Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Λευτεριά στο ιντερνετ - Παράλογο vs Τσιπρόπουλος



Η υπόθεση Τσιπρόπουλου έχει γίνει αρκετά γνωστή αλλα θα κάνω πρώτα μια μικρή περίληψη για όσους ακόμα δεν την εχουν ακούσει.
Ο γνωστος σε όλους τηλεβιβλιοπώλης σηκωθείτε-απο-ντιβανια Λιακόπουλος ειχε φάει τον τοπο για να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω απο το σατυρικό μπλογκ funEL που ήταν εξαιρετικά αφιερωμένο σε αυτόν. Εκτος λοιπον που εφαγε τον τοπο, εφαγε και την πορτα του google στα μουτρα (εκει υπαγοταν το αμαρτωλο μπλογκ) που δεν δινει οπου κι οπου τα στοιχεια, παρα μονο σε σοβαρες υποθεσεις. Δηλαδη τα δίνουν οταν προκειται για εγκλημα και οχι επειδη καποιος τσαντιστηκε με καποιον αλλον (για να το θεσω απλως και αφελώς). Φυσαγε-ξεφυσαγε ο κακος ο λύκος αλλα το γκουγκλόσπιτο ειναι χτισμενο με τουβλα και ετσι δεν μπορουσε να μπει και να παρει τα στοιχεια που ήθελε.

Μια ωραία πρωϊα, μπορει και απομεσήμερο, θα σας γελάσω, ανακαλυψε εναν αγκρεγκέητορ, στον ωκεανο του ιντερνετ, που μεταξυ χιλιαδων αλλων λινκ εμφανιζε και το funEL. Για οσους δεν ειναι σχετικοί με την πανιδα του ιντερνετ, ο αγκρεγκεητορ ειναι ενα ακακο ζωακι που μαζευει αυτοματα ολους τους τιτλους απο τα ποστ που βγαζουν τα απανταχου μπλογκς και μπορεις να δεις με μια ματια τι εχει δημοσιευτει. Πατάς το λινκ και βγαινεις στο αντιστοιχο ποστ του μπλογκ. Ο ιδιοκτήτης του χορτοφάγου αγκρεγκέητορ είναι ο Αντώνης Τσιπρόπουλος. Το ονομα του «άνθους του κακου» ειναι το blogme.gr

Θα ήθελα να δώσετε σημασία στην κατάληξη του domain name. GR, δηλαδή Greece, δηλαδή Ελλας-Ελλήνων-(συμπληρώστε το κενο).

Όσοι εχετε μπει σε aggregator θα εχετε παρατηρησει οτι οι ελληνες μπλογκερς ειναι πολυγραφότατοι, καθε λιγα δευτερολεπτα εμφανιζεται ενα νεο ποστ. Το να ελεγξει ο aggregator τα γραφόμενα ειναι αδύνατο αλλα δεν ειναι και δουλεια του. Δεν μπορω δε να φανταστώ ποιανού δουλειά θα ήταν αυτη. Κανενός, ευχομαι.

Επιστρέφω στην αβάσταχτη ελαφρότητα του παραμυθιού και συνεχίζω την εξιστόρηση. Τα τζι-αρ σπιτάκια ειναι φτιαγμένα απο άχυρο. Για να εισαι κατω απο το gr πρεπει να δωσεις ονομα, τηλέφωνο, διευθυνση και αγαπημενο χρώμα (που λεει ο λόγος). Ταυτόχρονα, είσαι υπόλογος στην ελληνική νομοθεσία. Αυτο δεν ειναι απαραίτητα κακό. Το να εισαι ομως υπόλογος για ιντερνετικα θεματα, χωρις να υπάρχουν στην ουσια σχετικοι νομοι μπορει να γινει πολυ επικίνδυνο, αν την καρφωσει σε καποιον να σε κυνηγησει. Για να το θεσω απλα η Ελληνική Νομοθεσία ειναι τόσο σχετική με το ιντερνετ όσο και ο παππους μου (που πέθανε το 89, οπότε και δεν αξιώθηκε να το δει, αλλα και να ζουσε παραπάνω πάλι δεν θα το εβλεπε γιατι επασχε απο καταρράκτη).

Εκανε λοιπόν «φουου!» ο τηλεβιβλιοπώλης και έπεσε το αχυρένιο σπιτάκι. Μπουκαραν την νυχτα οι αστυνομικοι, περασαν χειροπέδες στον Τσιπρόπουλο, κατασχέσαν και το σκληρό του δίσκο και τον μπουντρουμιάσαν. Επ’αυτοφόρω που λένε... Η κατηγορία εναντίον του ειναι διάδοση δυσφημιστικών δυσφημίσεων (κατι τέτοιο).

Για να καταλάβετε το ανυπόστατο και αστείον της κατηγορίας είναι σαν να κανει κάποιος μηνυση στο Αθηνόραμα γιατι μεσα στη λίστα των θεατρικών παραστάσεων που εχει στο τευχος του μπορεί να παίζεται κάτι που να θίγει με καποιον τρόπο τον μηνυτη. Τα παιρνει ο μηνυτης με την παράσταση και επειδή δεν μπορει να βρει τους συντελεστές, καταγγέλει το Αθηνόραμα οτι διαδίδει δυσφημιστικά και προσβλητικά αποτέτοια εις βάρος του. Αποτέλεσμα: πηγαινουν το βραδυ οι αστυνομικοι με χειροπέδες και μπουντρουμιάζουν μεχρι και την καθαρίστρια.
Αν σου φαινεται λογικό αυτό μαλλον εισαι ο Λιακόπουλος – και καλως ορισες στην αλεπουδα (πατα το μικρο τετραγωνακι με το x που ειναι πανω δεξια και κλεισε και το φως να μην πληρωνουμε και ρευμα).

Αυτη η ιστορια εχει καιρο που εγινε και τις προαλλες ήταν να γινει η δική αλλα αναβλήθηκε γιατι δεν προλάβαιναν να στρωσουν τα τραπεζομάντηλα. Πηρε αναβολη λοιπον και θα γινει το 2010. Εντωμεταξυ γιναμε ρεζίλι και διεθνώς, πολυ καλα κάναμε, γιατι περι ρεζιλικιου πρόκειται, μεγαλου διαμετρήματος μαλιστα.
Για μενα... πειτε με εξωγήινη, πείτε με αφελή, δυσφήμηση ειναι οι πράξεις του Λιακόπουλου. Κανονικα θα πρεπει να μηνυσει τον εαυτο του.

Αυτη η υπόθεση μας αφορά άμεσα. Δεν ειναι μια ατυχη στιγμη, μια ανυπόστατη κατηγορία απο κάποιον που τα πήρε στο κρανίο με καποιον που δεν ξερεις και δεν σε νοιαζει. Αν εισαι μπλογκερ ή χρησιμοποιεις καποιο φορουμ ή myspace κτλ σίγουρα κάποια στιγμή θα έκανες copy-paste ενα λινκ που οδηγει κάπου. Εσυ μαλιστα το έκανες χειροκίνητα και οχι αυτοματοποιημενα οπως με την περιπτωση του Τσιπροπουλου. Αν αυτο το κάπου, ειναι στοχος καποιου αντιστοιχα εκδικητικού τυπου, τοτε μπορει να γινεις κι εσυ στόχος.
Τα λινκ και οι παραπομπές ειναι οι νευρώνες του ιντερνετ. Χωρις αυτα δεν υπάρχει το ιντερνετ οπως ακριβως δεν μπορεις να λειτουργησεις κι εσυ (εγραψε η αλεπουδα καθως ο εγκεφαλος εδινε εντολή να πατήσει το πλήκτρο που κλεινει ακομα μια παρένθεση)

Οσο το ιντερνετ και οι νεες τεχνολογιες παραμενουν terra incognita για αυτους που ειναι υπευθυνοι στο να ερμηνευουν τον Νομο, η υπόθεση 'ελευθερια της εκφρασης vs προστασια της προσωπικοτητας', μπορει να οδηγησει σε "κυνηγι μαγισσων". Το αισθημα Δικαιου για πολλους σημαινει: To δικό μου το δίκιο. Ο νομος σαν εκδικηση και οχι σαν διεκδίκηση των δικαιωματων του ανθρωπου. Αυτος ειναι και ο βασικότερος λογος της δικομανίας μας.

Εξελισσόμαστε ραγδαια αλλα με τροπο ανισοβαρή. Απο τη μια ειναι η τεχνολογια που τρεχει σαν αστραπη και πλεον οδηγεί και δημιουργει κοινωνικα φαινομενα και απο την αλλη ειναι οι θεσμοι (Δικαιοσυνη, Παιδεια, Δημοκρατια) που ασθμαίνουν και αποσυντίθενται. Ειναι σαν να εχουμε μια βαρκα με ενα κουπι αριστερα και μια κουταλα για σουπα στα δεξια. Οσο κι αν προσπαθουμε, με αυτον τον τροπο αντι να προχωράμε μπροστα, κανουμε κυκλους. Η λυση βεβαια δεν ειναι να πεταξουμε το κουπι και να παρουμε δευτερη κουτάλα, αλλα να αναδιοργανώσουμε τους θεσμους για να προχωρησουμε μπροστα.

Δικαιοσυνη, νομιζω, σημαινει ερμηνεια του Νομου (απο τον ανθρωπο). Αυτο σημερα ομως δεν αρκει. Χρειαζεται παιδεια και εξελιξη στο "νομικο νου" για να γινει μια ερμηνεια του συγχρονου κοσμου και οχι απλα του Νομου. Οι Νομοι γραφτηκαν καποτε και για κατι διαφορετικο σε ενα διαφορετικο κοσμο. Οι περισσοτεροι ήταν ήδη ελλειπεις απο τότε.

Όλοι αυτοι που τρομάζουν με την ταχυτητα και την ελευθερια με την οποια κινειται πλεον η πληροφορία δεν θα διστασουν να επιτεθούν στο καινούργιο και ανεξερευνητο που νομιζουν οτι απειλει το κατεστημένο τους.

Ο,τι δεν ελέγχεται άμεσα απο τις μορφές της εξουσίας αποτελεί εν δυνάμει απειλή. Καμια ελευθερία δεν ειναι δεδομένη και δεν πρεπει να σταματήσουμε να την υπερασπιζόμαστε ούτε στιγμή.


19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή αλεπούδα,

Παρακολουθώ καιρό το blog σου, αλλά αποφάσισα μόλις σήμερα να συμμετάσχω σε αυτό. Και ο λόγος διότι διάβαζα με μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση και επιπλέον συμφωνούσα με όλα τα προηγούμενα κείμενα σου, σήμερα όμως, παρότι συμφωνώ με το μεγαλύτερο μέρος όσων λες για την υπόθεση Τσιπροπουλου, παίρνω το θάρρος να διαφωνήσω μόνο με το εξής σημείο του κειμένου σου :
"Δικαιοσυνη, νομιζω, σημαινει ερμηνεια του Νομου (απο τον ανθρωπο). Αυτο σημερα ομως δεν αρκει. Χρειαζεται παιδεια και εξελιξη στο "νομικο νου" για να γινει μια ερμηνεια του συγχρονου κοσμου και οχι απλα του Νομου. Οι Νομοι γραφτηκαν καποτε και για κατι διαφορετικο σε ενα διαφορετικο κοσμο. Οι περισσοτεροι
ήταν ήδη ελλειπεις απο τότε."

Ο νόμος φτιάχνεται από ανθρωπους, απευθύνεται σε ανθρώπους και αποκλειστικός σκοπός του είναι να ορίσει ποιά συμπεριφορά είναι κοινωνικά αποδεκτή και ποιά όχι, με τις ανάλογες φυσικά συνέπειες. Άρα δικαιοσύνη σε συνάρτηση με το νόμο είναι η ορθή υπαγωγή των συμπεριφορών που ελέγχονται και η ορθολογιστική κρίση αν αυτές είναι αποδεκτές ή όχι. Για το λόγο αυτό, ο νόμος οφείλει να είναι ουδέτερος και προσανατολισμένος στη συνοχή της κοινωνίας, η οποία διασπάται απο τις μη αποδεκτές συμπεριφορές. Λόγω κατάρτισης μπορώ να πω ότι ο νόμος, όσο παλαιότερος είναι (κάτι σαν το παλιό καλό κρασί), τόσο περισσότερο ανταποκρίνεται σε αυτά στάνταρ. Φαινόμενο παράδοξο όμως, διότι όπως εύλογα κάποιος θα σκεφτόταν, ο τότε άνρθωπος - νομοθέτης δεν γνώριζε τα σημερινά δεδομένα. Κι όμως, ο Ποινικός Κώδικας π.χ., η σύνταξη του οποίου ανάγεται περί το 1950, και είναι το νομοθέτημα βάσει του οποίου κατηγορείται ο Τσιπρόπουλος, παρέχει εκείνες τις δικλείδες ασφαλείας ώστε και τα νέα δεδομένα να ρυθμίζονται αλλά και να εκφεύγουν του πεδίου του εκείνα τα περιστατικά που είναι προφανές ότι δεν έχουν να κάνουν με ποινικά κολάσιμες πράξεις. Δυστυχώς η ίδια "σοφία" δεν διατρέχει πολλούς (για να μην γίνω ισοπεδωτική και πω όλους) νόμους των τελευταίων δύο τουλάχιστον δεκαετιών.

Άρα κατά την άποψη μου, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη κανόνων ρύθμισης, αλλά η λανθασμένη εφαρμογή των υπαρχόντων. Αυτό δεν σημαίνει ότι ότι ο νόμος δεν χρειάζεται να εκσυγχρονίζεται, σημαίνει ότι αυτός που υπάρχει πρέπει πρώτα και πάντα να εφαρμόζεται ορθολογιστικά!

alepouda είπε...

ESKARINA
Το οτι οι νομοι πρεπει καταρχας να ισχυουν για ολους και να εφαρμοζονται σωστα, εννοειται.
Δεν χωραει αμφιβολια γιαυτο (ασχετα βεβαια αν συνηθως εκει βρισκεται το προβλημα)

Απο νομικα, το ομολογω, δεν ξερω. Το ιντερνετ ομως που κατα καποιο τροπο ειναι η δουλεια μου αποτελει παραλληλα και μεγαλο μερος της ζωης μου.
Απο αυτη την πλευρα λοιπον, αντιλαμβανομαι οτι μεγαλη μεριδα του πληθυσμου ειναι αδυνατο να παρακολουθησει τις εξελιξεις στο ιντερνετ και στις νεες τεχνολογιες(καμια φορα δυσκολευομαι κι εγω)
Φυσικα δεν ειναι απαραιτητο να εισαι ο μαγος των γκατζετ και του διαδικτυου. Εισαι ελευθερος να ζησεις ευτυχισμενος σε μια καλυβα χωρις ρευμα και χωρις ποτε να ακουσεις τη λεξη twitter.
Οταν ομως η θεση σου ειναι να κρινεις κατι που στηριζεται σε ενα ολοκληρο συμπαν αλληλεπιδρασης που εσυ αγνοεις εντελώς, τοτε εχουμε προβλημα.
Το ιντερνετ για πολλους ειναι τοσο ανεξηγητο και ξενο οσο και ενα διαστημοπλοιο που προσγειωθηκε σε φαρμα τον Μεσαιωνα. Μπορει να υπαρχουν Μεσαιωνικοι νομοι που να λειτουργουν μια χαρα, αλλα οι δικαστες δεν ξερουν τι ειναι αυτο το πραγμα. Ειναι καλο? ειναι κακο? Πως χρησιμοποιειται? Κινδυνευουμε εμεις και τα παιδια μας? Πρεπει να προσβληθω γιατι εχει πανω κοκκινα φωτακια που αναβοσβηνουν?

Απο την αλλη, δεν νομιζω οτι αυτο που λες περι ουδετεροτητας των Νομων ισχυει στην πραγματικότητα.
Για παράδειγμα, πες οτι για χαρη ενος τρελου πειράματος η Ελλάδα ανταλλάσσει τους νομους της με τους νομους της Σαουδικης Αραβίας... θα γινει πανικός!
Ακομα και με την Ολλανδια να αλλαξουμε νομους πάλι θα γινει πανικός.
Οι νομοι και ο τροπος με τον οποιο εφαρμοζονται δημιουργει κοινωνικές συμπεριφορες και οι κοινωνικες συμπεριφορες, τα ηθη και τα εθιμα δημιουργουν την αναγκη για νομους.

Ο κοσμος ειναι τοσο ασχετος που συγχεει το ηλεκτρονικο εγκλημα, με το μπλογκινγκ... και αμα αναφερει εστω και ενας την λεξη παιδεραστια, σε εχουν σταυρωσει πριν πεις οτιδηποτε.
Ξερω την περιπτωση μιας γνωστης που απο το τιποτα - επειδη καποια στιγμη εγινε εθελοντικα moderator σε ενα φορουμ ποικιλης υλης - κοντεψε μαζι με αλλους να παει φυλακη. Συρθηκε σε ανακρισεις και δικαστηρια για εκβιασμο και πορνογραφια, επειδη ενας ηλιθιος ηθελε να ξεκατινιαστει με την πρωην του και ανεβασε βιντεο με σκηνες σεξ με την πρωην του. Τους φερθηκαν σαν κοινους εγκληματιες, μπουκαραν οι αστυνομικοι στα σπιτια, στις δουλειες τους, εγινε κανονικος διασυρμος...

Αυτο που λεω εγω στην ουσια ειναι οτι ανθρωπος που ερμηνευει τον νομο πρεπει να ειναι σε θεση να καταλαβει την φυση και το πλαισιο μεσα στο οποιο δημιουργηθηκε το προβλημα.

Μια συγγενης μου ειναι δικαστης. Την τοποθετησαν στην αρχη της καριερας της να εκδικαζει τροχαια. Ειναι εξαιρετικη στη δουλεια της, αδεκαστη, λεπτολογος κτλ.
Μικρη λεπτομερεια: Οταν πηγε σε εκεινη τη θεση, δεν ειχε διπλωμα οδηγησης.
Παρολο λοιπον που ηξερε τον κοκ απεξω και τους νομους απ'έξω, καταλαβε πολυ γρηγορα οτι δεν μπορεις να εκδικασεις κατι το οποιο αγνοεις ως ανθρωπος.

Η αναγκη της εκπαιδευσης ως προς το σημαινει ιντερνετ ειναι μεγαλη,
οταν χρειαζεται να αποφασισεις για το τι ειναι σωστο και τι λαθος

alepouda είπε...

Με λιγα λόγια μιλάω για εναρμόνιση των λειτουργών της Δικαιοσύνης και της Νομοθεσιας με τη συγχρονη πραγματικότητα.

υ.γ: καλως όρισες, Eskarina

Ανώνυμος είπε...

Αντε παλι με την ουδετεροτητα και τον αναχρονικο των νομων που πρεπει να εφαρμοζονται για ολους...
Α,και προσανατολισμενος στο συμφερον της κοινωνιας!Ποιο συμφερον,ποιας κοινωνιας;Ο ανθρωπος(ετσι γενικα παλι)τον ερμηνευει και οι νομοι πρεπει να ειναι ...ουδετεροι και να εγγυωνται τη συνοχη της κοινωνιας!!Ποιας κοινωνιας;;;Της εκμεταλλευσης ανθρωπου απο ανθρωπο,του κερδους πανω απο τις ανθρωπινες αξιες,της καταστροφης του πλανητη,του ολοκληρωτισμου.Βεβαια αν εισαι βολεμενος δε τη βλεπεις την καταπιεση,φοβασαι τη ..διασπαση(sick) της κοινωνιας και ζητας ορθολογισμο στην εφαρμογη των νομων.Των νομων που εχουν γινει ακριβως για να διαιωνισουν αυτο που οσοι αναμασουν τη γλωσσα της εξουσιας δε βλεπουν.Το δικιο του οικονομικα ισχυρου και οσων τον υπηρετουν.

Τι ωραια τα ανεκδοτα του απολιτικου πραγματισμου!
Μια κοινωνια,ενα συμφερον!Ολοι στο ιδιο καζανι βραζουμε,ολοι εχουμε το ιδιο συμφερον,ο νομος εχει γινει(απο μονος του)για να βρεθει ενας μεσος ορος και αν ηταν και συγχρονος τι καλα που θα ητανε..
Δεν οριζει ο νομος απο μονος του κατι,αυτος που το οριζει ειναι το συμφερον της αρχουσας ταξης και της ιδεολογιας της.Εκτος αν πιστευουμε ακομα οτι οι νομοι ειναι υπερταξικοι,εχουν γινει απο την ...κοινωνια γενικα και αοριστα και απευθυνεται στην κοινωνια,ετσι αοριστα.Αυριο στη δουλεια θα το πω στο αφεντικο να γελασει.Εχουμε ολοιτο ιδιο συμφερον και τοσο καιρο που μου πινει το αιμα(με το νομο παντα) δεν το ειχα καταλαβει!
Μεχρι τοτε μπορουμε να ειμαστε οσο αοριστοι θελουμε και να κανουμε οση καταχρηση θελουμε του τριτου προσωπου...

Οσο για την αλεπου μας,ομολογω οτι διακρινω μια βελτιωση.Παροτι επιμενει οτι οι νομοι πρεπει να ισχυουν για ολους(ναι αλλα ποιοι νομοι;ο τρομονομος πχ να ισχυει για ολους;;;οι νομοι που ευνοουν τον αποχαρακτηρισμο των δασων κι αυτος για ολους;ο εργατικος κι αυτος για ολους; εκει ειναι το θεμα;) και μιλα για ...λειτουργους(!),θετει σε αμφισβητηση την αντικειμενικοτητα των νομων εστω και με ενα παραδειγμα μεταξυ διαφορετικων εθνων/κρατων.Οι οποιες εθνικεςδιαφορες ειναι δευτερευουσας σημασιας.Κοτοσουπα,ψαροσουπα,σουπα ειναι.Οπου σουπα καταλαβατε,ε;
Τα κυριαρχα χαρακτηριστικα των νομων ομως δεν ειναι εθνικα.Σε ολα τα καθεστωτα δουλοπαροικιας οι νομοι προστατευαν το καθεστως.Σε ολα τα φεουδαλικα καθεστωτα ο νομος ηταν υπερ του φεουδαρχη.Σε ολα τα καπιταλιστικα,υπερ ποιου ειναι αραγε;Α,το βρηκα! Υπερ της συνοχης!

alepouda είπε...

καταρχας δεν ειμαι απλά αλεπου, ειμαι αλεπουδα (με την εξτρα συλλαβη που δημιουργει εσφαλμένο σχηματισμό του ενικού)
Δευτερον, ηξερα οτι δεν θα αντεξεις και θα το σχολιασεις αυτο για τους νομους κτλ.
Τριτον, θες να φρικάρεις?
Ειχες ακουσει για εκεινη την κινηση 700 πολιτών που ζητησαν δικαστικως να καταδικαστεί η Siemens AG για - ομολογημένες – παράνομες χρηματοδοτήσεις κομμάτων και πολιτικών και να γνωστοποιηθούν τα ονόματα των πολιτικών και κομμάτων που παράνομα χρηματοδότησε η εταιρία στην Ελλάδα?

Βγηκε η αποφαση του δικαστηριου...

Η πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε τα εξής: «Tο δικαίωμα του Έλληνα πολίτη να λαμβάνει γνώση και να αξιώνει τη διαφάνεια ως προς τις δαπάνες και την οικονομική διαχείριση των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των βουλευτών (…) δεν αποτελεί ιδιωτικό δικαίωμα», «.... για την εφαρμογή των συνταγματικών επιταγών χωρίς την ύπαρξη ιδιωτικής διαφοράς δεν υπάρχει δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων»

επισης...

Απεφάνθη ότι το δικαίωμα να λάβουν γνώση όλοι οι Έλληνες πολίτες των εγγράφων που κατέχουν η Siemens AG και η Siemens Ελλάς, από τα οποία θα αποδειχθούν οι πόροι των πολιτικών κομμάτων, των βουλευτών και των αξιωματούχων του κράτους, δεν αποτελούν έγγραφα τα οποία συντάχθηκαν προς το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών, δεν πιστοποιούν έννομη σχέση που τους αφορά ούτε σχετίζονται με σχετικές διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν προς το συμφέρον τους.

και... οπως σχολιασα και στο σχετικο αρθρο του tvxs
http://www.tvxs.gr/v5723

-----------
Δηλαδη αυτη ειναι η ερμηνεια του νομου και η εφαρμογή των συνταγματικών επιταγών?

Επειδη οι πολιτικοι και οι επιχειρηματιες τα τσεπωσαν για το δικο τους συμφερον και οχι βεβαια για το δικο μας, εμεις δεν εχουμε δουλεια να ανακατευτουμε...?

Τι παρανοια ειναι αυτη?

Σαν αποτελεσμα του χρηματισμου και των συναλλαγων κατω απο το τραπεζι, δεν ευνοήθηκε η ζιμενς?
Αν γινοταν κανονικος διαγωνισμος δεν θα παιρναμε ως κρατος μια πιο συμφερουσα προσφορα?
Αν δεν ξοδευε το κρατος τοσα παραπανω λεφτα τζαμπα, δεν θα εμεναν παραπανω στα ταμεια?
Αν ειχαμε περισσοτερα λεφτα στα ταμεια δεν θα φροντιζε με αυτα το κρατος το συμφερον του πολιτη?

χμ... οχι, μαλλον οχι...

ναι, βρε παιδια... τελικα εχουν δικιο
πουθενα δεν υπαρχει το συμφερον του πολιτη
-----------


ΕΠΙΣΗΣ...

Το δικαστήριο επιπλέον, επέβαλε δικαστική δαπάνη υπέρ της Siemens η οποία ανέρχεται στα 400 ευρώ και η οποία πρέπει να της καταβληθεί άμεσα.

Ανώνυμος είπε...

Eιναι ποτε δυνατον οι θεσμοι μιας εξουσιας του κρατους να αφησουν απροστατευτους τους διαχειριστες μιας αλλης;
Δεν ειναι παρανοια, ειναι απλο συμπερασμα που βγαζει κανεις υστερα απο μια προχειρη ιστορικη αναδρομη του παρελθοντος και της εξελιξης ως σημερα των εξουσιαστικων δομων(στη διαθεση σου αν χρειαστεις βοηθεια),αλλα κυριως του ρολου τους στην ολοκληρωτικη μεταμοντερνα δημοκρατια(επισης).
Τις οποιες ανωδυνες για το συστημα εξαιρεσεις και παραχωρησεις ο αφελης μικροαστος και οι καθολου αφελεις πολιτικοι του φορεις(καταλαβαινομαστε..)τις εκλαμβανουν ως κατακτησεις των πολιτων στον αγωνα τους για βελτιωση του συστηματος εκ των εσω!
Δεν υπαρχουν πολιτες,παρα μονο υπηκοοι που η πολιτικως ορθη οσο και πονηρη(σαν αλεπου)γλωσσα των media επιχειρει να αποκοιμησει με ευφημισμους και ευηκοους χαρακτηρισμους.Στοχος τους ειναι να αισθανθει ο εθελοδουλος -υπηκοος- μισθωτος σκλαβος, 'ενεργος πολιτης',συμετεχων και αρα ταυτισμενος με το παιχνιδι τους.
Την ιδια γλωσσα,αλλα απο την αναποδη,χρησιμοποιει για οσους δεν εχουν τσιμπησει στο δολωμα της συμμετοχης-ενταξης-ανωδυνης διεκδικησης και αμφισβητουν με λογια και εργα την ουσια των σχεσεων εξαρτησης προτασσοντας αντιβια στη βια της εξουσιας.Μετα η πονηρη γλωσσα θα εστιασει στο 1% των καταστροφων,θα μιλαει χρονια για βιτρινες,θα ονομασει λειτουργια των θεσμων την καθημερινη,νομιμη-παρανομη-κανονικη-θεσπισμενη-παρακρατικη-ηπια-κεκαλλυμενη-απροκαλυπτη βια των αφεντικων και των καθε λογης εξουσιαστων,ο τηλεκατευθυνομενος μαλακας θα τσιμπησει και θα ...καταδικασει τη βια απ οπου και αν αυτη προερχεται!Α,εκτος αν προκειται για εθνικους λογους...Για το καλο του εθνους ονομαζεται επανασταση.
Και για να θυμηθουμε και το προσφιλες θεμα,τα περισσοτερα απο τα λεγομενα περιβαλλοντικα εγκληματα εχουν γινει νομιμοτατα,με τις ευχες της(ουδετερης...) δικαιοσυνης και τη συναινεση της (επισης ουδετερης...)επιστημης.Και οπου για διαφορους λογους δε συνεβη αυτο,ψηφιστηκαν αλλοι νομοι-παραθυρακια που να καλυπτουν το θεμα και εγιναν αλλες μελετες απο διακεκριμενους επιστημονες για να καλυφθει το θεμα και επιστημονικα.
Οι πιο πολλες απο τις λεγομενες παρανομιες των τραπεζων πια και βασει νομου ειναι νομιμες.
Την υποθεση που αναφερις δεν τη γνωριζω σε βαθος.Την αποφαση ομως του δικαστηριου(το σκεπτικο τουλαχιστον)τη γνωριζαν πριν αυτη βγει 2 φιλοι,μελη των δυο μεγαλυτερων κομματων.Δεν εναι θεμα τηλεπαθειας,θεμα στοιχειωδους αναλυσης της λειτουργιας του συστηματος ειναι.Ακομα και οι υποστηρικτες του τα ιδια λενε(αν και καταληγουν οτι ειναι ο,τι καλυτερο εχουμε κλπ κλπ).Οι λεγομενοι προοδευτικοι,ριζοσπαστικοικαι λοιποι συγγενεις(παλι καταλαβαινομαστε,εγω...παραειμαι εξυπνος κι εσυ τουλαχιστον λογω ονοματος δεν εισαι χαζη) κοιμουνται(ακομα).Οσο κοιμουνταιενα φαντασμα θα πλαναται πανω απο τις πολεις...

ΥΓ Σε καταλαβανε μου φαινεται αλεπουδρα μου και σου κανουν κοπλιμεντα για το ψευδωνυμο σου τυποι με τη φωτογραφια του Τσιπρα διπλα στο ψευδωνυμο τους

alepouda είπε...

Εχεις κατι να προτεινεις για να μπορεσει να αντιδρασει αποτελεσματικα ο πολιτης απεναντι σε ολα αυτα που συμβαινουν?

υ.γ: To ειχα γραψει παλαιοτερα σε ενα κειμενο μου, τότε με τις φωτιες
Τα νεα που δεν μας λενε
Πιθανότατα δεν θα το εχεις διαβασει,
ειναι μια μικρη υποσημειωση για το πως γινονται οι εκλογες στον πλανητη μου...

Μια που έρχονται λοιπόν οι εκλογές θα σας πω πως γίνονται οι εκλογές στον πλανήτη από τον οποίο προέρχομαι, εκεί σε ένα αστεράκι δεξιά από την Ανδρομέδα.
Μαζεύονται λοιπόν όλοι οι υποψήφιοι, όλων των κομμάτων σε μιά σειρά και περιμένουν. Ύστερα περνάνε όλοι οι ψηφοφόροι και αντί για ψήφο, ρίχνουν σε όλους μιά κλωτσιά στα αρχίδια.

Ώρες ώρες μου λείπουν οι συνήθειες του μικρού μου πλανήτη.

Ανώνυμος είπε...

O υπηκοος-τηλεθεατης-καταναλωτης εννοεις.Η λεξη πολιτης παραπεμπει σε πολη,πολιτικη,διαδικασιες συμμετοχης και αλλα τετοια που συντομα θα τα βρουμε και παλι μπροστα μας.
Μια πρωτη απαντηση στο ερωτημα σου ,δοθηκε την Κυριακη το απογευμα.Μια πιο μαζικη πριν απο 2 μηνες.
Ακομα μια θα προσπαθησω να σου δωσω συντομα-ελπιζω-.Προκαταρκτικα σου λεω οτι εκτιμω πως δεν υπαρχουν συνταγες.Επισης οτι το ζητουμενο πλεον δεν ειναι η οποια διατηρηση των οποιων κεκτημενων,ουτε βεβαια του υπαρχοντος status qvo(η μη... διασπαση της κοινωνιας του αντιγραφοντος ακαδημαισμου)αλλα η προσπαθεια για αντισταση τοσο σε επιμερους φαινομενα οσο και ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ του ''ολοκληρωτισμου με εκλογες''.
Ας μην ξεχναμε πως και ο Χιτλερ εκλεγμενος ητανε,ετσι;
Και μια που το εφερε ο λογος,θα σου στειλω αποσπασματα γραπτων και λογων γνωστων εκπροσωπων φασιστικων καθεστωτων(που καιτο σημερινο αναγνωριζει ως τετοια).Εκει θα βρεις αναπαντεχες ομοιοτητες στη μορφη και το περιεχομενο του λογου γνωστων...δημοκρατων αλλα και ανωνυμων τιμητων τους(πχ κατοχοι και αναγνωστες blogs)

alepouda είπε...

Αφου θέλεις να αποκαταστησεις την αλήθεια, όπως λες, γιατι γραφεις μισόλογα?
Εχεις στοιχεία που αποδεικνύουν οτι ο Τσιπρόπουλος συνελήφθει για παραβίαση του νόμου περί ασέμνων?

... ή μας το λες έτσι "ενημερωτικά"?

Πως μπορω να διασταυρωσω τους ισχυρισμους σου?

Unknown είπε...

emena padws me exei piasei aidia me to thema.! vlepw posos kosmos exei asxolithei me to thema olo afto ton kero kai kanenas den kserei oti o tsipropulos diwkete gia diakinisi pornografiku iliku ke oxi gia sikofadies.!

Spiros είπε...

Τα στοιχεία αυτά τα έμαθα από γνωστή μου που δουλεύει στην εισαγγελία. Ο καθένας μπορεί να το δεί αυτό πολύ εύκολα απλά πρέπει να βάλει ένα δικηγόρο να δει τη δικογραφία. Ο Τσιπρόπουλος διώκεται μόνο για προώθηση πορνογραφικού υλικού !μπορείτε να το δείτε και τότε θα δείτε ποιά είναι η αλήθεια !

Spiros είπε...

α και παρεπιπτόντως Χρηστός Ανέστη :)

GreenForest είπε...

Πρός αποκατάστασης της αλήθειας θα πω το εξής:
1ον) Ο παραπάνω γυρολόγος spiros γυρνά και αφήνει το ίδιο σχόλιο σε αρκετά blogs και απαντά κατοπιν ο ίδιος.Χτησιμοποιεί ονοματα όπως spiros,costas,enriko,costadis κλπ.

2ον)Ο Λιακόπουλος ήταν στην τελευταία δίκη με τους δικηγόρους του,χωρίς ποτέ να έχει αποσύρει την μήνυση.

3)Την δικογραφία την έχουν δεί αρκετά άτομα(γνωστοί bloggers),όπου μερικοί είναι και μάρτυρες.Στο tvxs μάλιστα οπου υπάρχει αναφορά στο θέμα, υπάρχει και σχόλιο απο επωνυμο blogger που ειναι και μάρτυρας.

4ον)Ολα τα παραπάνω μπορείτε να τα δείτε με μια απλή αναζήτηση στο google,για το τι έχει γραφτεί,αλλά και στο tvxs ,όπως για το θέμα περι ασέμνων πως πρόκειτε για καποιο κόμικ που εμφανιζόνταν απο το σιτε του funel,καθώς και απο άτομα που ήταν εκεί στη δίκη και γράφουν τα πραγματα για τον spiros κ.α όπως ειναι πχ στο tvxs.

5ον)Ο καθένας μπορει να αφήνει ανώνυμα οτιδήποτε ψέμα του κατέβει για να δημιουργήσει κλιμα για τους σκοπούς που εξυπηρετεί.Μια καλή απάντηση θα ήταν να πάμε αρκετοί στα δικαστήρια την επομενη φορά και να παρακολουθήσουμε την δίκη και την αλήθεια για να δώσουμε μια καλή απάντηση στον κάθε spiros και το αντίθετο που θέλει να πετύχει

xasodikis είπε...

Για την υπόθεση Τσιπρόπουλου:

Η ιστορία που εκκρεμεί στα δικαστήρια, αυτή που ξέρουμε όλοι μας και για την οποία έγινε η κινητοποίηση στη μπλογκόσφαιρα, αφορά τη γνωστή μήνυση του Λιακόπουλου η οποία βεβαίως και έχει γίνει, και βεβαίως και δεν έχει ανακληθεί.

Η υπόθεση ήταν να εκδικαστεί στις 18-2-2009, αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης ωραρίου για τις 6-5-2010.

Το κατηγορητήριο αφορά παράβαση των άρθρων 98, 362 και 363 ΠΚ (δηλαδή, απλή και συκοφαντική δυσφήμηση κατ' εξακολούθηση) καθώς και παράβαση των άρθρων 29-30 του Ν. 5060/1931 "περί ασέμνων" κατ' εξακολούθηση. Τώρα, κατά το άρθρο 30 του νόμου αυτού, "Άσεμνα ... θεωρούνται τα χειρόγραφα, έντυπα εικόνες και λοιπά αντικείμενα, όταν, σύμφωνα με το κοινό αίσθημα, προσβάλλουν την αιδώ". Και βέβαια, κατά τη σκέψη του νομοθέτη του 1930 "άσεμνα" δεν σημαίνει κατ' ανάγκην "πορνογραφικά" με την έννοια που έχουμε στο μυαλό μας σήμερα: είναι μια ευρεία, εξωνομική έννοια που το περιεχόμενό της διαμορφώνεται κατά περίπτωση -και συνήθως από αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

Επίσης: τον Φεβρουάριο που αναβλήθηκε η υπόθεση ήμουν εκεί, στο ακροατήριο, όπως και άλλοι μπλόγκερ (Έλικας, vrypan), ο Νίκος Βασιλάκος (αυτός της ΕΕΧΙ και της τηλεόρασης) και η Έλενα Σπυροπούλου (δικηγόρος της ΕΕΧΙ). Ο Λιακόπουλος ήταν επίσης εκεί, μαζί με τους δικηγόρους που θα τον εκπροσωπούσαν και μαζί με τον δικηγόρο που έχει συντάξει τη μήνυση και που τυχαίνει να τον γνωρίζω προσωπικά. Τα είπαμε λίγο εκεί επί τόπου, και βέβαια στάθηκε αδύνατο να τον πείσω ότι η όλη υπόθεση είναι μια παπαριά, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι η εμπλοκή του Τσιπρόπουλου οφείλεται στον Λιακόπουλο και μόνο, και όλα αυτά που γράφεις, αγαπητέ sp/Spiro/whatever είναι παραμύθια και διαστρεβλώσεις. Παραμύθι είναι επίσης πως όποιος θέλει μπορεί να βάλει έναν δικηγόρο να ψάξει τη δικογραφία στην Εισαγγελία! Τη δικογραφία μπορούν να τη δουν μόνο οι διάδικοι, οι δικηγόροι τους και ο εισαγγελέας -αν επιλέξουν οι διάδικοι να την κάνουν φέιγ βολάν είναι άλλο θέμα, αλλά η Εισαγγελία δεν σου τη δίνει που να χτυπιέσαι.

Οπότε, αγαπητέ sp/Spiro/whatever δικαιούται ο καθένας να αναρωτηθεί τι συμφέρον έχεις εσύ πλέον για να διαδίδεις τέτοιες συκοφαντίες. Τα παίρνεις από τον Λιακόπουλο; Από τον Δένδια μήπως; Από ποιον;

Ανώνυμος είπε...

1ον) Ο παραπάνω γυρολόγος spiros γυρνά και αφήνει το ίδιο σχόλιο σε αρκετά blogs και απαντά κατοπιν ο ίδιος.Χτησιμοποιεί ονοματα όπως spiros,costas,enriko,costadis κλπ.

Γυρολόγος είσαι και φαίνεσαι. Αν δεν σου αρέσει αυτό που έγραψα είναι δικαίωμά σου να το λες αλλά ψάξου λίγο...παραπάνω....και προπάντων διάβασε καλύτερα αυτά που γράφω .

2ον)Ο Λιακόπουλος ήταν στην τελευταία δίκη με τους δικηγόρους του,χωρίς ποτέ να έχει αποσύρει την μήνυση.

Εγώ άκουσα οτι την απέσυρε πάντως. Επίσης νομίζω οτι πρέπει να είσαι στη δίκη για να την αποσύρεις. οπότε αφού δεν έγινε...



3)Την δικογραφία την έχουν δεί αρκετά άτομα(γνωστοί bloggers),όπου μερικοί είναι και μάρτυρες.Στο tvxs μάλιστα οπου υπάρχει αναφορά στο θέμα, υπάρχει και σχόλιο απο επωνυμο blogger που ειναι και μάρτυρας.


...ουδέν σχόλιον.



4ον)Ολα τα παραπάνω μπορείτε να τα δείτε με μια απλή αναζήτηση στο google,για το τι έχει γραφτεί,αλλά και στο tvxs ,όπως για το θέμα περι ασέμνων πως πρόκειτε για καποιο κόμικ που εμφανιζόνταν απο το σιτε του funel,καθώς και απο άτομα που ήταν εκεί στη δίκη και γράφουν τα πραγματα για τον spiros κ.α όπως ειναι πχ στο tvxs.

...μήπως θα έπρεπε να κυκλοφορήσουν και στα περίπτερα αυτά τα κόμικ ? Έγραψα επί του θέματος στο tvxs, να μην τα επαναλαμβάνω και συγχύζομαι..



5ον)Ο καθένας μπορει να αφήνει ανώνυμα οτιδήποτε ψέμα του κατέβει για να δημιουργήσει κλιμα για τους σκοπούς που εξυπηρετεί.Μια καλή απάντηση θα ήταν να πάμε αρκετοί στα δικαστήρια την επομενη φορά και να παρακολουθήσουμε την δίκη και την αλήθεια για να δώσουμε μια καλή απάντηση στον κάθε spiros και το αντίθετο που θέλει να πετύχει

Το μόνο που θέλω αγαπητέ μου είναι να εκφράσω αυτό που πιστεύω και να δώσω τη δυνατότητα σε όλο αυτόν τον κόσμο που διαβάζει καθημερινά στο internet οτι δεν είναι όλα όπως φαίνονται...εσύ δηλαδή είσαι 100% σίγουρος ποια είναι η αλήθεια ?

GreenForest είπε...

@sp
Συνεχίζεις να γελοιοποιήσε,και μαζί αυτός που σε έβαλε.
Γράφεις ανυπόστατα σχόλια,αφήνεις ανούσιες απαντήσεις.

Εισαι εσύ 100% σίγουρος (ενα ανώνυμο troll ) και όχι όσο ήταν εκεί και γράφουν με τα πραγματικά τους στοιχεία.
ΟΚ καληνύχτα,πολύ ασχολήθηκαμε μαζί σου.

JustAnotherGoneOff είπε...

Σπύρο, κόφτην επιτέλους την παραπληροφόρηση και τα ψεύδη.

alepouda είπε...

To θεμα sp και spiro και enrico (οπως αυταυτοκαλεισαι στο tvxs)ειναι οτι προσπαθείς πολύ, προσπαθείς πάααρα πολυ, να σπειρεις την αμφιβολία και να αμαυρωσεις τον Τσιπρόπουλο χωρίς αποδείξεις. Αυτο το πάθος και το κυνηγι για την αποκατάσταση της δικιάς σου "αληθειας" ειναι τουλάχιστον περίεργο. Το μόνο που ξέρεις οπως εχεις πει ειναι οτι ακουσες κατι απο μια φιλη στην εισαγγελία.
Αλίμονο δηλαδή να είχες και προσωπικό ενδιαφέρον/συμφέρον για την ιστορία ή μηπως έχεις?

Με κινησεις εντυπωσιασμου πονταρες στο οτι αυτα που λες αποδεικνυονται ευκολα με εναν δικηγορο. Πηρες μια χαρα απαντηση στους ισχυρισμους σου απο δικηγορο που μαλιστα ηταν και στο δικαστηριο.

Μην το κουραζεις αλλο, ξεφούσκωσε, βρες αλλη δουλεια.

To internet θέλει μαεστρία σε όλα, ιδιαιτερα στα γκεμπελικά τεχνάσματα...

Ανώνυμος είπε...

κίνηση εντυπωσιασμού να πω 3 απλά πράγματα ? όπως έγραψα και στο tvxs ο Τσιπρόπουλος κατηγορήθηκε με τον νόμο περί ασέμνων, δεύτερον δεν συνελήφθη σαν blogger αλλά σαν επιχειρηματίας και τρίτον δεν έκανε rss επειδή τα είχε όλα στη σελίδα του...έχω ανάγκη δηλαδή να εντυπωσιάσω κάποιον επειδή έμαθα αυτά τα πράγματα και τα ειπα ? και ναι αυτά που είπα μπορείς να τα δεις και συ ή οποιοσδήποτε άλλος με τη βοήθεια ενός δικηγόρου, αυτό είναι αλήθεια.