Τρίτη 30 Ιουνίου 2009
Ποδηλατόδρομοι στην Αθήνα!
Κυριακή 28 Ιουνίου 2009
Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009
Punk is not ded and Iran is not free
Η Μαρζάν Σατραπί – η γνωστή δημιουργός του Περσέπολις - και ο Μοσέν Μακχμαλμπάφ παρέδωσαν ένα έγγραφο στους ευρωβουλευτές των πρασίνων, συμφωνα με το οποίο ο ηττημένος των Ιρανικών εκλογών Χουσεϊν Μουσαβί συγκέντρωσε πάνω από 19 εκατ. ψήφους. Το έγγραφο αυτό φέρεται πως προήλθε από την επίσημη επιτροπή εκλογών του Ιραν. Σύμφωνα λοιπον με αυτό, πρώτος σε ψήφους βγηκε ο Μουσαβί, δεύτερος ο Καρουμπι (13,3 εκατ. ψήφοι) και τρίτος ο σημερινός πρόεδρος Αχμαντινετζάντ (5,49 εκατ. ψήφοι)
Ο Αχμαντινετζάντ συγκέντρωσε μόλις το 12% των ψήφων και όχι το 65% όπως ισχυρίζονται οι Αρχές, δήλωσε η Μαριάν Σατραπί.
Ο Μακχμαλμπάφ που εκτος από κινηματογραφιστής είναι αυτή τη στιγμή και εκπρόσωπος του Μουσαβί στο εξωτερικό, δήλωσε πως «η ανακήρυξη του Αχμαντινετζαντ ως νικητη των εκλογών είναι πραξικόπημα» και κάλεσε την διεθνη κοινότητα να μην τον αναγνωρίσει ως επίσημα εκλεγμένο πρόεδρο. Όπως μας μεταφέρει ο Μακχμαλμπάφ, ο Μουσαβί ενημερώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι έχασε τις εκλογές και διατάχθηκε να ετοιμάσει λόγο. Λίγα λεπτά αργότερα ένας στρατηγός μπήκε στο γραφείο του και του είπε ότι «δεν θα επιτρέψουν μια πράσινη επανάσταση» (πράσινο είναι το χρώμα του κόμματος του Μουσαβί). Αμέσως μετά η κρατική τηλεόραση ανακήρυξε τον Αχμαντινετζαντ ως νικητή με 65% ποσοστό επί των συνολικών ψήφων.
«Αν κάποιος αναρωτιέται κατά πόσο ο Ιρανικός λαός είναι έτοιμος για Δημοκρατία, η απάντηση είναι ‘ναι’ και αυτό αποδεικνύεται από την ψηφοφορία, όμως έγινε καταλήστευση των ψήφων και αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε την διεθνή υποστήριξη»
Στην Τεχεράνη παρόλο τους 17 νεκρούς και τους εκατοντάδες συλληφθέντες ετοιμάζεται και άλλη διαδήλωση για σήμερα το απόγευμα. Την ίδια στιγμή η Ιρανική κυβέρνηση συνεχίζει να δείχνει το σκληρό της πρόσωπο εντός και εκτός των συνόρων. Η λογοκρισία που επιβάλλεται στην χώρα δεν εμπόδισε τη διάδοση του βίντεο που δείχνει τη νεαρή Ιρανή να ξεψυχά στο δρόμο από τη σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή.
To ταξίδι ενός βιντεο-ντοκουμέντου
22 Ιουνιου, New York Times >>
O ανθρωπος που τραβηξε το 40 δευτερολέπτων βίντεο γνώριζε πως κινδυνεύει αυτος και η οικογένεια του σε περίπτωση που θα αποκαλυφθεί η ταυτότητα του. Γνώριζε επίσης πως η κυβέρνηση έχει μπλοκάρει sites όπως το youtube και το facebook. Ετσι αποφάσισε να στείλει με μέηλ το 2mb βιντεο σε έναν φίλο του. Αυτός αμέσως το προώθησε στην Φωνή της Αμερικής, στη εφημερίδα The Guardian στο Λονδίνο και σε πέντε φίλους που είχε στην Ευρώπη και ήταν online εκείνη τη στιγμή. Το συνόδευε με το μηνυμα «Παρακαλώ, κάντε το γνωστό στον κόσμο». Στο facebook αναρτήθηκε από έναν από τους φίλους, έναν εκπατρισμένο ιρανο που μένει στην Ολλανδία.
Σχεδόν στιγμιαία, πολλα αντίγραφα του βίντεο αναρτηθηκαν στο youtube, μαζί με ένα ακόμα βίντεο ενός αλλου αυτόπτη μάρτυρα. Παρόλη την προσπάθεια του Ιρανικού κράτους να εμποδίσει την κάλυψη των ταραχών από τα ΜΜΕ, μέσα σε λίγες ώρες τα στιγμιότυπα με την δολοφονηθείσα Ιρανή μεταδίδονταν στο CNN, μετατρέποντας της σε μάρτυρα του αγώνα των Ιρανών διαδηλωτών.
Η λογοκρισία στον κόσμο
Η εποχή που τα ολοκληρωτικά καθεστώτα απέκλειαν την διάδοση των εγκλημάτων τους απλά κόβοντας τα τηλεφωνήματα εξωτερικού και την είσοδο /έξοδο των ξένων, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα η λογοκρισία έχει πολλή και δύσκολη δουλειά απέναντι στα κινητά με βίντεο, με mms, με twitter ή απλά με sms. Φυσικά το μεγαλύτερο όπλο απέναντι στη λογοκρισία είναι το ιντερνετ και παρόλο που είναι δυνατό να το «περιφράξεις» είναι αντίστοιχα δυνατό να παρακάμψεις τον «φράκτη» της λογοκρισίας.
Σύμφωνα με μελέτες σχετικά με την κρατική λογοκρισία του ίντερνετ, περίπου 35 χώρες αυτή τη στιγμή ελέγχουν και παρεμποδίζουν την ελεύθερη χρήση του ίντερνετ από τους πολίτες τους. Η Κίνα, η Κούβα και το Ουζμπεκιστάν είναι από τους μεγαλύτερους λογοκριτές του ίντερνετ. Μέσα στις πρώτες θέσεις βρίσκεται και το Ιράν.
Ο κρατικός έλεγχος των επικοινωνιών είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Για παράδειγμα, τα sms χρησιμοποιήθηκαν στην Ουκρανία το 2004 για συλλογή ψήφων και το 2006 στην Λευκορωσία για εκφοβισμό των ακτιβιστών (!). Όταν το κράτος της Μιανμάρ προσπάθησε να φιμώσει τους διαδηλωτές το 2007, «κατέβασε τον διακόπτη» του ιντερνετ εντελώς για 6 βδομάδες.
Στο Ιραν η παρεμβολή του κράτους στο ίντερνετ είναι πιο σοφιστικέ και σαφώς πιο πονηρή. Οι περιορισμοί στην πρόσβαση αυξάνονται σιγά-σιγά ενώ παράλληλα εξαπλώνονται κατασκοπευτικά λογισμικά που εντοπίζουν τους αντιφρονούντες. Μέχρι και αυτή τη στιγμή οι ιρανοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν –μέχρι ένα βαθμό- το twitter, στέλνοντας μηνύματα και βίντεο. Εξαιτίας της αποφασιστικότητας αρκετών χρηστών, εκατοντάδες στιγμιότυπα από την Τεχεράνη ξεγλιστρούν από την λογοκρισία και φτάνουν στον έξω κόσμο. Την ίδια στιγμή το κράτος κάνει συλλήψεις όχι μόνο ένα διαδώσεις εικόνες, αλλα ακόμα και αν απλά τραβήξεις κάτι με τη μηχανή σου.
Την ημέρα των εκλογών στο Ιράν διακόπηκε η επικοινωνία μέσω sms, την επόμενη μέρα – ο ελεγχόμενος από το κράτος – πάροχος του ίντερνετ έκλεισε το ίντερνετ εντελώς για μια ωρα. Δυο μέρες μετά και ο κόσμος συνέχιζε να μην έχει κανονική πρόσβαση.
Οι εξελίξεις στο Ιραν μεσα στα τελευταια λεπτά
Αρκετοί ιρανοί αυτή τη στιγμή παρακάμπτουν το μπλοκάρισμα χρησιμοποιώντας proxy servers και στέλνουν στον υπόλοιπο κόσμο εικόνες.
Όπως δείχνουν τα πράγματα η απογευματινή διαδήλωση ήταν πολυ βίαια και πιθανότατα να προστέθηκαν και άλλοι νεκροί στον απολογισμό. Όση ώρα γράφω νέα αιματηρά στιγμιότυπα έχουν κυκλοφορήσει σαν αστραπή στο δίκτυο >>
Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009
Ο αντιτάξιμος αντίχειρας στον ανθρώπινο πολιτισμό
Το κλείσιμο μιας επιχειρηματικής παρουσίας και το επικό κινηματογραφικό φιναλε που σπάει τα ταμεία.
Κολοσσαίο:
O καίσαρας και η γυναικα του στέκονται όρθιοι στις κερκίδες. Το πλάνο κλειδώνει στην ηρωϊδα. Αυτή φοράει ένα ατσαλάκωτο λευκό συνολάκι, απλό σαν κι αυτη, την γόβα την ασορτί και το μαλλί το πομπέ-τρομπέ. Έχει βαφτεί με προϊόντα της μοναδικής σειράς από παστή σαρδέλα καλλονής που εισάγεται στη Ρώμη ειδικά για αυτήν.
Η ηρωϊδα σηκώνει το χέρι και χαιρετάει το κοινό. Τα χείλη γυαλιστερά από το ιχθυέλαιο και το χαμόγελο επώδυνα αστραφτερό. Το χέρι αιωρείται σε έναν αυτοκρατορικό χαιρετισμό και ύστερα αργά ο καρπός περιστρέφεται, ο αντίχειρας εκτείνεται προς τα κάτω και 450 υπάλληλοι ρευστοποιούνται μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού.
Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009
Καλοκαίρι στην αλάνα
Καλοκαίρι και περπατάω με βήμα γρήγορο μέσα στο απομεσήμερο για να φτάσω στο μακρινό ψιλικατζίδικο που μένει ανοιχτό τέτοια ώρα. Ο κόσμος κοιμάται, ο κόσμος κοιμάται, το βάζω στο replay και παίζει μέσα στο μυαλό μου, πότε να το λέει σαν μάλωμα η μάνα μου και πότε σαν φυσική διαπίστωση. Οι κουρτίνες χορεύουν στην παραμικρή αύρα και κρυφοβγαίνουν από τα ανοιχτά παράθυρα. Μέσα κοιμούνται τον ημιεπίσημο μεσημεριανό τους ύπνο πάνω σε μπαουλοντίβανα στην κουζίνα και στα δροσερά πίσω δωμάτια. Κάποιος στριφογυρίζει στο μαξιλάρι του όταν ακούει τα φλάπα-φλούπα από τα πλαστικά γαλάζια πέδιλα. Το πόδι ιδρώνει και γλιστραει μέσα στο παπούτσι. Πώς σκεφτήκαν να κάνουν πλαστικό παπούτσι για το καλοκαίρι? Από τα κενά περνάει η σκόνη και ζωγραφίζει με βρομιά τριγωνακια σαν σεμεδάκι στα πόδια μου. Στο ψιλικατζίδικο χώνομαι μέχρι την μέση του ψυγείου για να βρω τη γρανίτα πορτοκάλι στην τρίγωνη συσκευασία. Δεν είναι ο,τι καλύτερο αλλα είναι αυτό που αντεχει το χαρτζιλίκι μου. Το απολαμβάνω με την ιεροτελεστία που αρμόζει σε γκουρμέ επιδόρπιο. Τίποτα δεν μπορει να σταματήσει αυτή την υπέροχη τρισδιάστατη φαντασία των παιδιών.
Στις πέντε ραντεβού στην μικρη πλατεία για ανταλλαγή μικυ-μάους. Το καλοκαίρι η ανταλλαγή παίρνει διαστάσεις μανιάς μια που έχω όλο το χρόνο να τα διαβάσω και πάντα ξεμένω.
Θεσσαλονίκη
Ραντεβού για παιχνίδι στους δρόμους και τις αλάνες. Σκαρφάλωμα πάνω σε μαντρα απο τσιμεντόλιθους. Δείχνουμε τις καινούργιες γρατζουνιές που κερδίσαμε στο χθεσινοβραδυνό παιχνίδι. Κοιτάμε τα τραύματα σαν στρατιώτες που ελπίζουν σε παράσημα ανδρείας ή έστω σε παράσημα βλακείας. Τα αγοράκια κρυφά μέσα τους εύχονται να τους μείνουν ουλές, αλλά αγνοούν όλες οι ουλές θα πνιγούν σε μια ζούγκλα τρίχας που έπεται μόλις στρίψουν τη γωνία της εφηβείας τους.
Τελείως απρόσμενα δέχομαι πρόσκληση για τσάι. Αυτό στον κόσμο των παιδιών –θηλυκου γένους – σημαίνει εως και κοινωνική άνοδο. Απορώ με την πρόκληση γιατί δεν ανήκω στην θρησκευτική σέχτα αυτών που παίζουν λάστιχο. Ίσως να φαντάζει εξωτικό το ότι έρχομαι από άλλη πόλη, ίσως να βαρέθηκαν η μία την άλλη και θέλουν νέο αίμα. Το τσάι ήταν νεροκακάο σερβιρισμένο σε αμφίβολης καθαριότητας παιδικό σετ τσαγιού.
-Ποιοι σου αρέσουν οι A-ha ή οι Duran-Duran? με ρωτάει η οικοδεσποινα.
-Κανείς…
-Δεν μπορει να μην σου αρεσει πιο πολύ καποιος από τους δυο…
Η ερώτηση δείχνει να αποτελεί περισσότερο ένα είδος μύησης παρά άνοιγμα συζήτησης γιατι τελικά η κουβέντα θα καταλήξει αντι για την μουσική στα μαλλιά τους. Απάντησα ότι προτιμώ ένα από τα δύο, στην τύχη. Κάποιες χάρηκαν, κάποιες διαφώνησαν μαζί μου. Δεν είχα επιχείρημα ούτε για τις μεν ούτε για τις δε. Βαρέθηκα θανάσιμα εκείνο το απόγευμα. Εδωσα στο νεροκακάο άλλη μια ευκαιρία, σε ένα άλλο σπίτι, μα τελικά το πήρα απόφαση και επέστρεψα μόνιμα στην αλάνα…
Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009
H ανθρώπινη φύση του κακού
-Σε συγχωρείς πάντα και τίποτα δεν στέκεται ανάμεσα σε σένα και τα λάθη σου...
Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009
Χαμογέλα, μόλις περάσαμε νεο συστημα παρακολούθησης*
Ο ίδιος ο Διοικητής της υπηρεσίας παρακολουθήσεων της Σκότλαντ Γιαρντ δήλωσε ότι οι κάμερες κλειστου κυκλώματος είναι εντελώς αναποτελεσματικές και αποτελούν ένα απόλυτο φιάσκο. Δισεκατομμύρια λίρες ξοδεύτηκαν για να γεμίσει η Βρετανία με κάμερες παρακολούθησης και το τελικό αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν οι ληστείες στο δρόμο μόλις κατά 3%.
Μόνο τον περασμένο χρόνο η Αγγλία πλήρωσε 200 εκατομμύρια λίρες για να εγκατασταθούν ακόμα 10.000 κάμερες χωρίς όμως να παρουσιαστεί καμία μείωση στην εγκληματικότητα. Σύμφωνα με την αστυνομία το CCTV είναι αναποτελεσματικό γιατι οι εγκληματίες δεν φοβούνται τις κάμερες και γιατι οι αστυνομικοί βαριουνται να ψαξουν μέσα σε όλα τα άπειρα πλάνα που συσσωρεύονται κάθε δευτερόλεπτο. Ακόμα όμως και να βρεθούν κάποια επιβαρυντικά πλάνα σπάνια χρησιμοποιούνται σαν αποδεικτικά στοιχεία στα δικαστήρια (ναι, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από τις αστυνομικές σειρές στην τηλεόραση)
H Ελλάδα, που παραδοσιακά ελκύεται από τις πανάκριβες και άχρηστες λύσεις, φαίνεται πως έχει την πρόθεση να υιοθετήσει το αγγλικό σύστημα - παταγώδους αποτυχημένης - αποτροπής του εγκλήματος. Η μόνη επίπτωση ενός τέτοιου εγχειρήματος στην χώρα μας θα είναι για άλλη μια φορά η οικονομική επιβάρυνση του πολίτη, γιατί αν βαριούνται οι άγγλοι αστυνομικοί να ψάξουν φανταστείτε πόσο θα βαριούνται οι έλληνες…
Προτεινόμενα άρθρα για το θεμα των καμερων κλειστου κυκλώματος στην Ελλάδα:
Τρίτη 9 Ιουνίου 2009
Εξαιρετική επιλογή
λοιπόν… δεν προσπαθώ να αμφισβητήσω την απόφαση σου,
Κατά την γνώμη μου
έκανες μια εξαιρετική επιλογή.
Δεν θέλω να σε βάλω σε αμφιβολίες,
Όπως το βλέπω, ξέρεις, είσαι μια χαρά
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
Προλαβαίνω να μελαγχολήσω?
Επώδυνα έμαθα πως δεν είμαι πια παιδί,
ελπίζω να προλάβω τουλάχιστον αυτή την εξαίσια εφηβεία
πριν είναι αργά
Τετάρτη 10 Ιουνίου, The Horrors στο Gagarin
κι εγώ για τον Πανούση ήρθα...
Τζίμης Πανούσης.
Ενα όνομα έκπληξη στο φετινό Athens Pride που θα γίνει το Σάββατο 13 Ιουνίου στην πλατεία Κλαυθμώνος, για 5η συνεχή χρονιά.
Διαλογος που θα φορεθει πολύ φέτος στο Pride
-Θανάση!!! τι κανεις εσύ εδώ??
-Kώστα!!! Εεε... να, για τον Πανούση ήρθα
-Μμμ...
-Εσύ?
-Α, κι εγω... κι εγω για τον Πανούση
Πλατεία Κλαυθμώνος
Από τις 10:00πμ μέχρι αργά το βράδυ.
10:00 DJ Red Bike
13:00 DJ Lillybillies
17:00 Έναρξη Φεστιβάλ - Χαιρετισμοί
17:30 Glitterbanditz
18:00 ΠΑΡΕΛΑΣΗ PARADE
19:45 Berlin Brides
20:15 DJ Sissy Stardust + DJ Crystal Zero
21:30 TAGERIA IN CONCERT! - Κωνσταντίνος Ρήγος
22:00 ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ
22:45 Drag Shows από τις ΚΟΥΚΛΕΣ και GAZANS
23:15 Κλήρωση Λαχειοφόρου
23:30 DJ Olia
After-Pride Party στο S-cape Army Academy, Ιερά Οδός & Μ. Αλεξάνδρου 139, Γκάζι
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009
Athens, Berlin, London
Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009
Hit and Run - Berlin Brides on the road
Τρίτη 2 Ιουνίου 2009
Παραμονή του ArtRocker Live - Berlin Brides on the road
Στο West Ham "εκει που χέζει η αλεπού" Berlin Brides on the road
(Φωτο 1: ελενα - Φωτο 2, 3, 4, 5, 6: alepouda)
Ηρθε η μερα του κουρεματος στο σπίτι του Σαρλί λε Μιντού α, ναι! και του πρωτου live. Το συγκροτημα (και σια) χωριστηκε. Οι δυο πηγαμε στο portrait gallery και οι αλλες πήγανε για να αγοράσουνε κολάν μαζί με την Κορίνα. Interestingly enough, τα πορτρετα και τα κολάν καμια φορά χρειάζονται τον ιδιο χρόνο για να τα μελετησεις. Για να μην τα πολυλογώ, κατα τις 6 οι εξι μας (μαζι και η Στελλα) πήραμε το district για το εξωτικό West Ham. Κανεις δεν ηξερε αυτο το μερος που θα γινοταν το live. Κανεις δεν ηξερε ουτε που ειναι ο δρομος. Ρωτησαμε και μια γυναικα που καθοταν εξω απο τον σταθμο και ηταν ντυμενη σαν μπατσος/φωτεινος σηματοδότης, αλλα αυτη οχι μονο δεν ηξερε εκεινο τον δρόμο, αλλα ουτε και τον δρομο στον οποιο στεκόταν.
-Ε, μα και τι ξερεις! της ειπαμε, στα ελληνικα. (ενα απο τα καλα ειναι οτι μπορεις να μιλας απ’εξω σου στα ελληνικα και να μη σε καταλαβαινουν, συνηθως)
Με τα πολλά, περα σε κατι λιβαδια, βρηκαμε και το arch, που οπως λεει και το ονομα του ηταν ενα αρτς (κατι σαν τα υπόσκαφα της Σαντορίνης, αλλα χτισμένο με τουβλα).
Μολις μπήκαμε, ανακαλύψαμε οτι το μαγαζι δεν ηταν μαγαζι με τη ελληνικη εννοια. Ηταν απλα ενα μερος που οι μπαντες πανε για να κανουν πρόβα και που δεν εχει καθολου πελατεία. Στηθηκαν τα οργανα, εγινε και το σαουντ τσεκ και βγηκαμε για να κανουμε τσιγαρο. Απέραντα λιβαδια, δεν περναγε ψυχη. Καποια στιγμη με τραβανε και μου δειχνουν απέναντι. Ηταν μια αλεπου, που ειχε κατσει, ξυνόταν και μας κοιταζε. Πλησιασα με τροπο και φυσικα αυτη με μουντζωσε και εφυγε. Λιγο αργοτερα μια αλλη αλεπου αποφασισε να χεσει στη μεση του δρομου, προφανως για να μην λερωσει το λιβαδι. Η Ελενα την πλησιασε γρηγορα-γρηγορα και η αλεπου σιχτιρισε και εφυγε με το χεσιμο στη μεση. Ετσι περνουσαμε την ωρα εκει στας εξοχας. Σιγα-σιγα εμφανιστηκαν με μερικοι ανθρωποι και ετσι οι αλεπουδες χασαν την πλειοψηφια στο λιβαδι.
Σε λίγη ώρα γνωριστηκαμε όλοι μεταξυ μας και τελικα εγινε ενα πολυ ζεστο πριβε live.
Την βραδια μας την κλεισαμε σε ενα περιεργο μερος οπου ολοι χορευαν ροκεντρολ
Συνεχιζεται...