (τα λεμόνια δεν κάνουνε δουλειά πια) και βλέπεις στην τηλεόραση οτι σκόνταψες και χτύπησες. Τρέχουν οι μπάτσοι καταπάνω σου φωνάζοντας «θα σε σκίσω ρε πούστη» και στις κάμερες λένε οτι τρέξαν να σε βοηθήσουν.
Ευγενική ράτσα οι μπάτσοι, ευτυχώς που είναι και αυτοί να σε βοηθήσουν σε μια δύσκολη στιγμή.

Μην ανησυχείς όμως, μια μέρα θα βολευτείς και εσύ. Θα πάρεις και ένα δάνειο για να μπορεί η τράπεζα να σε κρατάει από τα αρχίδια έτσι ώστε να μπορεί να σε κρατάει το αφεντικό από το λαιμό. Εντωμεταξύ εσύ θα ψηφίζεις Πασοκ για να εκδικηθείς τη Νέα Δημοκρατία και μετά Νέα Δημοκρατία για να εκδικηθείς το Πασοκ. Οι πολιτικοί θα ρημάζουν τη χώρα και εσύ θα περιμένεις να βγεις στη σύνταξη βλέποντας Κυριακάτικα θεάματα στην μεγάλη σου τηλεόραση.
Θα πάρεις σύνταξη, δηλαδή τα τρία σου και μετά θα βγεις στους δρόμους όπως όταν ήσουν φοιτητής. Εκει θα είναι πάλι τα παληκάρια με τα μαυρα, έτοιμα να σου δώσουν ένα χέρι βοήθειας στα γεράματα σου.

Βρε δε γαμιέται το σύμπαν... Ε, περήφανε έλληνα μου? Τον κώλο μας να κοιτάμε και όλα θα παν καλά.

Υ.Γ: Μαλάκας δε γεννιέσαι, γίνεσαι

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς σε καμία περίπτωση να διαφωνώ με όσα λες για τα αίσχη της ελληνικής εκπαίδευσης, θέλω να θυμήσω ότι, δεδομένου πως ο άνθρωπος είναι ον δυνάμει -το τονίζω: δυνάμει, όχι ενεργεία- στοχαστικό, υπεύθυνο και ελεύθερο -δεδομένου ότι διαθέτει ριζική φαντασία και ελεύθερη βούληση-, μπορεί πάντοτε να υπερβαίνει τις εξωτερικές επιδράσεις και τη διαμόρφωση που εκάστοτε υφίσταται απ' τις λεγόμενες "αντικειμενικές συνθήκες". Η ψυχή/φαντασία του ανθρώπου ποτέ δεν απορροφάται απ'ο την πραγματικότητα -ενώ το αντίθετο είναι απολύτως εφικτό: δες την περίπτωση των ψυχώσεων. Θέλω να πω με αυτό ότι δεν πρέπει να τα ρίχνουμε όλα στους άλλους, όπως κάνουν οι αναρχικοί ή οι αριστεροί, που λένε ότι για όλα φταίει το "Κράτος", ο "Καπιταλισμός" ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Ζούμε σε μια κοινωνία, όχι ακριβώς δυτικού τύπου, ούτε όμως και φονταμενταλιστική. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε κάθε στιγμή να θέσουμε υπό αμφισβήτηση την μέχρι τώρα ψυχική μας διαμόρφωση. Για την κατάντια της νεοελληνικής κοινωνίας δε φταίνε μόνο οι καθηγητές και το εκπ. σύστημα, αλλά και όλοι αυτοί οι φοιτητές που ξύνουν τα αρχίδια τους, καθημερινά, στις καφετέριες και στο Ψυρρή, αντί να κάτσουν να ανοίξουν κανένα βιβλίο (εννοώ δικό τους, "εξοσχολικό", όχι να διαβάσουν για τη Σχολή: το πρόβλημα εξάλλου είναι ότι για τη Σχολή διαβάζουν!). Στο κάτω κάτω εγώ θυμάμαι ότι στο σχολία κάναμε για την αθηναϊκή δημοκρατία, για τη Γαλλική Επανάσταση ή για τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, ακόμα και για τον Μπακούνιν -για να μην αναφερθώ στους ποιητές. Ας μην ψάχνουμε λοιπόν για υπεκφυγές. Εξάλλου το εκεπαιδευτικό σύστημα είναι, όπως είναι, διότι αντανακλά και εκφράζει την εξευτελιστική κατάσταση της κοινωνίας εν γένει: εγώ πχ είμαι φοιτητής ενός τμήματος της Φιλοσοφικής απ' το οποίο επισήμως βγαίνω φιλόλογος. παρ' όλα αυτά ξέρω ελάχιστα αρχαία και λίγο περισσότερα λατινικά (κι αυτό κυρίως λόγω προσωπικών ενδιαφερόντων): παρ' όλα αυτά, αν ήμουν μαλάκας -όπως η πλειονότητα των συμφοιτητών μου- θα πήγαινα ανενδοίαστα να διδάξω αρχαία τους αυριανούς μαθητές. Ποιος θα έφταιγε τότε φταίει, το "σύστημα" ή εγώ;

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους μπάτσους: γιατί κύριε πας και γίνεσαι μπάτσος; Σε ανάγκασε κανείς; και δεν ντρέπεσαι γι΄αυτό; Νομίζω πως θα θυμάσαι κι εσύ πόσοι συμμαθητές σου πήγαιναν σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές. Βέβαια, αν τους πεις τίποτα, θα σου απαντήσουν ότι "κάνουν τη δουλειά τους". Όπως ακριβώς το έλεγαν και όλοι όσοι "έκαναν τη δουλειά τους" στη Γερμανία επί Χίτλερ ή στη Ρωσία επί Στάλιν (οι δήμιοι, οι δεσμοφύλακες, τα κατώτερα και μέσα στελέχη του Κόμματος κλπ -δες την ανάλυση της Hannah Arendt για την περίπτωση του Eichman).

Φιλικά, Νίκος

alepouda είπε...

δεν κατηγορω τους "αλλους"... το φαυλο της υποθεσης ειναι οτι εμείς είμαστε οι "φυλακισμένοι" αλλα και οι "δεσμοφυλακες" μας.
Αιχμαλωτοι του φαυλου μας, γιατι σκεφτομαστε μονο τον εαυτο μας και τελικα πρωτοι πεφτουμε στην παγιδα.

Ανώνυμος είπε...

Καλά, τώρα που το ξαναδιαβάζω -το αρχικό post- ενδέχεται να έχεις και δίκιο (σχετικά με το ότι δεν τα ρίχνεις αποκλειστικά στους άλλους). Απλώς, λόγω της αγανάκτησής μου για την σύγχρονη κατάσταση, έχω αναπτύξει αυτοματιστικές μεθόδους και λόγω κεκτημένης ταχύτητας αρχίζω να χώνω κατευθείαν. Εν πάση περίπτώσει, το πρόβλημα έγκειται στο ότι για πρώτη φορά στην ιστορία οι άνθρωποι δεν βρίσκουν κανένα απολύτως νόημα στη ζωή τους, λόγω της αποσύνθεσης κάθε μορφής κοινωνικής αξίας και νόρμας (καλής ή κακής). Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, αλλά εδώ στην Ελλάδα έχει πιο έντονες συνέπειες -ή τουλάχιστον η αποσύνθεση προχωρά πιο γρήγορα-, διότι δεν έχουμε κάπιοιο ισχυρό πολιτιστικό παρελθόν που -έστω ως κατάλοιπο- να συγκρατεί κάπως τα πράγματα. Σύγκρινε για παράδειγμα τη στάση των Ελλήνων φοιτητών (οι οποίοι ξαφνικά εξαφανίστηκαν) με τη στάση των Γάλλων συναδέλφων πριν από ενάμιση χρόνο.

Δε νομίζω πάντως πως πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση με όρους "εγωισμού" -"αλτρουισμού" κλπ, αλλά με όρους δημιουργικότητας/αγωνιστικότητας - χαύνωσης. Εγωιστές πάντοτε υπήρχαν, όπως και αλτρουιστές. Δε διαφωνώ επίσης ότι -ως αποτέλεσμα της σημερινής πρωτόγνωρης κατάστασης- οι σύγρχονοι εγωιστές έχουν φτάσει σε απίστευτα επίπεδα εγκλεισμού. Το θέμα όμως είναι, νομίζω, ότι οι σύγχρονες κοινωνίες είναι οι μόνες στην ιστορία που έχουν παραδοθεί σε τέτοιο βαθμό στην απάθεια, στη χαύνωση, στον κυνισμό και στην αδιαφορία για το ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ. Ζούμε τη βασιλεία της "αχής της νιρβάνα" (Freud). Σαν ένα τεράστιο πάρτυ ή σαν μια κοινωνία που είναι σχεδόν 24 ώρες τη μέρα υπό την επίρροια χασίς ή μεθυσμένη. Αίσχος. Απόλυτη βαρεμάρα, εγκλεισμός στο κενό. Ο σύγχρονος τύπος ανθρώπου είναι σαν τους ήρωες των ταινιών του Haneke: το απόλυτο κενό, αποστείρωση.

Νίκος

imaginaire radical είπε...

Επί τη ευκαιρία, αυτό είναι το μπλογκ μου (το συνδιαχειρίζομαι δηλαδή μ'ένα φίλο).

Νίκος

Ανώνυμος είπε...

Αποκωδικοποίηση....: θρησκειών, μυθολογιών, ψυχής, σιωπής,....
Σχηματοποίηση λόγου, κοσμογονία, θεογονία,....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....