Παρασκευή 18 Μαΐου 2007

chilly blog-συνταγή


(photo, food styling & claysculpture: alepouda)



Chilly con carne αλά Αλεπούδα

Επιστρέφοντας πέρσυ από τη Νάξο βρέθηκα να έχω εθιστεί σε μία συνταγή από το μεξικάνικο στο οποίο σύχναζα. Έτσι λοιπόν κατα την προσφιλή μου συνήθεια με τα φαγητά που δοκιμάζω έξω και μου αρέσουν, «έσπασα» τον κώδικα και την αναδημιούργησα στο σπίτι. Επειδή οι φίλοι που την δοκίμασαν μου ζητάνε να τους δώσω τη συνταγή είπα να την ανεβάσω στο blog για να έχουν πρόσβαση όλοι ανεξαρτήτου γεωγραφικού πλάτους (και μήκους)

Τα Υλικά

500 με 700 γρ. κιμά μουσχαρίσιο
(κατά προτίμηση περασμένο μια μονό φορά από τη μηχανή, αλλιώς είναι νια-νιά και μπαίνει και στα δόντια)

½ κρομύδιον
(άντε και ολόκληρο, αλλά να ξέρεις βαραίνει)

2 με 4 σφόδρα
(ανάλογα με την αντοχή σας σε αυτά)

1 κονσέρβα τομέητο
(σε τζους ή κομμένη σε κυβάκια)

1 μέτρια πιπεριά πράσινη
(από αυτές για τα γεμιστά)

3-4 πιπεριές Φλωρίνης
(έτοιμες ψημένες από βάζο)

½ κονσέρβα Nachos de Jalapenos
(πρόκειται για τσιλυ πιπεριές τουρσί, τις βρίσκεις σίγουρα στον ΑΒ, εγώ παίρνω τη μάρκα «La Costena». Αν το λέει η καρδιά σας βάλτε τα ¾)

Λίγα αγγουράκια τουρσί
(προαιρετικά είναι, αλλά του πάνε)

Στραγγιστό γιαούρτι
(πάρτε ένα για κάθε άνθρωπο γιατί στο τέλος θα μαλώσετε. Το στραγγιστό το θέλω Όλυμπος και να είναι πλήρες, τα light και συμβατικά είναι μαλακίες)

1 πακέτο τορτίγιες (8 κομμάτια)
(είναι για να τυλίξετε τον κιμά, αλλά δε θα σας φτάσουν γι’αυτό τώρα που το σκέφτομαι πάρτε και ένα δεύτερο)


Προετοιμασία των Υλικών, Φιλοσοφία της Κουζίνας και Μαγείρεμα

Απομακρύνετε κάθε ανεπιθύμητο, δίνοντας του να δοκιμάσει ένα από τα κομματάκια της κονσέρβας με τα Nachos de Jalapenos. Αυτό θα τον κρατήσει μακριά σας για τουλάχιστον μισή ώρα, όσο χρειάζεστε για να ψιλοκόψετε τα υλικά και να τα μαγειρέψετε. Αν αγαπάτε να ψιλοκόβετε όσο εγώ, αυτό το σημείο θα το απολαύσετε. Αν όχι, ζητήστε ταπεινά συγνώμη από τον αγαπημένο σας για την πλάκα που του κάνατε και βάλτε τον να το κάνει για εσάς. Βάζετε ψιλοκοπτική* μουσική και ξεκινάτε. Πάρτε ένα μεγάλο μαχαίρι, αυτό με τη φαρδιά λάμα. Το ξέρω ότι συνηθίζεται κάπως δύσκολα αλλά τελικά βολεύει και επίσης σας κάνει να μοιάζετε σαν σεφ και συνάμα επικίνδυνη. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι. Προς Θεού μην το κάνετε στον τρίφτη, είναι τόσο ξενέρωτο. Ψιλοκόβετε τα σκόρδα. Όσο πιο λεπτές οι φέτες τόσο πιο περήφανη θα αισθάνεστε για τον εαυτό σας. Κόβετε την πράσινη πιπεριά πρώτα σε λωρίδες και μετά σε τετραγωνάκια (0,5 x 0,5 εκατοστά). Κόβετε και καμιά δεκαριά πίκλες σε λεπτές φετούλες 3 χιλιοστών και μετά πατήστε μερικές μαχαιριές για να γίνουν κομματάκια. Παίρνετε τις πιπεριές Φλωρίνης. Τις σχίζετε στη μέση, τις ανοίγετε και αφαιρείτε τα όποια σποράκια. Χαϊδεύετε την απαλή κόκκινη σάρκα τους. Μην το παρακάνετε όμως. Τις κόβετε σε λωρίδες και μετά σε τετραγωνάκια όπως κάνατε πριν και στις πράσινες ξαδελφούλες τους. Αν είστε γρήγοροι στο ψιλοκόψιμο, τότε τώρα είναι η ώρα να βάλετε την κατσαρόλα στη φωτιά με μια κουταλιά ελαιόλαδο. Αν δεν είστε γρήγοροι αφήστε το για όταν τελειώσετε με όλα τα υλικά. Τώρα θα ψιλοκόψετε τα Nachos de Jalapenos. Αν έχετε κοψίματα στα δάχτυλα ή παρανυχίδες μπορεί να γίνει επώδυνο. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάντια (τα χειρουργικά, όχι αυτά για τον κήπο) Παίρνετε λίγα-λίγα και τα ψιλοκόβετε. Όταν λέω ψιλοκόβετε, εννοώ ψ-ι-λ-ο-κόβετε. Αν αφήσετε μεγάλα κομμάτια μπορεί να κάψετε τον άνθρωπο που θα τα φάει. Όσο λοιπόν πιο μικρά, τόσο πιο ασφαλές θα γίνει το φαγητό σας.
Σε αυτό το σημείο τελειώσαμε με το κόψιμο των υλικών. Ήρθε η ώρα να τα ανακατέψετε όλα μαζί εκτός από το κρεμμύδι. Ξέρω, ξέρω ήταν πολύ όμορφα όλα σε κομματάκια και με τόσο ζωντανά χρώματα.
Ρίχνετε το κρεμμύδι στη κατσαρόλα. Δε μας ενδιαφέρει να σωταριστεί. Αν το σωτάρετε θα βαρύνει κάπως και με όλα αυτά τα βαριά υλικά που έχει η συνταγή δεν είναι να παίζεις. Μετά το κρεμμύδι, ρίχνετε τον κιμά. Ελπίζω να θυμηθήκατε να τον ξεπαγώσετε και μάλιστα κανονικά στο ψυγείο και όχι με ζεστά νερά και μαλακίες.
Ανακατεύεις, Ανακατεύεις. Σε λίγο θυμήσου να κατεβάσεις το μάτι μισό βαθμό. Ανακατεύεις, ανακατεύεις. Να τώρα κατέβασε μισό βαθμό. Σε αυτή τη στιγμή εγώ ρίχνω και λίιιιγο λευκό κρασί. Το κάνω για να το ξεφορτωθώ, δεν είναι υποχρεωτικό. Τώρα ρίξε και την ντοματοκονσέρβα, όχι όλη κράτα λίγη θα σου εξηγήσω παρακάτω.
Ανακατεύεις, ανακατεύεις. Τώρα ρίξε μέσα στην κατσαρόλα και τα υπέροχα ψιλοκομμένα υλικά σου. Ανακατεύεις, ανακατεύεις.
Για να καλύψουμε τους συνδαιτυμόνες μας στο θέμα του «καυτερού» μπορούμε να κάνουμε το εξής. Αν έχεις βάλει τη μισή κονσέρβα Nachos de Jalapenos, τότε ο κιμάς θα είναι καυτερός τόσο όσο για να τον φάει κάποιος που έχει σχετικά μεσαία αντοχή. Τι γίνεται όμως με τους πρωταθλητές του καυτερού? Θα τους αφήσουμε παραπονεμένους? Όχι. Σε ένα μικρό μπωλάκι για ντιπ ρίχνουμε την ντοματοκονσέρβα που κρατήσαμε προηγουμένως. Ψιλοκόβουμε και μια κουταλιά της σούπας Nachos de Jalapenos και 2 πίκλες και τα ρίχνουμε και αυτά μέσα. Βάλε και μισό καπάκι μπαλσάμικο ξύδι, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακάτεψε. Αυτό θα το βγάλεις μετά στο σερβίρισμα και όλοι θα είναι ικανοποιημένοι. Αν έχεις βάλει τα ¾ της κονσέρβας Nachos de Jalapenos τότε μάλλον δε θα χρειαστεί η έξτρα καυτή σως.
Κατέβασε ακόμα μισό βαθμό τη φωτιά και ανακάτευε, ανακάτευε. Ο κιμάς λίγο από μόνος του και λίγο από την ντοματοκονσέρβα αυτή τη στιγμή είναι κάπως ζουμερός. Θα είναι έτοιμος όταν «πιει» το ζουμί του. Δε θα συμβεί ποτέ εντελώς, τον θέλουμε ελαφρώς ζουμερό αλλά να μη χύνεται πέρα δώθε. Ανακάτευε-ανακάτευε εσύ.
Θα έχουν περάσει σίγουρα 45 λεπτά από την ώρα που έκαψες αυτόν τον καημένο άνθρωπο. Έχει μπει στην κουζίνα και μπλέκεται στα πόδια σου λέγοντας πόσο ωραία μυρίζει το φαγητό. Μην τον διώχνεις, εκμεταλλεύσου τον. Δώς΄του το γιαούρτι.
-Αγάπη μου, θες να κάνεις τη σως γιαουρτιού?
Αυτός θα πει, ναι, χαρούμενος. Εσύ μην ανησυχείς, είναι πολύ απλό δεν πρόκειται να κάνει λάθος. Πες του να αδειάσει 2 γιαούρτια μέσα σε ένα μπωλ που θα τα χωράει. Αυτό φοβάμαι πως θα πρέπει να του το βρεις εσύ. Ανακατεύει, Ανακατεύει και μετά ρίχνει λίγο δυόσμο. Άντε και ο ξερός δυόσμος μας κάνει. Να ρίξει και μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Εγώ προτιμώ αγουρέλαιο αλλά όταν δεν έχω μου κάνει και το έξτρα παρθένο. Ανακατεύει, Ανακατεύει αυτός, ανακατεύεις και εσύ. Κάπου εδώ θα καταλάβεις ότι είναι η ώρα να κλείσεις το μάτι (της κουζίνας)
Σε αυτή τη φάση μπορείς να δοκιμάσεις για να δεις αν θέλει και λίγο αλάτι.
Ανάβεις το φούρνο και το γκριλ για προθέρμανση. Βγάζεις τις τορτίγιες. Ανοίγεις τη μία και της βάζεις στην άκρη 2μιση-τρεις κουταλιές της σούπας το υπέροχο μείγμα κιμά που έκανες με τα χεράκια σου. Την κλείνεις, σα φάκελο, όχι σα ρολό και την τοποθετείς με το άνοιγμα προς τα κάτω για να μην ανοίξει. Εντάξει, ξέρω ότι δεν είσαι χαζή αλλά κάποια άλλη – ονόματα δε λέω, υπολήψεις δε θίγω – μπορεί να είναι.
Βάζεις στο ταψί σου όσες χωρέσουν. Μια μερίδα για ένα άτομο είναι 2 τορτίγιες. Υπολόγισε όμως ότι μετά θα σου ζητήσουνε και άλλη και από ντροπή θα πούνε ότι θέλουνε μισή. Πόσα άτομα είστε? Κάνε το κουμάντο σου! Το μείγμα σου βγάζει περίπου 10 κομμάτια.
Τον έχεις ξεχάσει τόση ώρα να Ανακατεύει χαρούμενος, το γιαούρτι. Φτάνει. Βάλε στο φούρνο το ταψί. Μην το αφήσεις πολύ, ίσα-ίσα για να ψηθεί η πίτα του.
Σερβίρεις στα πιάτα τις τορτίγιες. Άμα θέλεις να κάνεις εντύπωση ή τέλος πάντως σε πιάσανε τα μεράκια μπορείς να κόψεις από ένα ντοματίνι (από τα μεγάλα) στα τέσσερα, ρίξε λίγο χοντρό αλάτι και λίγη ρίγανη. Πετάς και ένα φυλλαράκι μαϊντανό στη μέση και το έκανες κούκλα.
Μην ξεχάσεις της μαργκαρίτες. Να είναι οι «perfect», την ξέρουμε τη συνταγή, σωστά;

;)

Υ.Γ.1: Η παραπάνω συνταγή εκτός από ιδιαίτερα νόστιμη είναι και εξαιρετικά υγιεινή.
Το μοσχαρίσιο κρέας είναι εκτός των άλλων (πρωτεΐνες κτλ) είναι πλούσιο σε σίδηρο. Επίσης όλα σχεδόν τα υλικά της συνταγής έχουνε αντί-οξειδωτικές ιδιότητες (ντομάτα, σκόρδο, κρεμμύδι και πιπεριές) Αντί-οξειδωτικό σημαίνει «νέα και όμορφη»

Υ.Γ.2: Μπορείτε να κρατήσετε όσο κιμά σας περισσέψει στο ψυγείο και την επόμενη μέρα να το βάλετε στις τορτίγιες και να τις ψήσετε.

Υ.Γ.3: Αν θεωρείτε ότι υποτιμώ τους άντρες και τους έχω μόνο για τη «σως γιαουρτιού» έχετε δίκιο. Όχι! :) Στην πραγματικότητα χαίρομαι πολύ τους άντρες που έχουν μεράκι και μαγειρεύουν.

Καλή όρεξη, παιδάκια!

Θέλω μήνυμα ή τηλεφώνημα από όσους κάνουν την συνταγή.

xxx

* ψιλοκοπτική μουσική: κάθε μουσική που σας αρέσει και δεν έχει απότομες εναλλαγές και ξαφνικές τσιρίδες

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

...σλουρπ...

Ανώνυμος είπε...

to kanw akrivws etsi alla vazw kokkina fasolia kai manitaria :D
einai 8eiko
kai gia na petyxeis teleia sour cream anakatepse giaourti me tyri filadelfia

yumie!!!

Ανώνυμος είπε...

AAA
sto sygekrimeno mexikaniko exw paei ki egw picasso etsi???

:D
take care

alepouda είπε...

συμφωνω για τα κοκκινα φασολια. :)
Βασικα θα μπορουσες να προσθεσεις οτι σου αρεσει. Απλα από ενα σημειο και μετα αρχιζει και γινεται υπερπαραγωγη στα υλικα και το στομαχι βγαζει λευκη σημαια και τρεχει να κρυφτει τρομαγμενο.΄

ναι ηταν το picasso, παραλια Αγ. Αννης (μεγάλη η χάρη μου)
:D

ThinkaGeek είπε...

oeoeoeoe paw gia giaourtaki(oti exoume trwme )

zitwwwwww to mexikaniko ..alla mas lipei o mexikanos na to ftiaxei giati emeis... as paw sto giaourtaki mou :) :)

Ανώνυμος είπε...

miam miam :)))


Katsarida :P

Ανώνυμος είπε...

wraia syntagh kai poly wraia sxolia.to kokkino fasoli tha dinei pio mexicana yfos(aisthitikh ekshghsh) kai tha tairiazei me toys ydatanthrakes ths tortigias(diatrofikh ekshghsh). eyxaristoyme gia ta fwta soy tha thn kanw kai tha soy ksanagrapsw.
p.s. nomizw oti tha phgaine tromera me mia kokkinh sws tekila. ti lete???

alepouda είπε...

wraio akougetai ayto me tin tequila. Poia eimai egw eksallou gia na pw oxi stin tequila?
Giayto kai ftiaxnw tis margarites gia synodeia
;)

Ανώνυμος είπε...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!

xsclean είπε...

Από τις πιο ωραίες συνταγεσ που σίγουρα θα δοκιμάσω.... ευχαριστώ πολύ!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίες οι συνταγες σας....... θα δοκιμάσω μερικές να είσαστε σίγουροι!!!