Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Το Σύνδρομο των αχρηστων γνώσεων

Ξεκινάς με μιά απλή απορία και βρίσκεσαι να ξεδιπλώνεις έναν απέραντο κόσμο γνώσεων (πολλές απο τις οποίες είναι άχρηστες αλλα και απίστευτες)

Το σημερινό μας ταξίδι είναι αφιερωμένο στον μαγικό κόσμο των ψυχολογικών συνδρόμων.




Σύνδρομο Στένταλ (Stendhal syndrome) ή Σύνδρομο της Φλωρεντίας (info)
Πρόκειται για μια ψυχοσωματική κατάσταση με συμπτώματα ταχυπαλμίας, ζάλης, σύγχυσης (κάποιες φορές σε βαθμό παραισθήσεων) όταν βρίσκεσαι μπροστά σε κάποιο έργο τέχνης εξαιρετικής ομορφιάς ή μεγάλου αριθμού έργων τέχνης συγκεντρωμένα σε ένα μέρος.
Το σύνδρομο καταγράφηκε για πρώτη φορά – σε ένα ταξιδιωτικό βιβλίο – από τον γάλλο συγγραφέα Στένταλ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Φλωρεντία. Πολλοί επισκέπτες της Galleria degli Uffizi παραληρούσαν από την ομορφιά (λίγο η ζέστη, λίγο τα λόγια του παπά… καταλαβαίνετε)



Και μια που είπαμε για παπά, υπάρχει και το λεγόμενο σύνδρομο της Ιερουσαλήμ. Το πιο κλασικό σύμπτωμα του συνδρόμου είναι – απολύτως ισορροπημένα και ψυχικά υγιή – άτομα να παρουσιάζουν ψυχωτική συμπεριφορά με την άφιξη τους στην Ιερουσαλήμ (ευτυχώς η Ελλάδα δεν έχει τέτοιο τουρισμό). Η θεματολογία των ψυχώσεων και των παραισθήσεων έχει βέβαια θρησκευτικό χαρακτήρα και δεν ενδημεί σε μια μόνο θρησκεία (είναι διαθρησκευτικό το σύνδρομο). Σε αυτό το σημείο αναρωτιέται κανείς:

1ον, πόσο απολύτως ισορροπημένος και ψυχικά υγιής είναι ο καθένας μας

2ον, Φαντάσου τι παθαίνανε οι σταυροφόροι όταν έφταναν στην Ιερουσαλήμ, όταν πρόσφατα, το 1969 ένας αυστραλός τουρίστας έπαθε παράκρουση νομίζοντας ότι εκτελεί αποστολή από το Θεό και έκαψε ένα τζαμί

3ον, τι παθαίνανε οι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ όταν έφταναν οι σταυροφόροι…

Έχει ενδιαφέρον όμως να δούμε τις κατηγορίες αυτού του συνδρόμου.

1ος Τύπος: Σε άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί ως ψυχωτικά η Ιερουσαλήμ μπορεί να προκαλέσει την παραίσθηση ότι είναι βιβλικά πρόσωπα ή πολύ σημαντικά πρόσωπα που παίζουν μεγάλο ρόλο πχ. στην έλευση της Δευτέρας Παρουσίας για τους χριστιανούς ή τον ερχομό του Μεσσία για τους Εβραίους. Μέσα σε τέτοιο πανζουρλισμό μπορεί ο Μεσσίας να έχει κάνει 5 απόπειρες να κατέβει στη γη και να τον έχουν στείλει πίσω με συνταγή για ηρεμιστικά. Τώρα που το σκέφτομαι μπορεί ο γκρουπ-τουρισμός σε αυτή την πόλη να έχει κάτι από τις ταινίες των Monty Pythons.

2ος Τύπος: Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να μην προκληθεί κάποια ψυχική ασθένεια αλλά μια κοινωνικό-πολιτιστική ανωμαλία. Το άτομο ή η ομάδα των ατόμων παθαίνει εμμονή με την Ιερουσαλήμ ή με τον συμβολισμό που της προσδίδει. Κάτι σαν πνευματικός φετιχισμός με ολόκληρη την πόλη. Ιδού τα αποτελέσματα των Πασχαλινών μεγαλοβδομαδιάτικων επαναλήψεων των επικοχριστιανικών υπερ-τηλεταινιών! (και αν μετα την Ανάσταση κάθε χρόνο έδειχναν μόνο Βασίλη Καρρά θα υπήρχε και το Vassily Karra Syndrome, σας το υπογράφω)

3ος Τύπος: Η πιο γνωστή μορφή του συνδρόμου. Ο παθών γίνεται ψυχωτικός αμέσως μόλις φτάνει στην πόλη. Μπορεί να μη γίνει αντιληπτό από την αρχή. Τα συμπτώματα είναι άγχος, ταραχή, νευρικότητα, δεν παλουκώνεται με τίποτα και αλλά… Πολύ σημαντικό σύμπτωμα είναι ότι εκδηλώνει έντονα την επιθυμία να χωρίσει από το κοπάδι των τουριστών ή την οικογένεια του για να τριγυρίσει μόνος. Σε αυτή τη φάση, οι ξεναγοί των γκρουπ – που έχουν δει πολλά τα μάτια τους – σε παραπέμπουν σε ψυχίατρο μπας και σε προλάβουν και δεν αρχίσουν τα επόμενα συμπτώματα. Αμ, δεν τους άκουσες όμως και τώρα την έχεις ακούσει κανονικά. Σε έχει πιάσει μια μανία με την αγνότητα και την καθαρότητα. Την αγνότητα την χάσαμε ανεπιστρεπτί, οπότε το ρίχνουμε στην καθαριότητα. Όλη την μέρα στο μπάνιο να λούζεσαι και να κόβεις τα νύχια –ποδιώνε και χεριώνε – τρεις φορές την ημέρα. Μετά παίρνεις τα πανωσέντονα και τα κατωσέντονα του κρεβατιού του ξενοδοχείου και φτιάχνεις άσπρο μανδύα (δεν τα βγάζω από το μυαλό μου, είναι όλα γραμμένα, θα σας δώκω και λινκ). Βαγγέλη τι κάνεις, θα μας βάλουν να τα πληρώσουμε αυτά. Αφού τον έχεις τον μανδύα – και πώς σου πάει το άσπρο – αρχίζεις να ψέλνεις μεγαλόφωνα και να προειδοποιείς τον κόσμο στο ξενοδοχείο ότι θα πεθάνουν όλοι, ότι θα τους μαραθεί και θα τους πέσει, τέτοια πράγματα ευχάριστα για να τους φτιάξεις τη μέρα. Αν καταφέρεις και γλιτώσεις από τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου που σε κυνηγάν θα προκάμεις να παρελάσεις στα Ιερά μέρη της Ιερουσαλήμ (πάντα φορώντας τον πολύ σικ βιβλικό μανδύα σου). Εκεί, σε ένα ιερό σημείο της προτιμήσεως σας θα βγάλετε έναν λόγο, ολίγον ακατανόητο που θα προτρέπει την ανθρωπότητα να αποκτήσει, μια ηθικοτέρα και απλοτέρα… στάση ζωής.

Μέσα σε 13 χρόνια, 1200 τουρίστες εισήχθησαν για μελέτη και θεραπεία σε κλινική της Ιερουσαλήμ. (info)




Το Σύνδρομο του Κακού του Κόσμου (Mean World Syndrome)

Σύμφωνα με αυτό, κάποια άτομα μπορούν να πεισθούν από τα ΜΜΕ μέσα από εικόνες έντονης βίας ότι ο κόσμος είναι πολύ πιο επικίνδυνος από ο,τι είναι στην πραγματικότητα. Σαν συνέπεια προκαλείται η επιθυμία για περισσότερη προστασία από όση είναι απαραίτητη βάσει κάποιας πραγματικής απειλής. Σύμφωνα με μελέτες όσοι βλέπουν συνέχεια τηλεόραση τείνουν στο να πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι ένα τρομακτικό και ανηλεές μέρος. Αντίθετα όσοι δεν βλέπουν συχνά τηλεόραση φέρεται να έχουν μια ακριβέστερη εικόνα του κόσμου, μια σωστότερη αποτίμηση της επικινδυνότητας της ζωής και μεγαλύτερη ποικιλία σε αντιλήψεις και νοοτροπίες. Το τρομερό είναι ότι έχει καταχωρηθεί σαν Σύνδρομο και παράλληλα η ΜΜΕ τρομοκρατια και τρομολαγνεια χερι-χερι με τις κυβερνήσεις έχει γίνει μέθοδος χειρισμού του πλήθους. Με το ζόρι να μας κάνουν συνδρομητές! (info)




Σύνδρομο του Παρισιού (Paris Syndrome)

Είναι ανάλογο με το σύνδρομο Στένταλ ή Φλωρεντίας μόνο που συμβαίνει στο Παρίσι και στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων παρουσιάζεται σε γιαπωνέζους τουρίστες. (info)



Σύνδρομο προοδευτικής Βυρωνικής ιδεοληψίας (Progressive Byronic Fixation Syndrome)

Πρόκειται για μια ψυχολογική διαταραχή που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες. Το όνομα προήλθε από τους κλασικούς ήρωες των γραπτών του Λόρδου Βύρωνα. Οι γυναίκες που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο έχουν την εμμονή να κυνηγούν άντρες που θυμίζουν σαν χαρακτήρες τους ήρωες του Βύρωνα. Για να έχεις το σύνδρομο δεν είναι απαραίτητο να έχεις διαβάσει κάποιο βιβλίο, αρκεί να σου αρέσουν οι άντρες με:

Μαγνητική προσωπικότητα, ικανότητα στην αποπλάνηση, κοινωνική και σεξουαλική κυριαρχία, μεγάλο επίπεδο ευφυΐας, αντίληψης και προσαρμοστικότητας, επιδεξιότητα, σοφιστικέ στυλ και παιδεία. Άντρες που έχουν τον αυτοέλεγχο και την αυτοκριτική ικανότητα παράλληλα με τα χαρίσματα και το μυστήριο που τους περιβάλλει. Άντρες που η συνεχής τους μάχη με την εντιμότητα, το ταραγμένο παρελθόν, οι συναισθηματικές συγκρούσεις, η μελαγχολία στα αμυγδαλωτά τους μάτια και η κυκλοθυμία τους, κάνει τις γυναίκες να θέλουν να τους πάρουν – στην αγκαλιά τους – και να τους φροντίσουν. Οι άντρες αυτοί που αποστρέφονται τους θεσμούς και τις νόρμες, δεν σέβονται τις θέσεις και τα προνόμια, διακρίνονται για τον κυνισμό τους, τον εγωισμό και την αυτοκαταστροφή συχνά γίνονται απόκληροι της κοινωνίας, ίσως και παράνομοι.

Το θέμα είναι ποια γυναίκα ΔΕΝ έχει αυτό το σύνδρομο…

Δηλαδή σε ποια γυναίκα αρέσουν οι άντρες με:

νερόβραστη προσωπικότητα, με ανικανότητα στο φλερτ, οι άντρες που κοινωνικά και σεξουαλικά είναι ‘καστράτο’, οι άντρες που είναι τελείως βλακες, δεν παίρνουν μπρος με τίποτα και είναι σαν να βγήκαν από τη σπηλιά, αυτοί που δεν μπορούν να καρφώσουν ένα καρφί στον τοίχο, οι μονόμπαντοι και αμόρφωτοι. Άντρες που δεν έχουν τον αυτοέλεγχο και την αυτοκριτική ικανότητα και παράλληλα είναι άχρηστοι και βαρετοί. Άντρες που η συνεχής τους μάχη με την κομπίνα, οι αγκαλίτσες με την μανούλα, οι συναισθηματική αναισθησία, το βλέμμα ψαριού και η προβλεψιμότητα τους, κάνει τις γυναίκες να θέλουν να τους χωρίσουν και να βρουν έναν βυρωνικό. Οι άντρες αυτοί που βρίζουν το δημόσιο και μετά γλύφουν βουλευτές για να τους βολέψουν, αυτοί που καυλώνουν με την πάρτη τους μόλις αποκτήσουν μια παρανυχίδα εξουσίας, αυτοί που διακρίνονται για τον ξερολισμό τους, οι παρτάκηδες, οι ωχαδελφιστές και μισαλλόδοξοι συχνά γίνονται επίτιμα μέλη της κοινωνίας, ίσως και διάσημοι.

(info)


2 σχόλια:

χιπι είπε...

:))

νομίζω ότι (ειδικά στη χώρα μας?) θα πρέπει να καταχωρηθεί ως ψυχολογική διαταραχή το "σύνδρομο οπισθοδρομικής αντιβυρωνικής ιδεοληψίας"!!

Δηλαδή τι? Το άλλο είναι η διαταραχή?!
Φαντάσου τι "κουλ τύποι" ήταν οι επιστήμονες που προώθησαν την αναγνώρισή του ως σύνδρομο (των γυναικών)!
:))

alepouda είπε...

αραγε να εχουν και οι αντρες κανενα αντιστοιχο συνδρομο?
Μάλλον θα υπάρχει κανένα τυπου:
Progressive Bimbo Fixation Syndrome

Αυτο να δεις θα ειναι...
γι αυτο και τα θηλυκά απο μωρα παιδια προσπαθούν να γινουν Μπιμπι-μπο, επειδη οι αντρες εχουν το Συνδρομο προοδευτικής εμμονής Μπιμπονέτας

Αρχιζω και σας καταλαβαίνω γήινοι...