Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

Γαμώτο! πάλι λάθος πλανήτης (η επέτειος)





Τη χρονιά λοιπόν που έφτασε το διαστημόπλοιο μου σε αυτόν τον πλανήτη, συνέσβησαν*1 πολλά πράγματα.



Πληροφορίες με σημασία
Την 1η Φεβρουαρίου δε γεννήθηκαν διάσημοι ηθοποιοί. Βέβαια γεννήθηκαν πολλοί ινδοί ηθοποιοί που μπορεί να είναι διάσημοι. Την ίδια μέρα πέθανε ένας ηθοποιός, όχι διάσημος, όχι ινδός. Κανένας γάμος, διάσημου, άσημου ή ινδού ηθοποιού για αυτή τη μέρα.
Ο George W. Bush συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ και τον έκλεισαν μέσα. Δυστυχώς στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. (Τα καλά πράγματα δεν κρατούν πολύ σε αυτό τον πλανήτη)


Σημαδιακά
Την ίδια χρονιά έκανε πρεμιέρα το Μαπετ Σόου και οι Άγγελοι του Τσάρλι, δυο σειρές οιωνοί για μένα. Η πρώτη συμβολίζει τη χνουδωτή, σουρεαλιστική πλευρά μου, σε συνδυασμό με μια ανεξήγητη αγάπη για τα μιούζικαλ και η δεύτερη… την έφεση μου να επικοινωνώ με ανθρώπους που δεν έχω γνωρίσει ποτέ.
Το Viking II προσγειώνεται στης πεδιάδες της Ουτοπίας στον Πλανήτη Άρη (σύμπτωση?)
Το Κόνκορντ ξεκινάει τις πτήσεις του και φέρνει έτσι πιο κοντά την Αμερική με την Ευρώπη (ατυχής σύμπτωση, σας διαβεσβερκώνω)


Μουσικά Μαντάτα
Οι Ramones βγάζουν τον πρώτο ομότιτλο δίσκο τους. Οι Sex Pistols βγάζουν το πρώτο τους single με τον τίτλο “Anarchy in the UK”.
Οι Eagles βγάζουν το άλμπουμ Hotel California με το ομότιτλο τραγούδι που 31 χρόνια μετά θα γίνει ο επίσημος ύμνος του τμήματος μου στη δουλειά (We are programmed to receive, You can checkout any time you like, but you can never leave!)

Στα Grammy, το βραβείο αντρικής ερμηνείας το κερδίζει ο Paul Simon με το “Still Crazy after all these years” (αυτό κι είναι σημαδιακό).
Κάτι ιρλανδοί απαντούν σε μια αγγελία που τοιχοκολλήθηκε σε έναν πίνακα ανακοινώσεων και δημιουργούν μια μπάντα με το όνομα U2.



Άσχετα 1
H δεκατετράχρονη Νάντια Κομανέντσι, δεν βλέπει ποτέ αυτή την αγγελία αλλά παίρνει εφτά τέλεια δεκάρια (10.0) και καμιά οχτακοσαριά μετάλλια στην Ολυμπιάδα Σούρμενων.
Η IBM βγάζει τον πρώτο lazer printer, ο άνθρωπος 30 και πλέον χρόνια μετά, συνεχίζει να μην καταλαβαίνει τη διαφορά μεταξύ εκτυπωτών.

Ο Steve Jobs και ο Steve Wosniak δημιουργούν μιά εταιρία με το όνομα Apple. Είκοσι χρόνια μετά, κάθομαι μπροστά σε ένα από αυτά και ενθουσιάζομαι (ειδικά με το παιχνίδι jewels)

Το 1976 επιστρέφει στην Ελλάδα από τη Γερμανία η Βούλα Πατουλίδου με τη μαμά της (3 χρόνια μετά θα κάνω το ίδιο κι εγώ, αλλά χωρίς τη μαμά της Πατουλίδου)


Στους σινεμάδες 1
Βγαίνει στους κινηματογράφους η ταινία Rocky που θα πάρει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας για την επόμενη όμως χρονιά. Για το 1976, τα Όσκαρ θα σαρώσει η «Φωλιά του κούκου» ευτυχώς. Το 1976 επίσης βγαίνει και η ταινία «Stay Hungry» χάρις στην οποία ο Αρνολντ Σβαρτσενέκερ θα πάρει το ‘77 μια Χρυσή Σφαίρα (σε βραβείο) ως καλύτερος νεοεμφανιζόμενος άντρας ηθοποιός. Το σύμπαν κυλιέται στα πατώματα, βήχει, παθαίνει δύσπνοια και τελικά κατουριέται από τα γέλια. Τη Χρυσή Σφαίρα για το 1976 κερδίζει ο Τζακ Νίκολσον και η χρονιά κερδίζει λίγη από την αξιοπρέπεια της πίσω.

Ειδήσεις ανάμικτες 1
Τη χρονιά αυτή επίσης συνέβησαν πολλά αεροπορικά ατυχήματα, πολλές αεροπειρατείες, πολλοί σεισμοί και μία έκρηξη ηφαιστείου. Δεν έχω καμία ανάμειξη. Στην Ελλάδα έχουμε μεταπολίτευση αλλά όχι πολύ μεταπολιτευτική. Ο κόσμος φοράει ακόμα πουκάμισα με μεγάλους μυτερούς γιακάδες και σε λίγο οι πωλήσεις στα πιστολάκια θα τιναχτούν στα ύψη χάρις στο μαλλί της Φάρα Φόσετ.
Η Δημοτική γλώσσα καθιερώνεται επισήμως στην εκπαίδευση και στο Δημόσιο (Μπράβο!)
Το καλοκαίρι του 1976 μένει στην ιστορία ως το καλύτερο και το μεγαλύτερο καλοκαίρι όλων των εποχών.

Πρόσωπο της χρονιάς για τους Times είναι ο Jimmy Carter που κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος «εγώ δε θα σας πω ψέματα». Ο κόσμος του απαντάει «το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις?» αλλά τελικά τον ψηφίζει.
Ο Καραμανλής είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας και τα φρύδια του είναι ακόμα μαύρα.
Μπαίνουν λουκέτα στα μαγαζιά της Πλάκας που χρησιμοποιούν ενισχυτές ήχου.
Απορρίπτεται η αίτηση να κλείσουν και τα μαγαζιά που χρησιμοποιούν πιρούνια φρούτου (αυτά με τα τρία δοντάκια) εκτός αν αυτά αποθηκεύονται πάνω σε ενισχυτές ήχου.
Γίνεται η κηδεία του Μάο Τσε Τουγκ, αφού αυτός έχει πεθάνει φυσικά.
Αποτυγχάνει απόπειρα δολοφονίας κατά του Bob Marley.
Ιδρύεται το Κ.Κ.Ν. Το Κομουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (Μαρξιστές-Λενινιστές). Κάποια σημασία θα έχει κι αυτό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες γιορτάζουν τα 200 χρόνια της Ανεξαρτησίας τους από τους Άγγλους. Ο υπόλοιπος κόσμος μουντζώνει την Αγγλία για τη βλακεία και τον Κολόμβο ακόμα περισσότερο.

Κοιτα να δεις 1...
Παρόλο που εκείνη τη χρονιά στον πλανήτη Γή ζούσαν 4.158.000.000 δις. άνθρωποι ελάχιστοι γνωρίστηκαν μεταξύ τους, αντίθετα πολλοί προσπάθησαν να σκοτώσουν ο ένας τον άλλο. Κατά τη διάρκεια του 1976 ήταν σε εξέλιξη 12 πόλεμοι, κυρίως εμφύλιοι. Στη συνολική διάρκεια αυτών των πολέμων πέθαναν 6,212,000 εκατ. άνθρωποι. Δεδομένου ότι αυτοί οι πόλεμοι ήταν κυρίως εμφύλιοι ίσως θα έπρεπε τελικά οι άνθρωποι να προσπαθούν να γνωριστούν μεταξύ τους.

Κοιτα να δεις 2...
Το πιο δημοφιλές ναρκωτικό συνέχιζε να είναι η κοκαΐνη, με την ηρωίνη να ανεβαίνει σιγά-σιγά. Την ίδια χρονιά ο Δρ. Αλεξάντρρ Σουούλγκιν «ξεσκονίζοντας» μια «συνταγή» του Κόλινσσσς από το 1912, παρασκεύασε το πρώτο σύγχρονο χάπι έκσταση. Στη συνέχεια το δοκίμασε ο ίδιος, επανειλημμένα και ξανά και ξανά και ξανά και δήλωσε πολύ, πολύ, πολύ ενθουσιασμένος για το αποτέλεσμα. Την φήμη για την αποτελεσματικότητα του χαπιού τελικά την πήρε το εργαστήριο στο οποίο δούλευε ο χημικός. Ο δόκτωρ Σουούλγκιν δεν αντέδρασε και συνέχισε να αγαπά το εργαστήριο και να αγαπά τον κόσμο όλο. Την επόμενη χρονιά το εν λόγω χάπι τελικά βγήκε στην παρανομία και άρχισε να πωλείται με ολοένα και αυξανόμενη επιτυχία σε όλον το κόσμο.

Στα σοβαρά τωρα...
Την πρωτομαγιά σκοτώνεται σε τροχαίο ο Αλέκος Παναγούλης. Στις 21 Απριλίου αθωώνονται οι Μάλλιος και Μπάμπαλης καθώς και 16 άλλοι κατηγορούμενοι στη δίκη των «αρχιβασανιστών» της ΕΣΑ. Η «17 Νοέμβρη» διαφωνεί με την αθώωση και σκοτώνει τον Μάλλιο το Δεκέμβρη. Η Ελλάδα εκείνη την εποχή θα έπαιρνε το έκσταση αν της το έστελνε ο Δόκτωρ Σουούλγκιν. Αντί για αυτό, προσπαθεί να ξεχάσει το αμαρτωλό και ζοφερό παρελθόν της και χτυπάει παλαμάκια όταν η Ε.Ο.Κ η ίδια ανακοινώνει πως θα ενταχθούμε πλήρως στο ευρωπαϊκό champions league το έτος 1980.
Υποσυνείδητο μήνυμα μάλλον στέλνει εκείνη τη χρονιά η χώρα μας πίσω στην Ευρώπη. Η Μαρίζα Κοχ τραγουδάει στη Γιουροβίζιον το «Παναγιά μου, Παναγιά μου». Στην πραγματικότητα το τραγούδι μιλάει για την Κύπρο με τις πολύ φρέσκες πληγές της Τουρκικής εισβολής (χάρις την άνευ προηγουμένου ηλιθιότητα της ελληνικής δικτατορίας)
Οι ευρωπαίοι εννοείται ότι αδιαφορούν για το αντιπολεμικό μήνυμα του τραγουδιού, αλλά εντυπωσιάζονται από την απαλότητα του μαλλιού της Κοχ και μας χαρίζουν τη 13η θέση.


Ποιός ζει, ποιός πεθαίνει...
Ο Man Ray, ο Μαξ Έρνστ, ο Λουκίνο Βισκόντι, η Αγκάθα Κρίστι αφήνουν το πλανήτη Γη για να δουν τι υπάρχει στον επόμενο σταθμό. Λογικά ως τώρα θα ξέρουν αν είναι καλύτερα, χειρότερα ή έτσι κι έτσι (το μόνο που ξέρουμε εμείς είναι οτι τα ενοίκια και τα τηλέφωνα κοστίζουν πολύ εκει)


Έκτακτο μουσικό δελτίο
Η Μελίνα Τανάγρη τραγουδάει σε μπουάτ της Πλάκας, στην παράσταση «Αχαρνής» του Σαββόπουλου (για τη Μαριλένα αυτό). Δε γνωρίζουμε αν είναι πριν ή μετά την ιστορία με τους ενισχυτές και τα πιρουνάκια του φρούτου.
Ο Ξυλούρης βγάζει τον «Ερωτόκριτο» μαζί με την Τάνια Τσανακλιδου, οι Κατσιμιχαίοι προσπαθούν να βάλουν σε δίσκο τα «Ζεστά Ποτά» τους, αλλά τρώνε πόρτα και δεν μπαίνουν στο "μαγαζί". Τελικά τα καταφέρνουν αργότερα, δηλαδή μόλις 9 χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια τους. Ο Παπακωνσταντίνου τραγουδάει «της εξορίας» του Θεοδωράκη. Ο Φλωρινιώτης πάλι, τραγουδάει το «Πειράζει που είμαι και μεγάλη φίρμα?». Ο Πορτοκάλογλου τελειώνει το λύκειο και γράφει τον «άσωτο υιό» που θα κυκλοφορήσει αργότερα. O Χατζηδάκης βγάζει τα «Παράλογα», με τον Γκάτσο, απολύτως λογικό. Ο Φοίβος (ο σκέτος) εκείνη τη χρονιά μαθαίνει την αλφαβήτα. Το 1976 ο Νικόλας Άσημος οργανώνει την παράσταση «Για ένα πολιτικό καφενείο», αποκτά μια κόρη και κυκλοφορεί γύρω από το πανεπιστήμιο πουλώντας περιοδικά, κασέτες και βιβλία (κάνοντας ρεπό μόνο τις μέρες που τον τρέχουνε στο τμήμα οι ασφαλίτες και τον δέρνουν οι μπάτσοι ή οι κνίτες)


Στους σινεμάδες 2
Στη Θεσσαλονίκη, στο φεστιβάλ κινηματογράφου, το “Happy Day” του Βούλγαρη σαρώνει τα βραβεία (δηλαδή παίρνει πολλά). Μουσική (τσουπ!) πάλι ο Σαββόπουλος. Στην πραγματικότητα, τη χρόνια αυτή διαγωνίστηκαν λίγες ταινίες γιατί είχαμε μεγάλη παραγωγή σε τσόντες αλλά όχι και την αντίστοιχη κατηγορία στο φεστιβάλ. Το κινηματογραφικό κοινό λειτούργησε ανεξάρτητα του φεστιβάλ και έβγαλε πρώτη σε εισπράξεις την ταινία του Βέγγου «Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας» (242.982). Ακολούθως είχαμε το «Θίασο» του Θόδωρου Αγγελόπουλου (189.620) και μετά την ταινία εκπαιδευτικού χαρακτήρα «Γυναίκες που ζητούσαν τον Έρωτα» (88.475 άντρες)


Θεατρική κίνησις
Το Θέατρο Τέχνης του Κουν παρουσιάζει τους «Αχαρνής» και ο Μίνως Βολανάκης αντεπιτίθεται με τη «Μήδεια» που ερμηνεύει η Μελίνα Μερκούρη. Η Ντένη Βαχλιώτη «πολεμάει» με το κοστούμι της «παιδοκτόνου» και τελικά το ρούχο κερδίζει τη θέση του στο ενδυματολογικό μουσείο του Τόκιο. Στον Παπαμιχαήλ που ερμήνευε τον Ιάσωνα δώσανε για κοστούμι μια κουβέρτα με μια τρύπα στη μέση (να μάθει να ξενοπηδιέται)
Στην Αθήνα το 76 έγινε η «διεθνής έκθεση θεάτρου» και ο Γιάννης Τσαρούχης κάνει 842 εισηγήσεις και 54 παρουσιάσεις.


Που στο καλό ήσουν και σε έψαχνα?
Όμως… που ήταν στα αλήθεια οι φίρμες του σήμερα εκείνη τη χρονιά? Ο Λάκης Λαζόπουλος ήταν στο 1ο έτος Νομικής στην Κομοτηνή. Ο Καρβέλας 25 ετών και ήδη σύζυγος της Άννας Βίσση που εκείνη την εποχή τραγουδούσε κυρίως για την Κύπρο. Η Ρούλα Βροχοπούλου λογικά θα πετούσε ακόμα με την Ολυμπιακή Αεροπορία. Ο Χρ. Ζαχόπουλος μάλλον τότε έπαιρνε το μεταπτυχιακό του στη Βυζαντινή Ιστορία. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήταν 37χρονος και ήδη Μητροπολίτης. Ο Κωστάκης ο Καραμανλής, 20 χρονών τότε και ήδη στη Νομική Σχολή, (το πουλάκι μου!) με περισσότερο μαλλί και τσιτωμένο το μαγουλάκι. Την ίδια στιγμή το αντίπαλο δέος, ο 24χρονος Γιωργάκης, έκανε το μάστερ του στα Λονδίνα (κοινωνιολογία της ανάπτυξης) και ήταν στις πρώτες συσκέψεις του Πασοκ. Η Μελίνα Μερκούρη εκείνη την εποχή δεν ήταν στο Πασόκ. Όχι ότι δεν ήθελε… ήθελε… αλλά την είχαν διαγράψει την προηγούμενη χρονιά (μάλλον επειδή εμφανιζόταν και σε άλλο θέατρο). Η Αλέκα ήταν 31 χρονών και δεν είχε πολύ χρόνο. Ξέρετε πόσες επιτροπές έχει το Κ.Κ.Ε? ούτε να μαγειρέψεις δεν προλαβαίνεις. Ο Αλαβάνος μάλλον έκανε ένα time-out μετά τις δικτατορικές φυλακίσεις και λίγα χρόνια πριν γίνει Ευρωβουλευτής.


Μαμά, πως χωράνε όλα αυτά τα ανθρωπάκια μέσα στην τηλιόραση?
Στην ασπρόμαυρη τότε ελληνική τηλεόραση τα κανάλια είναι δύο, η ΕΙΡΤ και η ΥΕΝΕΔ και το ζάπινγκ γίνεται με τα πόδια. Η σειρά που κερδίζει της καρδιές των ελλήνων (όπως αντίστοιχα κάνει σήμερα η «Μαρία η Άσχημη»), ήταν «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» (σενάριο βασισμένο στο βιβλίο του Καζαντζάκη). Την ίδια χρονιά παίζεται και ο «Γιούγκερμαν» του Καραγάτση, η «Γαλήνη», «Η γειτονιά μας», «Οι Δίκαιοι», το «Τερέζα Βάρμα Δακόστα» και για αυτούς του ελαφρολαικού το «Βίβα Κατερίνα».
Οι μουσικές εκπομπές βγαίνουν με το κιλό γιατί οι τραγουδιστές όχι μόνο θα δεχθούν εύκολα να εμφανιστούν, αλλά θα πουν κι ένα τραγούδι (από εδώ να βγήκε άραγε η έκφραση?).
Η «Αθλητική Κυριακή» ήδη παιζόταν από το '66 και σήμαινε με τη μουσική της την ώρα ύπνου των ανηλίκων. Η μακροβιότερη εκπομπή στην Ελλάδα στοίχειωσε με πεταλούδες στο στομάχι εκατομμύρια πρώην παιδάκια.
Η ελληνική τηλεόραση θα γίνει έγχρωμη, τρία χρόνια μετά. Πολλοί έλληνες θα το καταλάβουν πολύ αργότερα, δηλαδή μόλις αλλάξουν τις ασπρόμαυρες συσκευές τους.


Το αυθαίρετο συμπέρασμα ενός εξωγήινου
Το 1976 ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στα 70s που ξέφτιζαν και τα 80s που έδειχναν μια πιο πανκ διάθεση, άλλο τώρα το πού κατέληξε η υπόθεση. Με τους ανθρώπους ποτέ δε βγάζεις άκρη, συχνά δε ούτε και μέση.
Από κείνα τα χρόνια μας μείνανε κάτι κοκκινισμένες φωτογραφίες με βελούδινα παντελονάκια και ταπετσαρίες στους τοίχους. Άνθρωποι που επιβιώσαν, κάποιοι που ξεκίνησαν να καρπώνονται τις εξελίξεις και κάποιοι που μείνανε να αιωρούνται στο κενό.
Ένας κόσμος ολόκληρος που ήθελε να αλλάξει και να ξεχάσει.

Αλλά ποιος μπορεί πραγματικά να αλλάξει αν προσπαθεί να ξεχάσει το γιατί?


συνέσβησαν*1 = λέξη στον εξωγήινο παρελθοντικό χρόνο, που δε δηλώνει απλά οτι κάτι συνέβη παλαιότερα, αλλά και οτι έχει ήδη σβήσει απο τη μνήμη μας.


Παράδειγμα: Ποιός θυμάται αυτά που συνέσβησαν τότε με τις καταλήψεις του 1991? Ποιός θυμάται ποιός πήρε ένα λοστό και σκότωσε τον Τεμπονέρα?


διαβεσβερκώνω*2 = εξωγήινη εμφατική γραμματική σύγκλιση. Διαβεβαιώνω και ταυτόχρονα σε πιάνω απο το σβέρκο για να σε αναγκάσω να δεχθείς τη διαβεβαίωση μου.


Παράδειγμα: Ο μπάτσος με διαβεσβέρκωσε οτι βρίσκεται εκεί για τη δική μου προστασία και για αυτό μου πρότεινε να εξαφανιστώ.


8 σχόλια:

xasodikis είπε...

Ωραίοοοο! Πού έψαξες και τα βρήκες όλα αυτά; (μη μου πεις ότι τα θυμάσαι :)

alepouda είπε...

με βοήθησε το γούγλε, η υπομονή μου και η καλή μου τύχη...
Εμαθα πολλά έτσι

:)

Ανώνυμος είπε...

Καλέ, έκανες πολύ καλή δουλειά! Μπράβο.
Επίσης, να θυμίσω ότι τη μέρα που γεννήθηκες No1 single στην Αγγλία ήταν το Mamma Mia των Abba, ενώ στην Αμερική το 50 ways to leave your lover του Paul Simon!.. (mamma mia!)
Είσαι τυχερή. Εμένα ήταν το Chirpy, Chirpy, Cheep, Cheep!.. :)

Ανώνυμος είπε...

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει...

Ανώνυμος είπε...

"Research" is your middle name!
;)

Githrow Love είπε...

πολυ ωραίο! τι μας θύμισες!!

Githrow Love είπε...

1976

Το '76 γεννήθηκαν ψυχές
με θέληση τεράστια
που το καλοκαίρι για πάντα
επιζητούσαν να ζούσαν...

Ψιθύριζαν.......

Summertime forever
I wish always to live!

But the months followed
were harsh and
the winters were
very strange indeed

Changes in every world
Changes in different view were

Change in time is now fast...
I don't get what is going on.... do I?

Changes always were strange..., weren’t there?

Where am I?
What time is now?
For what?
What does it mean?
Where do I go?
Where were I?
You?
Us?

Εν αρχή ην ο λόγος....

Σήμερα για το σήμερα
"Αύριο είναι άλλη μέρα"

Now lives
After wants
Yesterday remembers

Που είμαστε τώρα?
Κάπου κάποτε το 2008...!

Githrow Love είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.