Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Δημοσκοπήσεις, πόσο επιτυχημένες είναι οι προβλέψεις τους?


Τέτοια εποχή οι εταιρίες δημοσκοπήσεων έχουν την τιμητική τους. Τα αποτελέσματα των ερευνών τους γίνονται για κάποιες μέρες θέμα συζήτησης και μετά τις εκλογές ξεχνιούνται. Με την ευκαιρία των δευτερων εκλογών πέρασε απο το νου μου μια απορία. Πόσο επιτυχημένες ειναι οι προβλέψεις τους τελικά? Συγκέντρωσα τα στοιχεία έκανα συγκριτική αντιπαράθεση μεταξύ των εταιριών, μεταξύ των κομμάτων και σας παραδίδω τα αποτελέσματα σε μορφή infographic. Δεν θα κάνω ανάλυση των στοιχείων, το αφήνω αυτό στον καθένα απο εσάς. Αυτά που έχω να παρατηρήσω και προσωπικά μου προκάλεσαν πολλά ερωτηματικά ειναι η τεράστια αστοχία των δημοσκόπων να προβλέψουν το ποσοστό του Σύριζα. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς εταιρίες που πέτυχαν την πρόβλεψη σε ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ, Οικολόγους/Πράσινους στη μισή ποσοστιαία μονάδα, έπεσαν 4 εως 10 ολόκληρες μονάδες κάτω απο το αποτέλεσμα του Συριζα. Προσπαθώ να θυμηθώ αν τις τελευταίες 15 μέρες που δεν επιτρέπονται οι δημοσκοπήσεις έγινε κάτι που να ανατρέψει τις προβλέψεις και να φέρει τους αναποφάσιστους στο Σύριζα αλλα πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι.
Το βραβείο της πιο άστοχης πρόβλεψης (που φυσικά αφορούσε το Σύριζα) κερδίζει η GPO για την έρευνα που έκανε για λογαριασμό του Mega και της εκπομπής 'Ανατροπή'. Προέβλεψε ενα πενιχρό 6.2% ενω το αποτέλεσμα τελικά ήταν 16.78%. Έπεσε μόλις 10.58% έξω, ενώ απο ό,τι μπορεί να δει κανείς, στις προβλέψεις για τα άλλα κόμματα δεν τα πήγε άσχημα.
Οι εταιρίες αστόχησαν επίσης και στις απαισιόδοξες προβλέψεις τους για τους Ανεξάρτητους Έλληνες και βέβαια - όπως πιθανά θα θυμάστε - στα αποτελέσματα της Χρυσής Αυγής, απο μία έως πέντε ποσοστιαίες μονάδες.
Αντίθετα η Δημοκρατική Αριστερά, σύμφωνα με τις περισσότερες εταιρίες, προβλεπόταν να έχει εως και 6 μονάδες παραπάνω απο ο,τι κατάφερε να συγκεντρώσει. Μοναδική εξαίρεση απαισιοδοξίας η Kapa Research που πρόβλεψε για τη Δημ.Αρ. 4% έναντι του τελικού
 6.11%














Και παρακάτω φαίνεται η ευστοχία ανα εταιρία δημοσκόπησης














Τις παραπάνω εικόνες μπορείτε να τις κατεβάσετε και ως pdf εδω
Όποιος θέλει να τις χρησιμοποιήσει θα πρέπει να μου ζητήσει πρώτα την άδεια


14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια μικρή ένσταση: δεν μπορούμε να συγκρίνουμε πρόθεση ψήφου (που περιέχει και αναποφάσιστους και λευκά/άκυρα και αποχή) με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών και να λέμε "πέσαμε μέσα"! Δείτε λίγο καλύτερα, τα περισσότερα από τα νούμερα των εταιρειών που φαίνονται στα γραφήματα είναι Πρόθεση Ψήφου χωρίς αναγωγές οπότε δεν συγκρίνονται με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών. Κι αν κάποιος προσπαθήσει να κάνει αναγωγές, θα δει πόσο έξω "έπεσαν"...

alepouda είπε...

Ωραία, πήρα λοιπόν τυχαία τα αποτελέσματα που έδωσε η Kapa Research και εμφανίζω ΚΑΙ την πρόθεση ψήφου με αναγωγή ΚΑΙ χωρις αναγωγή. Αυτό που βλέπω είναι ακόμα μεγαλύτερη "επένδυση" στο οτι ο κόσμος θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και μια μικρή άνοδο στα υπόλοιπα. Το αποτέλεσμα της πρόγνωσης - για μένα - είναι εξίσου άστοχο. Αν, ανώνυμε, θέλετε να δείξω τα αποτελέσματα κάποιας συγκεκριμένης εταιρίας την οποία αντιπροσωπεύετε, πείτε μου να σας εξυπηρετήσω.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας! Αυτό εννοούσα κι εγώ: ότι αν κάποιος συγκρίνει τα αποτελέσματα με αναγωγή θα δει ακόμα μεγαλύτερες "αστοχίες"! Το συμπέρασμά σας είναι ορθό.

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά έγινε κάτι στις τελευταίες 15 μέρες προ των εκλογών! Καθημερινά "ντημπέιτς", καθημερινές δημοσιεύσεις άρθρων υπέρ ή κατά του εκάστοτε κόμματος, της εκάστοτε πολιτικής γραμμής, άρθρων για τις εξελίξεις στην Ισπανία, για το τι είπε η Μέρκελ, ο Σόιμπλε κλπ., και, πάνω απ'όλα, κάλυψη της προεκλογικής περιόδου στην Γαλλία, όπου όλα έδειχναν πως θα εκλεγεί ο Ολλάντ, που με την σειρά τους επικαλέστηκαν στις προεκλογικές τους ομιλίες και ο Τσίπρας και ο Κουβέλης!

Συν τοις άλλοις, καμία δημοσκόπηση δεν έχει αξιώσεις ψυχολογικής έρευνας, αν είναι δυνατόν να μην λαμβάνουμε υπόψη τον ψυχολογικό παράγοντα σε τόσο κρίσιμες εκλογές! Ακόμα και τα κατά βάση άθλια κανάλια έκαναν λόγο για ψήφο εκδίκησης προς τα κόμματα που μας δεσμευσαν στο Μνημόνιο - θα ήταν παράλογο να ισχυριστεί κάποιος ότι ο μέσος ψηφοφόρος με τη μέση Ελληνική ιδιοσυγκρασία προσχεδίασε ψυχρά την εκδίκηση του ένα μήνα πριν τις εκλογές και δεν επηρεάστηκε καθόλου ούτε από συζητήσεις, ούτε απο δημοσιεύσεις, ούτε από εξελίξεις εντός αλλά και εκτός Ελλάδας.

www.aksioprepeiakantoxh.com είπε...

Εξαιρετική δουλειά!! Ειλικρινέστατα Συγχαρητήρια!!

haridimos είπε...

Πάρα πολύ καλή δουλειά.
Μια ένσταση πάντως/ δε θα έπρεπε νομίζω να μπουν μέσα οι έρευνες του Γενάρη-Φλεβάρη αλλά μόνο Μάρτη-Απρίλη δηλ. οι προεκλογικές .

alepouda είπε...

@haridimos
Δεν κατάλαβα καλα, αυτο ήταν ερωτηση?
Στα infographics εβαλα τις 17 πανελλαδικές έρευνες που βρηκα στο eklogika.gr απο 1η Απριλίου εως 20 Απριλίου που αφορούσαν τις εκλογές στις 6 του Μαη.
Οι σφυγμομετρήσεις των προηγούμενων μηνών δεν έχουν ενδιαφέρον, αν αυτό που θες να εξετάσεις είναι η ευστοχία των προβλέψεων της πρόθεσης ψήφου όπως σχηματίζεται λίγο πριν τις εκλογές.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια κι από μένα. Χρειαζόταν μια τέτοια δουλειά.

Ανώνυμος είπε...

Alepouda μπράβο!!
Αυτό που δεν λες, όμως, αυτό που είναι προφανέστατο, είναι ότι οι δημοσκοπήσεις είναι κατευθυνόμενες και πληρωμένες. Ότι οι δημο(σ)κόποι, είναι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, που δεν μπορούν κατά τα άλλα να κατανοήσουν γιατί οι δημοσκοπήσεις δεν πρέπει να δημοσιεύονται. Γιατί κατά την γνώμη τους είμαστε λέει ένας "ώριμος" λαός, που μπορεί να κρίνει και που δεν τον επηρεάζουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Άλλο ένα ψέμα στο σωρό της εξαπάτησής μας. Κι εμείς θα πρέπει να τα ακούμε αυτά που πια όλοι τα γνωρίζουν και να κάνουμε τους έκπληκτους. Έλεος!! Ας πούμε την αλήθεια. Τι φοβόμαστε. Θα χάσουν τη δουλειά τους 50 αγύρτες?? Να βρούν δουλειά να κάνουν. Την αλήθεια ρεεεεε!!!!
ΚΡΗΣ

haridimos είπε...

@ alepouda
Σορρυ, είδα τον αρχικό πίνακα που ειχε και δημοσκοπήσεις Γενάρη-Φλεβάρη κλπ γι'αυτό έκανα το σχόλιο . Μετά πρόσεξα καλύτερα πως στα διαγράμματα μπήκαν μόνο του Απριλίου .

alepouda είπε...

Τωρα κατάλαβα τι έγινε. Εχεις δικιο που μπερδευτηκες γιατι έγραψα τις ημερομηνιες με τον αγγλικό τρόπο. Μηνας/Μερα/Χρονια πχ 4/1/2012. Όλες οι δημοσκοπήσεις ειναι του Απριλίου

Τσακίρης Γιώργος είπε...

Καλησπέρα σας και θερμά συγχαρητήρια για την έξοχη (και κοπιαστική) δουλειά σας.
Παρακαλώ ενημερώστε με εάν μπορώ να χρησιμοποιήσω σε σχετικό άρθρο μου, μέρος των infographics που δημοσιεύετε

σας ευχαριστώ ...

alepouda είπε...

@Tsakiris Giorgos
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέρος των infographic αυτών. Παρακαλώ όμως να προσθέσετε και link που θα παραπέμπει στο post "Δημοσκοπήσεις, πόσο επιτυχημένες είναι οι προβλέψεις τους?"

Τσακίρης Γιώργος είπε...

Καλησπέρα

σας ευχαριστώ θερμά

στην ηλεκτρονική μορφή του άρθρου, σαφώς και θα υπάρχει, τόσο η αναφορά, όσο και η παραπομπή με link

στην (πιθανή) έκδοσή του σε τοπικές εφημερίδες, θα υπάρχει η έγγραφη αναφορά στο συντάκτη και ο τίτλος του άρθρου σας

συμφωνείτε ;