Οι οδηγοί των αυτοκινήτων ειναι κολλημένοι στην κίνηση, μουρτζουφληδες, δυστυχισμένοι, εκνευρισμένοι, εκδικητικοί. Κορνάρουν με μανία και ακούω στο φανάρι έναν να μου λέει: "Αυτά ειναι για το εξωτερικό. Τα ποδήλατα δεν ειναι για την ελλάδα".
Σωστα! για την ελλάδα δεν ειναι τα ποδήλατα, ειναι τα αυτοκίνητα και η κίνηση, και το καυσαέριο, και οι μούντζες, και τα παρκαρίσματα πάνω στο πεζοδρόμιο και στις γλίστρες για τους ανάπηρους, και το παρκάρισμα μπροστά απο τα μπουζούκια, και το ηχοσύστημα στο τέρμα να τρυπάει τα παράθυρα των διαμερισμάτων.
Ετσι με αυτη την νοοτροπία του "αγορασα αυτοκίνητο θα πάω παντού με αυτό" έχει έρθει η κατάσταση στην αφόρητη, αβίωτη κυκλοφοριακή καθημερινότητα μας. Διαβάστε τα στοιχεία του αρθρου της Ελευθεροτυπίας και θα καταλάβετε οτι τα πράγματα ειναι πολυ χειρότερα απο ο,τι νομίζουμε. Το καλό ειναι οτι ακόμα και τώρα μπορεί να αλλάξει η κατάσταση αν καταλάβει ο κόσμος οτι τα ποδήλατα δεν ειναι ούτε παιχνιδι για παιδιά, ούτε εξωτικό φρούτο, αλλα μια σοβαρή λύση για ενα σοβαρό πρόβλημα.
>>>>>>
Αύριο λήγει και η ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου) που γι' άλλη μια χρονιά υποβαθμίστηκε στη χώρα μας. Οι αρμόδιοι περιορίστηκαν να προσφέρουν μία ημέρα δωρεάν μετακινήσεις στο λεκανοπέδιο, αδιαφορώντας για τα υπαρκτά προβλήματα.
Με ταχύτητα πεζών
Από χρόνο σε χρόνο η ταχύτητα κίνησης στους κεντρικούς δρόμους μειώνεται έως και 5% και φτάνουμε στο παράδοξο να χρησιμοποιούμε το Ι.Χ. για να πάμε στη δουλειά μας κινούμενοι με ταχύτητα ...πεζού! Μεσογείων, Κηφισίας, Συγγρού, Πειραιώς, Καβάλας και Κηφισσού παρουσιάζουν μείωση της μέσης ταχύτητας κίνησης κατά 5-8% τον χρόνο, με βάση στοιχεία του Συλλόγου Συγκοινωνιολόγων, που έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν εφαρμοστούν ουσιαστικές παρεμβάσεις με σημείο αναφοράς την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, ώς το 2012 το 95% των βασικών οδικών αξόνων θα είναι σε κατάσταση κορεσμού έναντι 55% σήμερα.
Μελέτες του ΕΜΠ
Μελέτες του Ε.Μ. Πολυτεχνείου έχουν δείξει ότι σε περιοχές που βρίσκονται στα όρια του εξωτερικού δακτυλίου (λεωφόρος Κηφισσού, Αττική οδός, Περιφερειακή Υμηττού, λεωφόρος Καρέα-Αλίμου, Παραλιακή) το 39% της διανυόμενης απόστασης γίνεται σε συνθήκες κορεσμού και μάλιστα το 35% σε κατάσταση παρατεταμένης ακινησίας. Η ίδια μελέτη έχει καταδείξει ότι αν με κάποιο μαγικό τρόπο περιοριστεί η σπατάλη καυσίμων στο μεγάλο μποτιλιάρισμα των κεντρικών δρόμων της πρωτεύουσας, θα εξασφαλιστούν πόροι που αρκούν για να χρηματοδοτήσουμε το κόστος κατασκευής 1.500 μέτρων σήραγγας μετρό. Πέρα από τις χαμένες ώρες, τα τεντωμένα νεύρα, την επιβάρυνση του ατμοσφαιρικού αέρα -στοιχεία κάθε άλλο παρά αμελητέα-, το κυκλοφοριακό χάος βλάπτει σοβαρά την οικονομία, αφού στην άσφαλτο σήμερα σπαταλιέται περίπου το 10% του ΑΕΠ!
150.000 νέα Ι.Χ.
Με εξαίρεση το τελευταίο εφτάμηνο της οικονομικής κρίσης, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των Ι.Χ. στη χώρα μας ήταν 6,5%, όταν ο πληθυσμός αυξάνει μόνον κατά 0,46%! Μόνο στο Λεκανοπέδιο έμπαιναν κάθε χρόνο στην κυκλοφορία 150.000 νέα Ι.Χ., έναντι 50.000 που αποσύρονταν, με αποτέλεσμα μέσα στην τελευταία δεκαπενταετία η αύξηση των κυκλοφορούντων οχημάτων να φτάσει το 130%. Σήμερα αναλογεί κάτι παραπάνω από ένα (1,08 για την ακρίβεια) Ι.Χ. ανά οικογένεια.
48% με Ι.Χ., 10,3% με ταξί
Σε καθημερινή βάση στο Λεκανοπέδιο πραγματοποιούνται πάνω από 8 εκατ. μετακινήσεις, με προοπτική ώς το 2012 να φτάσουν τα 10 εκατομμύρια. Από αυτές, πάνω από το 48% γίνονται με Ι.Χ. και 10,3% με ταξί. Υπολογίζεται ότι ο Αθηναίος κάνει κατά μέσο όρο 9 διαδρομές την εβδομάδα με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο, όταν Πορτογάλοι, Ολλανδοί και Βέλγοι περιορίζονται σε δύο και οι γείτονες Ιταλοί μόνο σε τέσσερις. Εχει εκτιμηθεί πως είναι το μέσον που προτιμά το 45% των Αθηναίων για να κάνει την καθημερινή διαδρομή σπίτι-δουλειά-σπίτι. Η αυξημένη χρήση του γίνεται ακόμα πιο εμφανής από το γεγονός ότι η χώρα μας, με 407 Ι.Χ. ανά 1.000 κατοίκους, κατατάσσεται στη μέση του πίνακα ιδιοκτησίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (700 Ι.Χ. ανά 1.000 κατοίκους). Ολα τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι με τους ρυθμούς αύξησης των οχημάτων σύντομα θα το ξεπεράσουμε, με δεδομένο ότι το 1976 αναλογούσαν μόνο 97.
«Μοναχικοί καβαλάρηδες»
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα περισσότερα κυκλοφορούντα Ι.Χ. στις ώρες αιχμής αφορούν «μοναχικούς καβαλάρηδες». Η μέση πληρότητα μόλις φτάνει τα 1,4 άτομα ανά όχημα, που σημαίνει ότι στην πλειονότητά τους μεταφέρουν μόνο τον οδηγό τους.
Υπολογίζεται ότι τα περίπου 14.000 ταξί, που «οργώνουν» σε 24ωρη βάση το λεκανοπέδιο και διανύουν πολλά χιλιόμετρα, επιβαρύνουν τους κεντρικούς δρόμους με κυκλοφορία που αντιστοιχεί σε επιπλέον 160.000 Ι.Χ. Είναι το μέσο που προτιμούν για τις μετακινήσεις τους πάνω από 600.000 άτομα την ημέρα, επιβατική κίνηση που ελάχιστα υπολείπεται από τους κατά μέσο όρο μεταφερόμενους με το σύγχρονο δίκτυο του μετρό! Να σημειωθεί ότι στην Αθήνα αναλογούν 40 ταξί ανά 10.000 κατοίκους, όταν στο Παρίσι είναι μόνο 15.
Με αυτή την «επίθεση» των Ι.Χ. και την ανάδειξη των ταξί σε ημιεπίσημο συγκοινωνιακό φορέα, δεν είναι τυχαίο που η μέση ταχύτητα κίνησης στην εντός, αλλά κυρίως στην εκτός δακτυλίου περιοχή, έχει μειωθεί πάνω από 30% την τελευταία δεκαπενταετία. Παρά τη σταδιακή λειτουργία της Αττικής οδού, που ολοκληρώθηκε το 2004, το 35% των οχημάτων που κυκλοφορούν στο κέντρο είναι διερχόμενα με προορισμό κάποιο άλλο σημείο του λεκανοπεδίου.
Μέσα μεταφοράς
Οσο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, παρά τη σοβαρή ενίσχυση που δέχτηκαν με το μετρό, το τραμ και τον προαστιακό, παρουσιάζουν οριακή αύξηση και το 2008 μετέφεραν περίπου 2,2 εκατ. επιβάτες την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι καλύπτουν το 31,4% των ημερήσιων μετακινήσεων και απέχουν αρκετά από το στόχο που είχε τεθεί να φτάσουν το 50% ώς το 2010. Με αυτό το ποσοστό η Αθήνα βρίσκεται σε ικανοποιητική θέση σε σχέση με άλλες πρωτεύουσες. Το μετρό, παρά τις καθυστερήσεις των επεκτάσεων που προέβλεπαν δίκτυο 60 χλμ. ώς το 2009, αυξάνει την επιβατική του κίνηση κατά 10,1% το χρόνο. Μικρότερη αύξηση, της τάξης του 3,7%, παρουσιάζεται και στη γραμμή του Ηλεκτρικού.
340 εκατ. επιβάτες
Πάντως η επιβατική κίνηση στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, Ηλεκτρικός, τραμ), που είναι και τα πιο αξιόπιστα του συστήματος, ξεπέρασε την περασμένη χρονιά τα 340 εκατ. επιβάτες. Μείωση, της τάξης του 0,6% το χρόνο, παρουσιάζουν οι γραμμές των λεωφορείων και των τρόλεϊ, παρά τον εκσυγχρονισμό τους λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Με 2.100 λεωφορεία και 366 τρόλεϊ σε 260 γραμμές συνολικού μήκους 4.100 χλμ. αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των συγκοινωνιών της πρωτεύουσας. Οι αρμόδιοι επισημαίνουν πάντως ότι σε αυτά τα μέσα υπάρχει αυξημένος αριθμός επιβατών που δεν πληρώνουν εισιτήριο και σύμφωνα με εκτιμήσεις μόνο στα λεωφορεία ανέρχονται σε 127 εκατ. μετακινήσεις το χρόνο, στερώντας έσοδα της τάξης των 36 εκατ. ευρώ.
Λεωφορειολωρίδες
Καθοριστικό ρόλο για τη βελτίωση των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών παίζουν οι λεωφορειολωρίδες. Εχει διαπιστωθεί ότι βελτιώνουν την ταχύτητα κίνησης κατά 50%, γεγονός που έχει θετικές επιδράσεις στην αξιοπιστία των δρομολογίων. Η εικόνα θα ήταν καλύτερη αν υπήρχε συστηματική αστυνόμευση για αποτροπή των παραβιάσεων. Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες όμως βλέπουν με δισταγμό το θέμα, με αποτέλεσμα το δίκτυο των λεωφορειολωρίδων να παραμένει από το 2004 στα 51 χλμ., έναντι 512 στο Λονδίνο, 477 στο Παρίσι, 74 στο Βερολίνο και 66 στη Βαρκελώνη. Μάλιστα πρόσφατα επιτράπηκε υπό όρους και η δοκιμαστική είσοδος των ταξί, κίνηση που δημιουργεί κινδύνους για κατάργηση του μέτρου.
(πηγη: Ελευθεροτυπία)
Επίσης... μπορειτε να διαβασετε για το πειραμα ταχυτητας μεταξυ ποδηλάτου, αυτοκινήτου και επιβατων ΜΜΜ στην Θεσσαλονικη (πηγη: tvxs)
5 σχόλια:
Καλημέρα,
Εν πολλοίς το πρόβλημα οφείλεται στον εγωισμό μας, στην υστέρησή μας και την ανοργανωσιά μας (έστω, είναι πολλές υποθέσεις που δεν μπορείς να διεκπαιρεώσεις μέσω ιντερνετ, αλλά είναι ανάγκη αυτή η άτιμη δεύτερη υπογραφή σφραγίδα οτιδήποτε, αντί να είναι στον πάνω ή στον κάτω όροφο ή στο δίπλα γραφέιο, να βρίσκεται 5 χλμ μακριά; ) και στην νοοτροπία "έλα μωρέ" (έλα μωρέ, το δικό μου αυτοκίνητο επιβαρύνει; έλα μωρέ, ποιά πιθανότητα να εμφανισθεί ανάπηρος [ξεχνάμε ότι υπάρχουν και μητέρες με καρότσια κλπ], 5' εξάλλου θα κάνω). Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι ενώ κάποτε προσπαθούσαμε να δικαιολογήσουμε τους εαυτούς μας λέγοντας ότι "αναγκαστήκαμε" να παρανομήσουμε (έλα μωρέ 2 λεπτάκια καβάλησα το πεζοδρόμιο, εξάλλου δεν άντεχα χωρίς τσιγάρο/ήθελα να πάρω τα χάπια της πίεσης για την μάνα μου κλπ), σήμερα το θεωρούμε μαγκιά και θεωρούμε ηλίθιο αυτόν, που σέβεται τους στοιχειώδεις κανόνες (τον μ*****, πάρκαρε ένα χιλιόμετρο μακριά και πλήρωσε και το παρκόμετρο! Αντί να καβαλήσει...).
Προς φερέλπιδες εραστές, σκεφτείτε το:
Ναι το αντικείμενο του πόθου σας μπορεί να έλκεται από το αυτοκίνητό σας -ιδίως, εάν είναι ακριβό- θεωρώντας το δείγμα οικονομικής ασφάλειας. Όμως,
1) Η αυξημένη πιθανότητα να εμπλακείτε σε κίνηση, να χάσετε την ψυχραιμία σας και να ξεσπάσετε σε ύβρεις (όχι ρε π*****, μπλέξαμε σε κίνηση, κουνήσου ρε μ*****, κοιμάσαι; ) ενέχει τον σοβαρό κίνδυνο να υπάρξει ξενέρωμα και το ΑΤΠ να μην θέλει να σας ξαναδεί.
2) Μην παριστάνετε τους "ιππότες" σε βάρος των άλλων. Και άλλοι ερωτεύθηκαν, αλλά δεν σταμάτησε να κινείται η γη για χάρη τους. Με λίγα λόγια, μην καβαλάτε χαλαρά το αυτοκίνητο μπροστά στην πόρτα του μέρους, που θέλετε να πάτε. Πλησιάστε, αφήστε την συνοδό σας ( μην ανησυχείτε δεν κινδυνεύει, και εάν στην τελική μόνη ούσα την "ξελογιάσει" άλλος, μάλλον δεν είχε και τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για εσάς), πηγαιντε σταθμεύστε το όχημά σας σε κατάλληλη για τον σκοπό αυτό θέση και περπατήστε.
Αλεπουδίτσα, επιτρέπεται η είσοδος ποδηλάτων στους λεωφοριόδρομους?
Άλλως η κυκλοφορία με ποδηλατάκι στο κέντρο της Αθήνας πρέπει να είναι επικίνδυνη.
H κυκλοφορία στο κεντρο της αθηνα ειναι επικινδυνη ακομα και για τους πεζους. Αν εχεις αυτοκινητο και στριβεις δες... το φαναρι για τους πεζους οταν περνας ειναι πρασινο ή κοκκινο?
Τις προαλλες ενω περνουσα απο διαβαση με ολοπρασινο για μενα, κοντεψε να με πατήσει ενα ταξί και εναμιση μετρο μετά ενα λεωφορειο. Και τα δυο αυτοκινητα καναν παράβαση. Το ενα περνουσε με κοκκινο και το αλλο με κοκκινο και ηταν και αναποδα.
Να πάρει, αυτή η πόλη έχει την ικανότητα να τρελαίνει τους κατοίκους της.
Πριν καμμιά 30αρια χρόνια διασχίζαμε όλη την Αττική καθημερινώς με ποδήλατο χωρίς κανένα πρόβλημα από τους αυτοκινητιστές.
Κρίμα!
συμφωνω απολυτως alepouda! H κυκλοφορία στην Αθηνα ειναι επικινδυνη για όλους! Οι ρυθμοι της καθημερινότητας, το αγχος και η "ασφυξία" αυτής της πόλης φορτώνουν τον καθένα μας με μποοοοολικα νευρα και ένταση. Οι οδηγοί των ΙΧ "εκτονώνονται" στο τιμόνι ανεξελεγκτα!!!
Όποιος επιλέγει το ποδήλατο σαν μεσο μεταφορας περα απο οοοολα τα άλλα πλεονεκτηματα που έχει ασκείται αρα "εκτονωνεται" ομαλα, αρα ηρεμει ..αρα χαλαρώνει. Βγάζει όλη την ενταση της καθημερινότητας στο πετάλι.. και οχι σε όποιον βρεθεί μπροστά του..!!!
Εδω και δυο χρόνια εχω το ποδήλατο σαν το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μεσο μεταφοράς μου! Η πόλη μπορεί να ειναι εχθρική ..αλλά αμα θελει ο καθένας μας μπορει καθημερινα να διεκδικεί και να κερδίζει τον χώρο του και την ασφάλεια του!
Δημοσίευση σχολίου