Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Δημοσκοπήσεις, πόσο επιτυχημένες είναι οι προβλέψεις τους?


Τέτοια εποχή οι εταιρίες δημοσκοπήσεων έχουν την τιμητική τους. Τα αποτελέσματα των ερευνών τους γίνονται για κάποιες μέρες θέμα συζήτησης και μετά τις εκλογές ξεχνιούνται. Με την ευκαιρία των δευτερων εκλογών πέρασε απο το νου μου μια απορία. Πόσο επιτυχημένες ειναι οι προβλέψεις τους τελικά? Συγκέντρωσα τα στοιχεία έκανα συγκριτική αντιπαράθεση μεταξύ των εταιριών, μεταξύ των κομμάτων και σας παραδίδω τα αποτελέσματα σε μορφή infographic. Δεν θα κάνω ανάλυση των στοιχείων, το αφήνω αυτό στον καθένα απο εσάς. Αυτά που έχω να παρατηρήσω και προσωπικά μου προκάλεσαν πολλά ερωτηματικά ειναι η τεράστια αστοχία των δημοσκόπων να προβλέψουν το ποσοστό του Σύριζα. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς εταιρίες που πέτυχαν την πρόβλεψη σε ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ, Οικολόγους/Πράσινους στη μισή ποσοστιαία μονάδα, έπεσαν 4 εως 10 ολόκληρες μονάδες κάτω απο το αποτέλεσμα του Συριζα. Προσπαθώ να θυμηθώ αν τις τελευταίες 15 μέρες που δεν επιτρέπονται οι δημοσκοπήσεις έγινε κάτι που να ανατρέψει τις προβλέψεις και να φέρει τους αναποφάσιστους στο Σύριζα αλλα πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι.
Το βραβείο της πιο άστοχης πρόβλεψης (που φυσικά αφορούσε το Σύριζα) κερδίζει η GPO για την έρευνα που έκανε για λογαριασμό του Mega και της εκπομπής 'Ανατροπή'. Προέβλεψε ενα πενιχρό 6.2% ενω το αποτέλεσμα τελικά ήταν 16.78%. Έπεσε μόλις 10.58% έξω, ενώ απο ό,τι μπορεί να δει κανείς, στις προβλέψεις για τα άλλα κόμματα δεν τα πήγε άσχημα.
Οι εταιρίες αστόχησαν επίσης και στις απαισιόδοξες προβλέψεις τους για τους Ανεξάρτητους Έλληνες και βέβαια - όπως πιθανά θα θυμάστε - στα αποτελέσματα της Χρυσής Αυγής, απο μία έως πέντε ποσοστιαίες μονάδες.
Αντίθετα η Δημοκρατική Αριστερά, σύμφωνα με τις περισσότερες εταιρίες, προβλεπόταν να έχει εως και 6 μονάδες παραπάνω απο ο,τι κατάφερε να συγκεντρώσει. Μοναδική εξαίρεση απαισιοδοξίας η Kapa Research που πρόβλεψε για τη Δημ.Αρ. 4% έναντι του τελικού
 6.11%














Και παρακάτω φαίνεται η ευστοχία ανα εταιρία δημοσκόπησης














Τις παραπάνω εικόνες μπορείτε να τις κατεβάσετε και ως pdf εδω
Όποιος θέλει να τις χρησιμοποιήσει θα πρέπει να μου ζητήσει πρώτα την άδεια