Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Πολεμώντας για το νερό


Cochabamba Originally uploaded by sabeth718



"Η γαλλική SUEZ θέλει να αποκτήσει το μονοπώλιο του νερού στην Θεσσαλονίκη"
Διαβάστε για την υπόθεση της πώλησης της ΕΥΑΘ (tvxs) και δείτε παρακάτω, τι συνέβη σε μια παρόμοια περίπτωση στη Βολιβία και γιατί οι πολυεθνικές επιβουλεύονται το νερό, ακόμα και εδω στην Ελλάδα
Θεματα:
  1. Βολιβία - o Πόλεμος για τη Βροχή
  2. Cochabamba, Βολιβία και οι μνηστήρες-νταβατζήδες του κέρδους
  3. Αφου αυτος ο πλανήτης είναι γαλάζιος, γιατί έχουμε πρόβλημα με το νερό;
  4. Το ξεπούλημα του νερού της Θεσσαλονίκης
  5. Η SUEZ και ο Δευτερος Πόλεμος για το Νερό στη Βολιβία



La crisis
(The Crisis is not economical... is personal) photo by Discaciate


Βολιβία - Ο Πόλεμος για τη Βροχή

Σεπτέμβριος 1998
Όλα ξεκινάνε από τα δάνεια…
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εγκρίνει δάνειο 138 εκ. δολαρίων στην Βολιβία, για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός και να ενισχυθεί η ανάπτυξη της χώρας. Το ΔΝΤ όμως, δεν δίνει μόνο λεφτά αλλά δίνει και «συμβουλές». Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, είναι περισσότερος εντολές παρά συμβουλές. Η εντολή λοιπόν που δόθηκε στην Βολιβία ήταν να πουλήσει όσες κρατικές επιχειρήσεις είχαν μείνει στα χέρια της, μεταξύ των οποίων, τα Εθνικά Διυλιστήρια και μια τοπική εταιρία ύδρευσης, την SEMAPA.


Σεπτέμβριος 1999
Η Βολιβία ξεπουλάει το νερό της σε πολυεθνικη
Η Βολιβία υπογράφει ένα συμβόλαιο 2,5 δις δολαρίων για να παραδώσει τη διαχείριση του συστήματος ύδρευσης της πόλης Cochabamba στην Aguas del Tunari (μια διεθνής εταιρική συνεργασία επενδυτών). Συμπτωματικά (?) αυτοί ήταν και οι μοναδικοί ενδιαφερόμενοι για την αγορά. Συνεπώς και πλειοδότες του διαγωνισμού πώλησης.


Οκτωβριος 1999
Η Aguas del Tunari ανακοινώνει τα σχέδια της και το κράτος νομοθετεί την ιδιωτικοποίηση του νερού
Η Aguas del Tunari ανακοινώνει ότι πήρε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του νερού και του αποχετευτικού συστήματος της Cochabamba για 40 χρόνια. Επίσης ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει σε παραγωγή ρεύματος και κατασκευή αρδευτικού συστήματος για τις αγροτικές καλλιέργειες τις περιοχής. Ο κυριος μέτοχος της Aguas del Tunari, είναι η περίφημη Bechtel. Η Bechtel λοιπόν που είναι η θυγατρική της International Water Ltd (τρομακτικό όνομα) υποστηρίζει ότι μεσα σε 5 χρόνια θα γίνουν και της Παναγιάς τα μάτια στην περιοχή της φτωχής Cochabamba. Την ίδια ώρα που οι μέτοχοι υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια, η κυβέρνηση περνά την νομοθεσία που επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση του νερού και του συστήματος αποχέτευσης. Κατά συνέπεια γίνεται νομικά δυνατό να απαιτηθεί από τους κατοίκους της περιοχής να πληρώσουν για το νερό, όσο αξιώνει η ιδιωτική εταιρία που το εκμεταλλεύεται…


Ιανουάριος 2000
Οι τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του νερού και οι πρώτες αντιδράσεις του κόσμου
Η Aguas del Tunari παρόλο που είχε υποσχεθεί στην κυβέρνηση ότι θα ανεβάσει τα τιμολόγια του νερoύ μόνο 35% για να καλύψει τα έξοδα της αναβάθμισης του συστήματος ύδρευσης, προχωρά σε αυξήσεις 200% και 300%. Η πόλη ακινητοποιείται για 4 μέρες, με απεργίες, διαδηλώσεις και οδοφράγματα από τους κατοίκους που διαμαρτύρονται για την ιδιωτικοποίηση και τις αυξήσεις.


4-5 Φεβρουαρίου 2000
Από τις ειρηνικές διαδηλώσεις στην εξέγερση
Ο κόσμος έχει φτάσει στα όρια του με την απραξία της κυβέρνησης. Δημιουργείται ένα συντονιστικό όργανο, La Coordinadora, ‘η συμμαχία για τη υπεράσπιση του νερού και της ζωής’. Επι κεφαλής μπαίνει ο Oscar Olivera, συνδικαλιστής και γνωστός ακτιβιστής με δράση κατά της παγκοσμιοποίησης. Πραγματοποιείται ειρηνική πορεία στην πόλη. Τα ΜΑΤ συγκρούονται με τους διαδηλωτές. Γίνεται μεγάλη χρήση δακρυγόνων. Οι τραυματίες φτάνουν τους 175, μεταξύ των οποίων δύο τελικά τυφλώνονται…
Τα ΜΜΕ της Δύσης αρχίζουν να μιλάνε για τον ‘Πόλεμο για το νερό


22 Μαρτίου 2000
Ανεπίσημο δημοψηφίσμα – 96% ενάντια στην ιδιωτικοποίηση
Η Coordinadora, διεξάγει δημοψήφισμα. Το 96% των ψηφοφόρων (50.000 ψήφισαν συνολικά) αποδοκιμάζει την πώληση στην Aguas del Tunari, αλλα η κυβέρνηση δείχνει σαφέστατη προτίμηση στα 2,5 δις δολάρια και αρνείται να διακόψει το συμβόλαιο.


3 Απριλίου 2000
Η εξέγερση εξαπλώνεται
Οι διαδηλώσεις από την την κεντρική πλατεία της Cochabamba εξαπλώνονται στην La Paz και σε άλλες πόλεις και φτάνουν μέχρι τις πιο απομακρυσμένες κοινότητες της Βολιβίας. Χιλιάδες πολίτες συγκρούονται με τα ΜΑΤ, στήνουν οδοφράγματα και δεν διαμαρτύρονται πλέον μόνο για το νερό αλλά και για την οικονομία και την ανεργία στη χώρα


6 Απριλίου 2000
Η κυβέρνηση συλλαμβάνει τον ηγέτη της Coordinadora
Το κράτος ανίκανο να χειριστεί την κρίση, αποφασίζει να παγιδεύσει και να συλλάβει τον ηγέτη του Συντονιστικού. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι καλούν τον Olivera και άλλα μέλη της Coordinadora για διαπραγματεύσεις σε σχέση με τα τιμολόγια. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η αστυνομία εισβάλλει και συλλαμβάνει όλους τους ακτιβιστές.


8 Απριλίου 2000
Η δολοφονία του 17χρονου και η ‘κατάσταση πολιορκίας’
Ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Hugo Banzer, κηρύσσει τη χώρα σε ‘κατάσταση πολιορκίας’. Πρόκειται για κάτι ανάλογο της ‘κατάστασης πολέμου’ που μπορεί, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να ισχύσει για 90 μέρες. Κατά την περίοδο αυτή επιτρέπονται οι συλλήψεις χωρίς ένταλμα, μπορεί να επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας και να περιοριστεί η μετακίνηση καθώς και τα ταξίδια. Ο στρατός έχει κατεβεί στους δρόμους για να επιβάλλει την τάξη. Ένας λοχαγός του Στρατού ντυμένος με πολιτικά στέκεται δίπλα στους αστυνομικούς σημαδεύει το πλήθος και πετυχαίνει στο κεφάλι ένα 17χρονο, τον Victor Hugo Daza. Eνας δημοσιογράφος ανεξάρτητου Βολιβιανου καναλιού θα απαθανατισει τη σκηνη σε βίντεο (φωτο) (βιντεο, πυροβολισμός στο 32''). O δολοφόνος του 17χρονου ήταν άρτια εκπαιδευμένος σε τακτικές επιβολής της τάξης και τακτικές τους πολέμου. Ενας από τους δεκάδες χιλιάδες απόφοιτους των στρατιωτικών σχολών των Η.Π.Α. που χρόνια τώρα εκπαιδεύουν Λατινοαμερικάνους στρατιωτικούς, πράκτορες και αστυνομικούς. Δύο χρόνια αργότερα γίνεται η δίκη του, σε στρατιωτικό δικαστήριο και ο λοχαγός Robinson Iriarte αθωώνεται... και λίγο αργότερα προάγεται σε ταγματαρχη.


9 Απριλίου 2000
Δακρυγόνα, σφαίρες τραυματίες και νεκροί
Τα ΜΑΤ της Βολιβίας συνεχίζουν να επιτίθενται στους διαδηλωτές με πραγματικές σφαίρες και δακρυγόνα. Όλοι είναι στους δρόμους, ακόμα και οι νοικοκυρές έχουν κατέβει και πετάνε πέτρες. Οι ξένοι δημοσιογράφοι στέλνουν ανταποκρίσεις και δηλώνουν ότι δεν έχουν ξαναδεί τέτοιο ξεσηκωμό. Η Αστυνομία στην La Paz και στη Santa Cruz ξεσηκώνεται και διαμαρτύρεται για τους χαμηλούς μισθούς. Οι διαδηλώσεις του Απρίλη αφήνουν πίσω 6 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες καθώς και πολλές βίαιες συλλήψεις και κρατήσεις


10 Απριλίου 2000
Η κυβέρνηση υποχωρεί και δίνει τον έλεγχο του νερού στην Coordinadora
Το τελευταίο βίαιο κύμα των διαδηλώσεων οδηγεί σε μια ιστορική νίκη των κατοίκων της πόλης της Cochabamba. Ο Oscar Olivera υπογράφει συμφωνία με την κυβέρνηση, συμφωνα με την οποία γίνεται ανάκληση της πώλησης στην Aguas del Tunari και παράδοση της διαχείρισης στην Συμμαχία των κατοίκων της πόλης, την Coordinadora. Επίσης διασφαλίζεται η απελευθέρωση των συλληφθέντων, αποσύρεται η νομοθεσία που επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση, καθως και ο νόμος που απαγορεύει από τους αγρότες να βγάζουν νερό από τα πηγάδια τους(!)


12 Απριλίου 2000
Οι απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας
Όταν ρωτήθηκε για τα γεγονότα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, James Wolfensohn, υποστήριξε ότι το νερό δεν πρέπει να ανήκει στο κράτος, αλλά να είναι ιδιωτικό. Μάλιστα δήλωσε ότι «Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το νερό είναι η σπατάλη του επειδή δεν τιμολογείται υψηλά.»


16 Απριλίου 2000
Διαμαρτυρίες στο Διεθνες Νομισματικό Ταμείο και τη Παγκόσμια Τράπεζα.
Χιλιάδες διαδηλωτές ενάντια στην παγκοσμιοποίηση επιχείρησαν να αποκλείσουν την συνάντηση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Τα αιτήματα τους ήταν η διαγραφή του χρέους των φτωχών κρατών – όπως της Βολιβίας. Ο Oscar Olivera ήταν παρών και δήλωσε πως
«Οι άνθρωποι ξαναβρήκαν την αξιοπρέπεια τους, την ικανότητα της αυτό-οργάνωσης και το πιο σημαντικό από όλα, οι άνθρωποι δεν φοβούνται πια»



6 Αυγούστου 2001
Παραίτηση του Προέδρου της Βολιβίας
Βαριά άρρωστος από καρκίνο στους πνεύμονες και στο συκώτι, ο Hugo Banzer παραιτείται από πρόεδρος της χώρας και τη θέση του αναλαμβάνει ο 41χρονος αντιπρόεδρος Jorge Quiroga. Ο νέος πρόεδρος κατάγεται από την Cochabamba, είναι πρώην μεγαλοστέλεχος της IBM και θα προεδρεύσει ένα χρόνο, όσο χρειάζεται δηλάδή για να κλείσει η τρέχουσα προεδρική 5ετία.


Νοεμβριος 2001
Η Aguas del Tunari ζητάει αποζημίωση
Η Aguas del Tunari που επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το νερό της Cochabamba απαιτεί να αποζημιωθεί και πηγαίνει το θέμα στην ICSID. Η ‘International Centre for Settlement of Investment Disputes’ είναι ένας Οργανισμός που έχει σαν σκοπό την διαιτησία και την επίλυση διαφορών που προκύπτουν μεταξύ επενδυτών του ιδιωτικού τομέα και κυβερνήσεων. Η Aguas del Tunari ισχυρίζεται ότι η Βολιβία καταπάτησε διμερή εμπορική συμφωνία με την Ολλανδία(!). Ας θυμηθούμε ότι η Bechtel που ήταν ο κυρίως μέτοχος της Aguas del Tunari είναι θυγατρική της International Water Ltd που εχει την εδρα της στην Ολλανδία…


27 Νοεμβριου 2001
Ο Oscar Olivera συλλαμβάνεται από τις βολιβιανές αρχές
Ο Oscar Olivera συλλαμβάνεται στην Cochabamba από τις βολιβιανές αρχές με τις κατηγορίες: της στάσης, συνωμοσίας, πρόκληση διατάραξης της δημόσιας τάξης και αλλων εγκληματικών πράξεων. Με αναλογες κατηγορίες συλλαμβάνονται και αλλα δυο μέλη της Coordinadora. Ο Olivera αφήνεται ελεύθερος αλλα πρέπει να παρουσιάζεται σε Α.Τ. κάθε 72 ώρες.


30 Νοεμβριου 2001
Οι κατηγορίες αποσύρονται
Εκατοντάδες γράμματα διαμαρτυρίας φτάνουν στις αρχές και η κυβέρνηση αναγκάζεται να δηλώσει ότι θα αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον του Olivera και των αλλων δύο ακτιβιστών.


18 Δεκεμβρίου 2001
Οι θέσεις της Bechtel για την εξέγερση και το νερό
Η εκπρόσωπος τυπου της Bechtel, δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να καταλάβουμε την διαφορά μεταξύ της μονάδας χρέωσης του νερού και των λογαριασμών, που είναι ανάλογοι με την ποσότητα της κατανάλωσης. Για τους φτωχούς η αύξηση ήταν μικρή. Ούτε 10%» και προσθέτει λέγοντας πως «υπεύθυνη για την οργή του κόσμου ήταν η πολιτική αστάθεια και όχι οι αυξήσεις στο νερό» και κλείνει καθησυχάζοντας πως η Bechtel πηγε στην ICSID για διαμεσολάβηση και όχι γιατι θέλει να κάνει μήνυση. Αλλα αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Bechtel δήλωνε άλλα και έκανε άλλα…


2 Φεβρουαρίου 2002
Δαυίδ εναντίον Γολιάθ
Η Bechtel προχωρά σε απαίτηση να αποζημιωθεί για τη ζημία που προκλήθηκε από την αθέτηση συμφωνίας από την Βολιβία. Το ποσό που ζητά είναι τεράστιο. Η Bechtel με ετήσια έσοδα πάνω από 14 δις, ζητάει 25 δις από την Βολιβία που έχει κρατικό προϋπολογισμό μόλις 2,7 δις
Και ας μην ξεχνάμε πως το συμβόλαιο αγοράς ήταν στα 2,5 δις


Cochabamba, Βολιβία και οι μνηστήρες-νταβατζήδες του κέρδους
Η Cochabamba είναι μια πόλη 800.000 κατοίκων που βρίσκεται πάνω στις Άνδεις. Είναι η 3η μεγαλύτερη πόλη της Βολιβίας, της φτωχότερης χώρας της Λατινικής Αμερικής. Πάνω από το 70% του πληθυσμού της χώρας ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας. Ένα στα δέκα παιδιά πεθαίνει πριν κλείσει τα 5 χρόνια. Η χώρα, από το 80 και μετά έχει αναγκαστεί να δανείζεται συνεχώς από την Διεθνή Δανειοδοτική Κοινότητα με τελείως ασύμφορα επιτόκια. Τα δάνεια αυτά είναι αδύνατο να ξεχρεωθούν, γιατί είναι φτιαγμένα ετσι ώστε να μη ξεχρεώνονται, αλλά να σε αναγκάζουν να ξεπουλάς τη χώρα. Έτσι λοιπόν η Βολιβία πούλησε την κρατική της αεροπορική εταιρία, τον οργανισμό σιδηρόδρομων, τα ορυχεία της και την δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τα έσοδα που προήλθαν από τις αποκρατικοποιήσεις συγκράτησαν τον πληθωρισμό, αλλά προκλήθηκε ύφεση και εκτίναξη της ανεργία στα ύψη.
Σημείωση: Πολλές φορές οι αγοραστές δεν κάνουν περικοπές και απολύσεις, αλλά τους συμφέρει να προχωρήσουν σε πλήρη διάλυση της εταιρίας που αγόρασαν. Παράδειγμα, η κρατική αεροπορική εταιρία της Αργεντινής, επι πρωθυπουργίας Μένεμ, πουλήθηκε στο 1/10 της αξίας της. Ηταν κερδοφόρα και με μεγάλο και ολοκαίνουργιο στόλο αεροπλάνων. Η εταιρία που την αγόρασε, αντί να την λειτουργήσει, την διέλυσε. Πούλησε ο,τι πουλιόταν, δηλαδή τα πάντα. Πούλησε τα αεροπλάνα, ακόμα και σαν ανταλλακτικά, πούλησε τις καρέκλες, τα πλακάκια, τις γλάστρες… και έτσι εξαργύρωσε άμεσα τα 9/10 της αξίας της.
Η Παγκόσμια Τράπεζα, κυρίαρχος δανειστης των φτωχων κρατων, εδώ και χρόνια άλλαξε την τακτική της, πάντα στοχεύοντας στο υψηλότερο κέρδος. Ενώ λοιπόν τα προηγούμενα χρόνια έδινε εύκολα δάνειο για να φτιαχτούν μεγάλα φράγματα τώρα έχει σταματήσει. Αυτό συνέβη γιατί τα φράγματα αποδείχτηκαν τεράστιες αποτυχίες, με λίγα εως καθόλου κέρδη. Οι μοναδικοί που όπως φαίνεται επωφελήθηκαν ήταν οι πολιτικοί και οι κατασκευαστικές, αφήνοντας πίσω τους μεγάλες καταστροφές και δημόσια χρέη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το φράγμα που ακόμα χτίζεται στη Αργεντινή και το κόστος του έχει φτάσει στο 10πλάσιο του αρχικού δανείου. Ετσι η Παγκόσμια Τράπεζα προχωράει με ασφάλεια εξαναγκάζοντας τις φτωχές χώρες με χρέος να παραδώσουν το νερό τους στα διεθνή συμφέροντα.

Αυτό που κι εμεις στην Ελλαδα ακουμε τοσο συχνα ως αποκρατικοποίηση ή ιδιωτικοποιηση…



Αφου αυτος ο πλανήτης είναι γαλάζιος, γιατί έχουμε πρόβλημα με το νερό;
Ο περισσότερος κόσμος έχει την εντύπωση ότι η έλλειψη του νερού έχει σχέση με τη συχνότητα των βροχοπτώσεων. Στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι ούτε η μισή αλήθεια. Για παράδειγμα η Πολωνία έχει συχνές βροχοπτώσεις, αλλα οι λίμνες, τα ποτάμια και ο υδροφόρος ορίζοντας της είναι τόσο μολυσμένα που τελικά το νερό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί δεν είναι περισσότερο από αυτό του Μπαχρέιν(!). Επίσης μην ξεχνάμε οτι ετσι κι αλλιως μόνο το 1% του συνολικού νερού είναι πόσιμο.
Ήδη σήμερα πολλές περιοχές (Νότια Καλιφόρνια, χώρες του Περσικού Κόλπου) αγοράζουν νερό και το εισάγουν με αγωγούς και άλλα μέσα. Οι εκτιμήσεις λένε ότι πολύ σύντομα η αξία και τα κέρδη του νερού θα ξεπεράσουν αυτά του πετρελαίου. Δεν μπορεί κανείς να τους αδικήσει, αν σκεφτούμε πως για τα καύσιμα μπορούμε να βρούμε εναλλακτικές, για το νερό όμως όχι. Στο κάτω-κάτω ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς βενζίνη, χωρίς τηλέφωνο και χωρίς ηλεκτρισμό, αλλα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ζήσει χωρίς νερό.





Το ξεπούλημα του νερού της Θεσσαλονίκης
Οι ερευνητές της επιχειρησιακής στρατηγικής μεγάλων υπερ-πολυεθνικών έχουν προβλέψει ότι η έλλειψη του πόσιμου νερού θα επιφέρει τεράστια κέρδη. Το νερό είναι για αυτούς το τέλειο προϊον, δεν χρειάζεται να μας πείσουν να το αγοράσουμε, μας είναι αναγκαίο ήδη. Ετσι, εδώ και δυο δεκαετίες έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο απόκτησης του μονοπωλίου του νερού. Οι πιο μεγάλες επιχειρήσεις στο χώρο της εκμετάλλευσης του νερού είναι οι γαλλικές Vivendi Environment και Suez. Η Suez είναι ήδη μέτοχος της ΕΥΑΘ (Εταιρεία Υδρεύσεως Αποχετεύσεως Θεσσαλονίκης) και σύντομα θα ολοκληρώσει τα σχέδια της για να γίνει ο κυριως μέτοχος της επιχείρησης. Αυτό σημαίνει ότι θα αποκτήσει το μονοπώλιο του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης. Η Bechtel, εξαιτίας της οποίας ξεσηκώθηκε ολόκληρη η Βολιβία, είναι γνωστή για τις πολιτικές διασυνδέσεις τις. Παρόλα αυτά δεν φτάνει σε επιχειρηματική αναπτυξη τις γαλλικές, οι οποίες ήδη διαχειρίζονται αμερικάνικο νερό.
Εδώ θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση, σημειώνοντας το αυτονόητο. Οι επενδυτικές εταιρίες δεν είναι φιλανθρωπικοί οργανισμοί. Αυτό σημαίνει οτι δεν θα δώσουν τα λεφτά τους για ανθρωπιστικούς σκοπούς, αλλά για να έχουν κέρδος. Συνεπώς, είναι αφελές να πιστεύουμε ότι πχ. η Suez θα κάνει θαύματα με το υδρευτικό σύστημα της Θεσσαλονίκης. Σε ο,τι πράξεις προχωράει μια ιδιωτική επενδυτική εταιρία, προχωράει γιατί αποσκοπεί στο κέρδος, αυτή είναι η Φύση της. Το κέρδος όμως προέρχεται από την εκμετάλλευση και την υπερτίμηση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπου θα γίνει μονοπωλιακά, μιλάμε για εκβιασμό γιατι θα εμπορευονται με γνώμονα το κέρδος το - απολύτως αναγκαιο σε εμας - νερο.

Το νερό είναι δικαίωμα του ανθρώπου και όχι εμπορεύσιμο αγαθό.

Όπως δεν μπορούμε να πείσουμε ένα λιοντάρι να γίνει χορτοφάγο έτσι δεν μπορούμε να πείσουμε έναν επενδυτή να μην μας βλέπει αποκλειστικά και μόνο σαν ευρώ.


Οι υπέρμαχοι των ιδιωτικοποιήσεων, όπως η Παγκοσμια Τραπεζα, έχουν να αντιπαρατάξουν επιχειρήματα. Πιστευουν ότι μια πληρης ιδιωτικοποιηση όλων των επιχειρήσεων θα φέρει μια ισορροπία στην αγορά. Το κυριότερο… θα σταματήσουν οι πολιτικοί να λυμαίνονται τις κρατικές επιχειρήσεις. Αυτό αληθεύει… Το θεμα είναι ότι το κυνήγι του κέρδους θα γίνει ακόμα πιο άγριο και δεν θα υπάρχει τίποτα να μας προστατευσει όταν θα είμαστε τα απόλυτα θύματα. Συνεχίζουν οι υπέρμαχοι, λέγοντας πως μόνο όταν κατι κοστίζει δεν το σπαταλάμε ευκολα. Κι αυτό αληθεύει.
Θα ήθελα να μαθω όμως για αυτούς, πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή.

Φοβάμαι ότι αν τολμούσαν να απαντήσουν ειλικρινά θα λέγανε ότι κοστίζουμε όσο το χρήμα που έχουμε.

Γι’ αυτό οι φτωχοί δεν έχουνε κόστος και οι πλούσιοι αξίες.

Η SUEZ και ο Δευτερος Πόλεμος για το Νερό στη Βολιβία
Για αυτους που αναρωτιούνται τι απέγινε η Βολιβία με το θέμα του Πολέμου για το νερό, ιδού η συνέχεια της ιστορίας.
Το 2005 ξεκίνησε δευτερος πόλεμος. Αυτην την φορά απο την πόλη του El Alto εναντια στην SUEZ. Ναι, ναι! την ίδια που θέλει να πάρει και την ΕΥΑΘ...
Συμφωνα με στοιχεία η εταιρία αυτή ανάγκασε 200.000 κατοικους να μεινουν χωρις νερό γιατί επέβαλε τέλος σύνδεσης 500 δολάρια, σε ανθρωπους που κερδιζουν 1 δολαριο τη μέρα...
Οι κάτοικοι της πόλης τελικά κατάφεραν να διώξουν την SUEZ απο τη διοικηση της εταιρίας ύδρευσης.
To ίδιο συνέβη και στην Αργεντινή το 2003 οπου η SUEZ κατείχε το 40% και είχε φτάσει το κόστος του νερού σε αβάσταχτα υψη, ειδικά μετά την πτώχευση της χώρας. Όμως δεν χρειαζεται να πτωχεύσει κανεις για να εξεγερθεί. Στη Ατλάντα, των Η.Π.Α οι πολίτες αναγκάσαν την γαλλική εταιρία να αφήσει την διοικηση της επιχείρησης ύδρευσης εξαιτίας της ακρίβειας, των συχνών διακοπών και της κακής ποιότητας νερού.

Μια ακόμα μαχη τελείωσε, αλλα ο πόλεμος μόλις άρχιζει...

Τώρα η Suez στοχεύει στην ΕΥΑΘ, ίσως να ήρθε η ώρα της Θεσσαλονίκης να πολεμήσει για το δικαίωμα στο νερό...




Προτάσεις για να μαθετε περισσότερα.
  • Δειτε το 4λεπτο απόσπασμα του πολυ καλου ντοκυμαντέρ "The Corporation" που αναφέρεται στη Bechtel και στον Πολεμου του Νερού στη Βολιβία. (eng)
  • Δειτε το απόσπασμα του ντοκυμαντέρ Zeitgeist Addendum που εξηγει τις αρπακτικές πρακτικες των πολυεθνικών απέναντι στις χρεωμένες χώρες, χαριν στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τραπεζα. Αυτό που συμβαινει στην Βολιβία αλλα και στην Ελλάδα. Το μεγάλο ξεπούλημα. Τις ιδιωτικοποιησεις. (eng)
  • Διαβαστε τo άρθρο του William Finnegan στο περιοδικό The New Yorker (eng)
  • Διαβάστε τι δεν θελει η E.E. να μαθουμε για τις ιδιωτικοποιήσεις (eng)
  • Δειτε ντοκουμεντα με τους λογαριαμους του νερού στην Cochabamba πριν και μετα την ανάληψη της επιχειρησης απο την Aguas the Tunari (ναι, μπορεις να βρεις τα παντα στο ιντερνετ)
  • Ενα σχετικό κειμενο Democracy Center με πολλά ενδιαφέροντα links (eng)
  • Πληροφοριες για τον Πολεμο του Νερου απο την wapedia (το αντιστοιχο της wiki για τα κινητα - eng)
  • Ενα ενδιαφέρον πόστ για το θέμα της ιδιωτικής εκμετάλλευσης του νερού στο εξωτερικό και στην Ελλάδα (ελληνικα)
  • Φωτογραφίες απο τον Πολεμο του Νερου στην Cochabamba το Φεβρουαριο του 2000


Σχετικά με την SUEZ
  • Δειτε ενα συντομο βιντεο-παρουσίαση των δραστηριoτήτων της Suez (eng)
  • Αρθρο για την Suez απο μια μεγαλη ερευνα για τους "Βαρωνους του Νερού" που πραγματοποιησε μια διεθνης οργανωση ανεξάρτητων δημοσιογράφων (eng)
  • To who is who της εταιρίας (eng)

Σχετικά ντοκυμαντέρ που μπορειτε να δείτε

και τέλος...
το blog των συνδικαλιστών της ΕΥΑΘ

=========================================================
UPDATE - 29 νοεμβριου 2011
=========================================================
Πολλά έχουν γίνει απο την εποχή που έκανα αυτη την έρευνα. Ξαναδιαβάζοντας το κείμενο αυτό, μοιάζουν όσα έγραψα να ειναι προφητικά. Τις εξελίξεις που μας γεμίζουν απαισιοδοξία τις ξέρουμε και τις ζούμε. Δεν υπάρχει άλλη λύση απο το να δράσουμε. Μια αισιόδοξη προσπάθεια είναι Η ΚΙΝΗΣΗ 136


12 σχόλια:

Cyberella είπε...

Εξαιρετικό άρθρο! Συγχαρητήρια Αλεπούδα!
Έχεις ρίξει πολλή δουλειά!
Βασικά δεν εκπλήσσομαι με αυτό που έγινε στη Βολιβία. Όλος ο δημόσιος πλούτος λόγω των τρομαχτικών χρεών που είχε η χώρα ξεπουλήθηκε κανονικότατα. Οι πρόεδροί της ήταν σχεδόν πάντα «βαλτοί» (δικτάτορες) της Αμερικάνικης κυβέρνησης και ασφαλώς πρόθυμοι να υποκύψουν τα συμφέροντα των γιγαντιαίων – τραπεζών – εταιριών ξεπουλώντας κυριολεκτικά όλο τον αγροτικό πλούτο της χώρας, εξαναγκάζοντας τους πολίτες να εισάγουν προϊόντα από τις ΗΠΑ.
Φαντάσου τώρα στην Ελλάδα, που παράγουμε από δύο περιοχές (Πελλοπόνησο και Κρήτη) το καλύτερο λάδι του πλανήτη, ξάφνου να εισάγουμε αποκλειστικά λάδι από την Φλόριδα.
Στην προκειμένη περίπτωση, εκεί που είχαμε πηγές – ποτάμια, μία ΕΥΑΘ και μία ΕΥΔΑΠ ξάφνου να εισάγουμε από την Πενσιλβάνια νερό – συντελεί πάντα και μία «υποβάθμιση» του πλούτου, ώστε να δημιουργηθεί «εύπορο έδαφος» για τις μεγαλοεταιρίες. Εφιαλτικό σενάριο που γίνεται πραγματικότητα. Η ιστορία δυστυχώς έχει αποδείξει πως αναβιώνει η ίδια κατάσταση με άλλους πρωταγωνιστές αλλά οι αντιδράσεις και το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο ως και ίδιο με το παλαιότερο.

alepouda είπε...

Τωρα τελευταια το εχω ριξει στην μελετη της προσφατης ιστοριας της Λατινικης Αμερικης. Ανακαλυψα λοιπον πολυ μεγαλη αντιστοιχια υπάρχει μεταξυ Ελλαδας και κρατων της Λατινικης Αμερικης. Ειδικα στον τροπο που μας χειραγωγουν τα μεγαλα συμφεροντα.
Αρκει να κοιταξουμε την Λατ. Αμερικη και μπορουμε να καταλαβουμε τι θα συμβει μεσα στα επομενα χρονια.

Παντα υπάρχει ο χρόνος για να αντιδράσει κανεις. Οσο νωρίτερα τοσο το καλυτερο

Ανώνυμος είπε...

Έπος! Το post εννοώ.

Ο πόλεμος για το νερό προβλέπεται να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Και φυσικά, δεν είναι μόνο το νερό που έχει μπει στο στόχαστρο των πολυεθνικών και των κερδοσκόπων τους. Τρόφιμα, καύσιμα, πηγές ενέργειας, προσεχώς και ο αέρας που αναπνέουμε. Γίνανε όλα αγαθά, δηλαδή προϊόντα προς εκμετάλλευση...

Αναρωτιέμαι τι πρόκειται να συμβεί στη Θεσσαλονίκη, που προς το παρόν δείχνει να κόπτεται μόνο για τα λεγόμενα "εθνικά θέματα". Θα ξεσηκωθούν οι κάτοικοι ή θα αποδεχτούν τους φουσκωμένους λογαριασμούς ως αναγκαίο τίμημα της "ανάπτυξης"; Εκεί φαίνεται ο αληθινός πατριωτισμός, όχι στις εθνικιστικές κορώνες για τους Μεγαλέξανδρους.

alepouda είπε...

Ναι...
θελει κουράγιο για να πεις οτι θα το διαβάσεις
:)

Θα βγαλω banner πιστοποίησης για να το δίνω σε όσους το ολοκληρώνουν

:))

Δεν αμφιβάλω πως θα αντιδράσει και η Θεσσαλονικη και η Ελλάδα γενικότερα. H Suez εχει βαλει στο ματι και κατι ακομα εδω περα.
Το θεμα ειναι να μην γινει καν η ιδιωτικοποιηση, απο το να χρειαστει να ξεσηκωθουμε, να γινουν φασαριες, να σπασει το συμβολαιο πώλησης και μετα να πληρωνουμε και ρητρα απο πάνω

Παντως απεναντι στις επιχειρησιακες βλεψεις της Suez εχει πολεμησει πολυς κοσμος...
Αργεντινη, Βολιβια, Χιλή, Ουρουγουαη, Φιλιππινες...

ange-ta είπε...

μπράβο αλεπούδα μου. Δεν το διάβασα όλο το Αρθρο θα το κάνω αύριο με την ησυχία μου,
Αλλα δεν μπορούσα να μη σου δώσω συγχαρητήρια απο τώρα. Βέβαια τις υποθέσεις της Λ.Α. και το ρόλο της Π.Τ. τα έχω μελετήσει και δεν χάνω ευκαιρία να λέω, ότι με την Π.Τ. τον ΠΟΕ και το ΔΝΤ, προκοπή δεν θα κάνει κανένας λαός.
Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε το ξεπούλημα, αλλα η Ν.Δ> δεν παίζεται!
-Το λιμάνι του Πειραιά
-Την Ο.Α.
-το νερό της Θεσσαλονίκης.
-τις εκκλησιαστικές γαίες

Τι έμεινε ήθελα να ξερα απο την περιουσία του δημοσίου;

KourtGeo είπε...

@ φίλη alepouda ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ POST..ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!!ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΩ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ..Μπράβο...

bunnysuicides είπε...

ρε αλεπούδα... με πέθανες! τι ποστάρα είναι αυτή! ούτε ντοκιμαντέρ να 'βλεπα!
όσο για το "Αρκει να κοιταξουμε την Λατ. Αμερικη και μπορουμε να καταλαβουμε τι θα συμβει μεσα στα επομενα χρονια", από το στόμα σου κ στου έλληνα μοράλες τ' αυτί!

Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ είπε...

alepouda, συγχαρητηρια, μας έχει συγκινήσει, ως εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ, και ως πολίτες αυτής της πόλης μπείραμα της θεσσαλονίκης, σε ευχαριστούμε πού για τη βοήθεια στον αγώνα μας για την συνεχή παροχή του νερού σε ΟΛΟΥΣ, χωρίς μεγαλοκαρχαρίες επενδυτές.

alepouda είπε...

Ευχαριστώ τους ηρωικούς αναγνωστες του ποστ και όσους θέλησαν να σχολιάσουν.
Ελπίζω οι τελευταιες εξελίξεις, με το Δημο Θεσσαλονίκης να δειχνει την προθεση να αναλάβει την ΕΥΑΘ, να αποτρέψουν την ιδιωτικοποιηση του νερου της πολης

Ανώνυμος είπε...

Πολύ πολύ γρήγορα μερικά σχόλια για το αρκετά καλό αρθρο.

1.Η coordinadora ηταν το συντονιστικό όργανο των συνελεύσεων βασης των αγωνιζομένων ανθρώπων,οι οποίοι παρέκαμψαν τα ενσωματωμενα κόμματα,τους πασιφιστές και τους επαγγελματιες ακτιβιστές και ρεφορμιστες,που ενώ οι ιθαγενεις πεινούσαν και..διψουσαν, ονειρεύονταν ειρηνικές λαμπαδηδρομίες,γραμματα διαμαρτυριας και αλλα τετοια ωραια πραγματα.Περιεργως αυτοί δεν τους κανουν το χατηρι και από την αρχη επιλέγουν το δρομο της αντιβιας.

2. Η ειρηνική πορεία των αρχων του Φλεβαρη ούτε ξεκίνησε,ούτε κατεληξε ως τετοια.Αν την ενταξουμε δε στο αγριο κλίμα συνεχόμενων εχθροπραξιών της ιδιας ημερας και της προηγουμενης,δεν αποτελει ένα μεμονωμενο ειρηνικό περιστατικό που ξεκινησε με αγνες-πασιφιστικές διαθεσεις διαμαρτυριας και λόγω της (κατά)χρησης δακρυγόνων,εφτασε να γινει βιαια…Ευτυχως που ο ιθαγενης λαος της Βολιβιας δεν διακατεχεται από τις ιδεοληψιες της ευρωπαικης σοσιαλδημοκρατιας και δε ζητα καπιταλισμο με ανθρωπινο προσωπο.Από την αρχη πηγε αποφασισμενος και (κατά το δυνατον) οπλισμενος (υλικά και διανοητικά)

3. ‘Επι κεφαλής μπαίνει ο Oscar Olivera’…Μπαινει; Από μόνος του; Κανεις δεν μπήκε επικεφαλής,με καμια αποφαση καμιας συνελευσης.Στο μυαλό των ακτιβιστών μπορεί.

4. Η παραπεουσα τοτε κυβερνηση επιλέγει ως συνομιλητες κάποιους ‘ακτιβιστες’.Σχεδόν καμία συνέλευση δε στελνει αντιπρόσωπο στο διαλογο με αντικείμενο…μειωσεις στα τιμολόγια!Ο λαός εχει ξεσηκωθει για να επανακτησει το νερό,τη γη και οσα του εχει στερησει η αποικιοκρατια και ο ακτιβισμός κατά της παγκοσμιοποιησης διαπραγματευεται για τα τιμολογια…Σας θυμιζει κατι;

5. ‘’Εκατοντάδες γράμματα διαμαρτυρίας φτάνουν στις αρχές και η κυβέρνηση αναγκάζεται να δηλώσει ότι θα αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον του Olivera και των αλλων δύο ακτιβιστών.’’!!!
Στην πραγματικότητα η κυβερνηση και οι πολυεθνικες αποσύρουν τις κατηγοριες ενόσω ο λαος της Cochabamba εχει σχεδον παρει τον ελεγχο της καταστασης.Προσπαθούν δηλαδή να σταματησουν το ποταμι που κυλα και είναι ετοιμο να τους παρασυρει.Ειναι βαθια νυχτωμενοι και ασχετοι με τα γεγονοτα,οσο και οσοι μιλανε για…γραμματα διαμαρτυριας που αναγκαζουν κυβερνησεις να…… …….Ανιατη η ασθενεια του ρεφορμισμου…

6. ‘’Χιλιάδες πολίτες συγκρούονται με τα ΜΑΤ, στήνουν οδοφράγματα και δεν διαμαρτύρονται πλέον μόνο για το νερό αλλά και για την οικονομία και την ανεργία στη χώρα’’
Διαμαρτυρονται για την οικονομια!Μαλιστα… Αν θελεις πληρη ενημερωση για τη λαικη εξεγερση,ειδοποίησε με και θα σου στειλω υλικό.Επιγραμματικα αναφερω ότι ο αγωνας για γη και ελευθερια, ελευθερη προσβαση στο νερο,διωξιμο των πολυεθνικων και παγιωση των θεσμων αμεσης δημοκρατιας(βλ. El Alto,δηλ τα προαστια γυρω από τη La Paz,σε πολύ μεγαλύτερο υψομετρο από το αστικο κεντρο και σε αθλιες συνθηκες διαβιωσης)κλπ, απεχει πολύ από μια διαμαρτυρια(sic) για την…οικονομια.

MindinHou είπε...

Με ολα αυτα που διαβαζουμε κατα καιρους και ειναι προς τιμην των bloggers που μας βοηθουν να ενημερωνομαστε, (ναι ειμαι ενας απο αυτους που εχουν βαλει την οπτικοσυσκευη περιορισμενης ευθυνης,βλ.τηλεοραση,στην φορμολη!)δεν μπορω παρα να αναφωνησω "Ειναι τρελοι αυτοι οι Ρωμαιοι".
Αναφερομαι βεβαια στο θεμα του νερου, που δεν χωραει αμφιβολια οτι πρεπει να παραμεινει ως δημοσιο αγαθο,και οχι να πεζεται στους διαδρομους του χρηματιστηριου ως ενα ακομα καινοτομο και εμπορευσιμο προϊον οπως οι ιδιοι προσπαθουν να μας συνετισουν ωστε να το δεχτουμε και αυτο! Γιατι ενω καποιοι "δηθεν" κοπτωνται για την ευημερια των πολιτων,για εθνικα θεματα,τις παρελασεις και την περηφανεια του να κρατας μια σημαια (οπως λενε), την ιδια στιγμη προσπαθουν να στερησουν απο τους ιδιους πολιτες στους οποιους αναφερονται,το δικαιωμα να αποφασιζουν και να διαχειριζονται θεμελιωδη και αναντικαταστατα αγαθα οπως το νερο.
Εχουμε αρκετους εντιμους ψευτες σε αυτον τον τοπο και απλα κανουν τη δουλεια τους...ασε που πιστευουν οτι κανεις δεν θα καταλαβει την διαφορα!!
ΥΓ. Ρε, μηπως να μαζεψουμε το γαλατικο χωριο? ΜΑΓΙΚΟς ΖΩΜΟς παντα θα υπαρχει διαθεσιμος!!..ΝΕΡΟ ομως???

Tεχνης Ανεμος είπε...

Σ Υ Γ Χ Α Ρ Η Τ Ι Ρ Ι Α !!!!! Το αρθρο ειναι εξαιρετικο.Εδω στη Ναξο τωρα ξεκιναει το παζαρι με την ΕΥΔΑΠ.Οι πληροφοριες που πειραμε ειναι ακρως διαφωτιστικες.Ευχαριστουμε πολυ. naxosartwind.blogspot.com